TÉMA

Erupce

V Pompejích používali horké vápno při stavbách, ukázal výzkum. Díky samozacelujícím vlastnostem odolávaly opotřebení

Nový archeologický výzkum v jihoitalských Pompejích podpořil domněnky o používání horkého vápna při budování staveb ve starověkém Římě. Uvedl to archeologický park, který spravuje areál města zničeného erupcí Vesuvu v roce 79. Podle některých expertů je používání horkého vápna jedním z důvodů, proč řada staveb z antického Říma tak dobře odolala opotřebování a zubu času.
26. 3. 2024|

V noci by mohla být v Česku vidět polární záře, odhadují vědci

Díky sobotní silné erupci na Slunci by v neděli večer a v noci mohla být vidět i z území Česka polární záře, která je v nižších zeměpisných šířkách vzácná. Informoval o tom Astronomický ústav Akademie věd ČR. Podle meteorologů bude s ohledem na oblačnost větší šance vidět úkaz na Vysočině, Moravě a ve Slezsku.
24. 3. 2024|

Na Slunci došlo během 24 hodin ke třem erupcím síly X. Zemi neohrozily

Slunce se blíží k vrcholu svého jedenáctiletého cyklu, takže je mimořádně aktivní. Důkazem jsou tři erupce, k nimž došlo během posledního dne. Všechny patřily do třídy těch nejsilnějších – naštěstí ale mířily mimo Zemi.
23. 2. 2024|

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|

Erupce indonéské sopky si vyžádala mrtvé, další lidé se ještě pohřešují

Jedenáct turistů zahynulo na indonéské sopce Marapi v západní části ostrova Sumatra. Od nedělní erupce žhavých plynů a sopečného popela se také dalších dvanáct návštěvníků pohřešuje, devět skončilo v nemocnici s popáleninami a jinými zraněními. Záchranáři kvůli dalším erupcím museli pátrání na svazích pozastavit.
4. 12. 2023|

Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud

V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.
31. 10. 2023|

Na Islandu soptí Fagradalsfjall. Riziko nepředstavuje

U islandského hlavního města Reykjavíku vybuchla na začátku týdne sopka Fagradalsfjall, od té doby pokračuje v aktivitě. Podle meteorologického úřadu IMO jde zatím o menší erupci, informovala agentura Reuters. Na záběrech, které odvysílala islandská média, bylo vidět, že ze sopky stoupá kouř a teče láva.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 20:17|

Popocatépetl opět škytl. Sopka je pod vědeckým drobnohledem

Majestátní mexický vulkán Popocatépetl se minulý týden opět probudil k životu a vyvrhl obrovská mračna popela, kvůli kterým muselo jedenáct vesnic v okolí zrušit školní vyučování. Sopečný kužel převyšující okolní krajinu ale pozorně nesledují pouze místní obyvatelé. Pokaždé, když Popocatépetl škytne nebo zadýmá, bedlivě jej pozorují desítky vědců pomocí sítě čidel, kamer a dalšího výkonného vybavení.
22. 5. 2023|

V moři u Santorini se možná probouzí vulkán. Bezprostřední erupce nehrozí, uklidňují vědci

Podmořská sopka Kolumbo se možná probouzí. Vulkán poblíž řeckého ostrova Santorini je klidný už čtyři sta let, vědci ale upozorňují, že se zaplňuje dosud neznámá magmatická komora. Doporučují proto sopku sledovat v reálném čase. Zároveň uklidňují, že v tuto chvíli ničivý výbuch nehrozí.
30. 1. 2023|

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

U Sumatry vybuchla sopka Anak Krakatoa. Úřady varují místní, aby se chránili před popílkem

V Indonésii v neděli vybuchla sopka Anak Krakatoa ležící v Sundském průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Vulkán vychrlil sloupec kouře dosahující do výšky asi tří kilometrů, oznámila podle agentury AFP indonéská geologická služba. Místní úřady zakázaly vstup do oblasti a obyvatelům doporučují chránit si dýchací cesty před mikroskopickým popílkem.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 19:31|

Tonga je skoro měsíc po sopečné erupci stále závislá na cizí pomoci. Obává se ale rozšíření covidu

Skoro měsíc po sopečné erupci ostrovní stát Tonga v jižním Pacifiku velmi pomalu obnovuje spojení se světem. Internet a další sítě hlásí časté výpadky. S přísunem pomoci, na které je země stále závislá, navíc patrně přišla nová hrozba –⁠ objevilo se několik případů covidu.
10. 2. 2022|

Na Tongu dorazila první zahraniční pomoc, telefonní spojení je obnoveno

Na tichomořské souostroví Tonga dorazila první dvě letadla s materiální pomocí, pět dní poté, co na ostrovech způsobila obrovské škody erupce sopky a následná vlna tsunami. Podle agentury Reuters se také podařilo obnovit telefonní spojení mezi Tongou a zbytkem světa. Na pobřeží Peru se stále rozšiřuje velká ropná skvrna. Ropa se vylila z tankeru kvůli vlně tsunami způsobené erupcí.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 20:04|

