TÉMA

Svatý Kopeček

Křesťanský spolek otevřel centrum pro bývalé vězně. Místní proti službě podepisují petici

Tři klienti už využívají služeb pobytového zařízení pro bývalé vězně v Olomouci. Na Svatém Kopečku ho otevřel křesťanský spolek Druhá míle, postupně nabídne zázemí až dvanácti mužům. Místní obyvatelé s centrem nesouhlasí. Přes tisíc z nich podepsalo petici, jako nezákonnou napadli i registraci služby.
21. 2. 2024|

V Olomouci vzniká zařízení pro bývalé vězně. Část obyvatel si stěžuje, že je nikdo neinformoval

V olomoucké městské části Svatý Kopeček má brzy vzniknout zařízení pro propuštěné vězně. Otevření plánuje křesťanský spolek Druhá míle. Lidem, kteří po dlouhé době odcházejí z výkonu trestu, chce pomoci snadněji se zapojit do běžného života. Obyvatele městské části ale nikdo předem neinformoval, řada z nich má teď z nového zařízení obavy. Provoz má spolek zahájit do konce roku.
19. 9. 2023|

Nový parkovací systém na Svatém Kopečku má podle zoo dál problémy. Město tvrdí, že funguje

Olomouc od stavební firmy převzala nový parkovací systém u zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Stál patnáct milionů korun a součástí je čtrnáct digitálních cedulí, které informují o kapacitě pěti parkovišť. Podle vedení města systém funguje. Zpočátku ale vykazoval závady a drobné komplikace podle zahrady stále přetrvávají.
26. 8. 2023|

Ve škole na Svatém Kopečku unikl zřejmě pepřový sprej. Evakuováno bylo 200 žáků

V prostorách Základní školy Svatý Kopeček v Olomouci unikla kolem poledne neznámá látka. Školu muselo opustit 200 dětí, některé z nich měly dýchací potíže a bylo jim nevolno. Na místě zasahovali hasiči a tři posádky záchranné služby. Deset žáků skončilo v péči záchranářů. Jednalo se zřejmě o pepřový sprej.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 16:06|

Kapličky na Svatém kopečku u Mikulova chátrají. Chystá se další kolo jejich adopce

Kapličky na křížové cestě na Svatém kopečku u Mikulova sice před několika lety z nejhoršího dostal projekt adopce, ten ale skončil. Opět se tak dostávají do špatného stavu. Skončil i nájemní vztah mezi městem Mikulov a církví. Ta ale nyní slibuje, že se do oprav jednotlivých zastavení pustí ještě v letošním roce.
10. 5. 2021|

Oprava baziliky na Svatém Kopečku v Olomouci končí. Od pátku už bude bez lešení a plně přístupná

Lidé, kteří míří na poutní místo na Svatém Kopečku v Olomouci, budou moci od pátku navštívit i kompletně zrekonstruovanou baziliku Navštívení Panny Marie. Ta byla několik dní nepřístupná, restaurátoři tam prováděli závěrečné práce. Bazilika byla během rekonstrukce, která probíhala od roku 2018 sice přístupná, některé historické prvky se však schovávaly pod lešením. Ve čtvrtek dělníci dokončovali poslední detaily náročné opravy.
20. 8. 2020|

Návštěvníci olomoucké zoo mohou vyrazit vláčkem mezi arktické vlky

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci rozšířila oblíbené safari, po kterém vozí návštěvníky turistický vláček, o výběh s arktickými vlky. Zahrada se tak zařadila mezi několik málo zoo na světě, které zážitek pohybu mezi vlky svým návštěvníkům nabízí.
17. 6. 2020|

Chtělo to trpělivost. Mládě hrabáče v olomoucké zoo se naučilo pít od matky až za dva týdny

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se v březnu narodilo mládě hrabáče kapského. Africké zvíře úspěšně odchovává jen několik málo zoo. Díky péči a trpělivosti ošetřovatelů mládě prospívá a matka se o něj vzorně stará.
23. 4. 2020|

Končí oprava baziliky na Svatém Kopečku. Otevřou se i doposud nepřístupné části

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce končí náročná rekonstrukce za 114 milionů korun. Jedno z nejznámějších poutních míst v Česku bylo před dvěma lety prohlášeno národní kulturní památkou a ve stejném roce začala také oprava, na kterou se podařilo získat evropskou dotaci. Práce probíhaly uvnitř baziliky i na hlavním nádvoří a v zahradě. Nově budou přistupná i místa, do kterých byl doposud vstup zakázán.
22. 1. 2020|

Dobrovolníci vysadili v olomoucké zoo poškozené vichřicí už tisíce nových stromů. Další přibudou na jaře

Dobrovolníci v olomoucké zoo na Svatém Kopečku vysadili po březnové vichřici Eberhard tisíce malých sazenic stromů a desítky vzrostlejších listnáčů. Vichřice v areálu zoo zlikvidovala asi 800 dřevin a poničila i několik výběhů zvířat. S obnovou lesního porostu se bude pokračovat na jaře. Škody způsobené silným větrem vedení zoo odhadlo zhruba na deset milionů korun.
27. 11. 2019|

