TÉMA

Velká Chuchle

Přestavba trati ze Smíchova do Černošic za miliardy je hotová, zrychlí spoje

Téměř čtyřletá přestavba železniční trati z pražského Smíchova do Černošic je hotová. Rekonstrukce za více než 4,2 miliardy korun zahrnovala modernizaci kolejí, nástupišť a trakčního vedení. Výsledkem je podle Správy železnic (SŽ) zvýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti. Novinářům to ve středu při slavnostním ukončení přestavby řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.
28. 6. 2023|

Letadla se vznesla nad Pardubice. Aviatická pouť letos ale byla bez diváků

Pardubice si připomněly začátky české aviatiky, tamního rodáka Jana Kašpara a všechny jeho následovníky. Aviatická pouť se letos po roční pauze konala, ale v omezené podobě. Diváci se na leteckou přehlídku kvůli epidemii covidu-19 nedostali, zaznamenaly ji proto kamery České televize.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 20:03|

Velká voda odtéká z Čech, na východě Moravy hrozí další povodně v pondělí

Ve východní části republiky, zejména na východě Moravy hrozí, že se po dalších deštích v pondělí znovu rozvodní řeky. Mohou dosáhnout druhého a možná i třetího stupně povodňové aktivity. V neděli se na Moravě dostala na první povodňový stupeň Dyje v Ladné. Po deštích z druhé poloviny končícího týdne jsou ještě mírně rozvodněné některé řeky i v Čechách, ale jejich hladiny klesají. Vltavské náplavky v Praze by se měly otevřít v pondělí.
16. 5. 2021Aktualizováno16. 5. 2021, 17:00|

Pražští povstalci měli proti nacistům málo techniky, pomáhali si obrněnými vlaky

Před 76 lety probíhalo v Praze už druhým dnem povstání. Na českou metropoli začaly z několika směrů útočit německé jednotky s těžkou technikou. Té bylo na straně povstalců zoufale málo. Nahrazovaly ji hlavně obrněné vlakové soupravy. Celkem operovalo v metropoli nebo jejím okolí 17 obrněných vlaků.
6. 5. 2021|

Knihovny se opět otevírají návštěvníkům, ty menší je pustí dovnitř jen po jednom

Mezi služby, které se od čtvrtka znovu otevírají lidem, patří i knihovny. Také pro ně ale platí, že budou muset dodržovat kapacitní limit 15 metrů čtverečních na osobu. Menší knihovny upozorňují, že proto budou dovnitř pouštět pouze jednoho čtenáře. Výdejní okénka, která fungovala dosud, plánují znovuotevřené knihovny zrušit.
3. 12. 2020|

Mezi Smíchovem a Radotínem vznikne čtyřkolejná trať, nádraží čeká rekonstrukce

Na pražském železničním úseku mezi Smíchovem a Radotínem vznikne čtyřkolejná trať. Rozšíření stávajícího dvoukolejného úseku o délce devět kilometrů bude stát 3,6 miliardy korun. Po modernizaci se na trati zvýší rychlost a zkrátí čas průjezdu. Informovala o tom Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ve středu také stavbu slavnostně zahájila. Hotovo by mělo být v červenci 2022.
13. 11. 2019|

Radlická radiála za 14 miliard dopravu u Barrandovského mostu ještě zhorší, zjistila ČVUT

Zprovoznění připravované Radlické radiály v Praze by způsobilo výrazné dopravní komplikace v napojení na Městský okruh a Barrandovský most. Vyplývá to ze studie zpracované ČVUT, na kterou upozornil spolek Iniciativa za zlepšení Radlické radiály. Studie navrhuje rozšířit napojení radiály na okruh z jednoho pruhu na dva, stavebně upravit Barrandovský most a postavit nový most přes řeku ve Velké Chuchli. Projekt radiály je nyní v územním řízení.
18. 2. 2019|