Tonga odklízí sopečný popel z letiště, voda a další pomoc tam zatím míří po moři

Záchranné týmy na tichomořském souostroví Tonga usilovně pracují na odklizení vulkanického popela z přistávací dráhy mezinárodního letiště, aby mohla do země proudit humanitární pomoc poté, co na ostrovech způsobila rozsáhlé škody sobotní erupce sopky a následná vlna tsunami. Katastrofa si podle dosavadních informací vyžádala čtyři oběti. Úřadům se částečně podařilo obnovit telefonní síť.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 13:46|

Ostrůvky u Tongy po erupci sopky spláchla vlna, zničila i celou vesnici. Pomoc vázne

Masivní vlna tsunami, kterou o víkendu u ostrovního státu Tonga v Pacifiku „zvedla“ silná erupce podmořské sopky, napáchala obří škody především na malých ostrůvcích, které obklopují ten hlavní. Vlna tu podle úřadů byla vysoká až deset metrů a úplně vymazala z mapy celou vesnici, z další odnesla řadu budov. Pomoc izolovanému ostrovnímu státu výrazně komplikuje to, že tamní mezinárodní letiště po erupci pokryla silná vrstva popela.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:56|

Erupce sopky u Tongy způsobila statisíce blesků. Byla to nejhlučnější událost v moderních dějinách

O víkendu otřásla souostrovím Tonga masivní erupce sopky Hunga Tonga–Hunga Haʻapai. Šlo o opravdu mohutnou explozi, jejíž dopady bylo možné zaznamenat v podstatě na celém světě. Jednak způsobila vlnu tsunami, která zasáhla většinu pobřežních oblastí Tichého oceánu, velmi zajímavé dopady měl výbuch na dění v atmosféře.
18. 1. 2022|

Erupce sopky u Tongy způsobila značné škody, přílivová vlna na ostrovech zabila ženu

Značné škody na domech a turistických střediscích si podle prvních dostupných informací vyžádala sobotní erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga.  Pozůstalí také potvrdili smrt pohřešované Britky. Agentura AFP informovala o další erupci, ale tato zpráva založená na čidlech monitorujících aktivitu kráteru se později nepotvrdila.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 17:39|

Za tsunami po výbuchu sopky na Tonze může být sesun i obří erupce

Vlnu tsunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. Uvedl to Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co tsunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno středoevropského času.
17. 1. 2022|

U souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka. Vlna tsunami a mračna popela zasáhly přilehlé ostrovy

Nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří vybuchla podmořská sopka. Satelitní snímky ukázaly obrovský oblak popela a společných plynů, který dosahoval až dvacetikilometrové výšky. Voda zaplavila pobřežní oblasti nejbližších ostrovů. Menší přílivová vlna dorazila i k pobřeží Americké Samoy, Havajským ostrovům, ke vzdálenému západnímu pobřeží USA či Japonska. Z Kalifornie jsou hlášeny místní záplavy.
15. 1. 2022Aktualizováno15. 1. 2022, 22:17|

Vědci pozorovali obří erupci u vzdálené hvězdy. Připomínala chování Slunce v pubertě

Astronomové pozorovali u 112 světelných let vzdálené hvězdy extrémně silnou erupci. Kdyby se něco podobného odehrálo na našem Slunci, byla by to podle vědců pro lidstvo velmi špatná zpráva.
27. 12. 2021|

Erupce sopky na La Palmě po třech měsících oficiálně skončila

Erupci sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma místní úřady oficiálně prohlásily za skončenou. Stalo se tak po více než třech měsících intenzivní aktivity vulkánu, píše agentura AFP.
25. 12. 2021|

Kanárská sopka se uklidnila. Experti vyhlížejí konec erupce, jistí si ale nejsou

Aktivita sopky na španělském ostrově La Palma ustala. Experti ale nevylučují, že vulkán se může znovu probudit. Doporučují proto vyčkat několik dní, než konec sopečné činnosti potvrdí. Erupce v masivu Cumbre Vieja začala 19. září a trvá třináct týdnů.
15. 12. 2021|

Sopka na La Palmě opět chrlila magma, jde o nejdelší erupci v historii ostrova

Erupce sopky na La Palmě trvá už dvanáct týdnů a je nejdelším zdokumentovaným výbuchem na tomto španělském ostrově a jedním z nejdelších na Kanárských ostrovech. Kdy se vulkán uklidní, zatím experti stále nedokážou odhadnout. Po několika dnech zmírnění aktivity totiž sopka v neděli opět vychrlila obrovský proud magmatu.
13. 12. 2021|