Chceme radary i bezpečnější křižovatku, zní z Droždína. Místní kvůli autům zablokovali dopravu

Obyvatelé olomoucké části Droždín vyzvali magistrát a hejtmanství, aby začali řešit problematickou dopravu v obci. Místní chtějí dočasné mobilní radary a zároveň požadují úpravu rušné křižovatky i vybudování chráněných přechodů. Kvůli častým nehodám v obci na začátku týdne zablokovali dopravu na silnici, kterou řidiči využívají například při cestě do olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Kraj i radnice už o možných opatřeních jednají.
18. 10. 2019|

Chrčícímu rozhlasu nebylo rozumět. Olomouc starý informační a výstražný systém vymění

Olomouc začala s modernizací starého informačního a výstražného systému. Ten původní je už zastaralý, a někdy mu dokonce nebylo vůbec rozumět. Do roku 2021 postupně radnice rozmístí skoro dva tisíce moderních hlásičů, které umožní mnohem lepší varování a srozumitelné informování lidí. Nový informační a výstražný systém přijde na 78 milionů korun.
8. 7. 2019|

Do záchrany olomoucké zoo se pustili i studenti. Likvidace škod po vichřici bude pokračovat na podzim

S odstraňováním následků vichřice Eberhard v areálu olomoucké zoo pomohlo v červnu i pět stovek studentů středních škol z celého Olomouckého kraje. Silný vítr v březnu v zoo vyvrátil stovky stromů a na mnoha místech poničil oplocení zahrady a také několik výběhů pro zvířata. Likvidace škod by podle mluvčí zoo Ivety Gronské měla pokračovat na podzim.
2. 7. 2019|

Šelmy si musí zachovat lovecké pudy. Zoo v Olomouci je má k aktivitě

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku se snaží přimět zvířata k aktivitě, aby v zajetí nezpohodlněla. Zvířatům, zejména šelmám chybí kontakt s přírodou, a naopak se pro ně stává běžným kontakt s člověkem, kvůli tomu můžou slábnout jejich lovecké pudy. Ošetřovatelé vyrábí makety zvířat například pro lvy. Šelmy pak hračky uloví a většinou je roztrhají na kusy.
15. 5. 2019|

Na poničenou zoo v Olomouci lidé vybrali skoro 200 tisíc. Pět milionů dá na obnovu město

Celkem 186 tisíc korun už přispěli Češi na obnovu olomoucké zoo, kterou na začátku března zasáhla vichřice Eberhard. Pět milionů korun teď zoo slíbil i olomoucký magistrát. Podle odhadů vedení zahrady mohla celková škoda přesáhnout 10 milionů korun. Z 800 popadaných stromů je už většina odklizená, práce na obnově areálu ale budou pokračovat několik dalších měsíců.
26. 4. 2019Aktualizováno27. 4. 2019, 18:32|

Vichřice v olomoucké zoo zničila lesy i výběhy. Několik zvířat se stále toulá mimo areál

V areálu olomoucké zoo na Svatém Kopečku pokračuje likvidace škod po vichřici Eberhard. Silný vítr, který zasáhl zoo v noci z 10. na 11. března, vyvrátil asi osm set stromů a poškodil několik ubikací pro zvířata. Uprchlo i několik daňků, jelenů a kozorožců. Tři zvířata olomoucká zoo stále hledá.
28. 3. 2019|

Zoo Olomouc likviduje následky vichřice. Na pomoc svolá i dobrovolníky

Několik měsíců by mělo trvat odstraňování následků silného větru, který se zoologickou zahradou v Olomouci prohnal v noci 10. března. Popadané stromy v areálu teď likviduje harvestor. Práce probíhají v místech, kam lidé běžně nechodí – pohyb návštěvníků zůstává omezen jenom u makaků. Škody zatím zoo nevyčíslila.
22. 3. 2019|

Olomoucký kraj dá letos na paliativní péči téměř sedm milionů. Investovat chce i v příštích letech

Bezmála sedm milionů korun letos Olomoucký kraj rozdělí poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života. Tři nové dotační programy mají pomoci modernizovat dosud opomíjenou oblast sociálních služeb v Olomouckém kraji. V pondělí to uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).
18. 2. 2019|

Obrazem: Mládě mravenečníka ze Svatého Kopečku přežívá i bez termitů

Dvě mláďata mravenečníka čtyřprstého se v závěru loňského roku narodila krátce po sobě v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, které se jako jediné zoo v Česku a na Slovensku daří tento druh mravenečníka rozmnožovat. Mláďata přivedly na svět dvě mravenečnice Morgana a Tara, se kterými je zplodil samec Chaco. V Olomouci se od roku 2003 narodilo už 11 těchto mláďat.
31. 1. 2019|