TÉMA

Ladislav Okleštěk

Poslanci podpořili zrušení nadbytečných právních předpisů či novelu drážního zákona

Poslanci v prvním kole podpořili zrušení více než deseti tisíc nadbytečných zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou již nevyužívané. Sněmovna také schválila návrh organizačního výboru ohledně provozních příspěvků poslaneckých klubů, které by tak měly letos dostávat stejné příspěvky jako loni. Dolní komora rovněž podpořila novelu drážního zákona, která zřejmě zvýší některá práva cestujících na železnici, a mimo jiné potvrdila zvolení Ladislava Oklešťka (ANO) do čela sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 11:44|

Vláda čelí pokusu o vyslovení nedůvěry. Ministři opozici šest hodin nepustili ke slovu

Podruhé v tomto volebním období čelí vláda Petra Fialy (ODS) hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolalo opoziční ANO. Poslanci se však k samotnému hlasování během úterý nedostali. Celých šest hodin zabraly výstupy současných ministrů, kteří s přednostním právem prezentovali své dosavadní kroky i plány do budoucna. Následně byla do rozpravy přihlášena zhruba šedesátka poslanců. Ti se přeli o jednotlivé kroky vlády či o to, zda je toto jednání součástí kampaně předsedy ANO Andreje Babiše před druhým kolem prezidentské volby. Poslanci ANO to odmítali. Stěžovali si také, že měli v rozpravě málo prostoru pro kladení svých dotazů na adresu ministrů.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 23:32|

Sněmovna schválila novelu zákona lex Ukrajina. Pomůže se začleněním dětí do tříd i ubytováním uprchlíků

Poslanci schválili ve stavu legislativní nouze několik změn, které se dotknou ukrajinských uprchlíků. Ti tak nejspíš budou například moci žádat po půl roce od udělení dočasné ochrany o dávku v částce životního minima, jak navrhl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Novela zákona lex Ukrajina zahrnuje mimo jiné i návrh ministerstva školství, podle nějž školy budou moci i v dalším školním roce vytvářet třídy pro dětské uprchlíky z Ukrajiny, pokud to bude třeba. Zákon nyní poputuje do Senátu.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 22:16|

Platy ve školství mají růst, shodli se lídři z Olomouckého kraje v předvolební debatě

Český vzdělávací systém rozebírali v předvolební debatě ČT lídři z Olomouckého kraje. Diskutovali o výši učitelských platů, rozebrali ale i otázky spojené s jednotlivými školskými stupni. Hosty debaty byli Radim Fiala (SPD), Ladislav Hynek (ČSSD), Marian Jurečka (SPOLU), Tomáš Müller (PirátiSTAN), Ladislav Okleštěk (ANO), Ludvík Šulda (KSČM) a Václav Vévoda (PŘÍSAHA). Debatu moderoval Jakub Železný.
23. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Olomouckého kraje hledali řešení pro zelenější Česko

O takzvaném Green Dealu neboli Zelené dohodě diskutovali volební lídři z Olomouckého kraje. Mluvili o možných způsobech snižování emisí i způsobu nahrazování zdrojů energie. Hovořili také o elektromobilitě. Hosty debaty byli Radim Fiala (SPD), Ladislav Hynek (ČSSD), Marian Jurečka (SPOLU), Tomáš Müller (PirátiSTAN), Ladislav Okleštěk (ANO), Ludvík Šulda (KSČM) a Václav Vévoda (PŘÍSAHA). Debatu moderoval Jakub Železný.
23. 9. 2021|

O očkování dětí ať rozhodnou rodiče, říkají lídři z Olomouckého kraje

Očkování menších dětí proti covidu-19 je podle politiků hlavně věcí rodičů, kteří by také měli zohlednit, co jim doporučí pediatr. Část lídrů kandidátek z Olomouckého kraje by však byla pro to, aby očkování dětí nebylo masové a vakcínu dostaly hlavně ty, které by mohl covid-19 vážně ohrozit. Hosty debaty krajských lídrů byli Radim Fiala (SPD), Ladislav Hynek (ČSSD), Marian Jurečka (SPOLU), Tomáš Müller (PirátiSTAN), Ladislav Okleštěk (ANO), Ludvík Šulda (KSČM) a Václav Vévoda (PŘÍSAHA). Debatu moderoval Jakub Železný.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 22:00|

ANO zahájilo kampaň. Slibuje vyšší důchody a platy i konsolidaci financí

Vládní hnutí ANO zahájilo kampaň před sněmovními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října. Post premiéra bude obhajovat Andrej Babiš, mezi lídry krajských kandidátek jsou i další čtyři členové vlády a také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:32|

Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat, na Vysočině ho ANO nechce. Změnit to může ještě Babiš

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat do voleb do Poslanecké sněmovny. Na Vysočině, kde minule kandidoval jako lídr, nedostal podporu. Zpátky ho může vrátit jen premiér Andrej Babiš (ANO), díky nestandardním stanovám, které mu jako předsedovi umožňují měnit kandidátky. Faltýnek už připustil, že na podzim vůbec kandidovat nemusí. Z nejmocnějšího muže ve sněmovně by se tak vrátil k zákulisnímu působení. Pro 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
31. 5. 2021|

Pokuta za propagaci hejtmana před volbami platí, Olomoucký kraj s námitkami neuspěl

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí potvrdil pokutu třicet tisíc korun pro Olomoucký kraj. Kontrola ji udělila za nedovolenou předvolební propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO) v krajském měsíčníku. České televizi informaci sdělila mluvčí úřadu Luisa Divišová. Kraj již pokutu uhradil. Sankci od úřadu dostal i bývalý hejtman.
15. 2. 2021|

Olomoucký kraj dostal pokutu, podle úřadu před volbami propagoval bývalého hejtmana Oklešťka

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil loni na podzim po krajských volbách Olomouckému kraji pokutu 30 tisíc korun za nepovolenou propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Proti verdiktu podal kraj rozpor a s pokutou nesouhlasí ani Okleštěk, informuje o tom Mladá fronta DNES.
15. 1. 2021|

Hejtmanem Olomouckého kraje se nejspíš stane Josef Suchánek. Budoucí koalice podepsala memorandum

Memorandum o spolupráci v Olomouckém kraji podepsali v pondělí zástupci Pirátů se STAN, ODS a Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj. Hejtmanem se podle něj stane lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, dosavadní ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získá tato koalice většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO zůstane společně s SPD v opozici.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 18:36|

Koaliční vyjednávání v Olomouckém kraji se protáhnou. ODS čeká na schůzi regionální rady

Koaliční dohodu zřejmě strany zvolené do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje do konce týdne neuzavřou. Občanští demokraté, o jejichž spolupráci mají zájem Piráti a STAN společně se Spojenci-Koalicí pro Olomoucký kraj, budou po dalším vyjednávacím kole své pozice probírat znovu na regionální radě v pátek. Ve středu se sešli opět s Piráty a STAN, ve čtvrtek bude ODS jednat se Spojenci. V případě dohody by tyto tři strany měly získat v 55členném zastupitelstvu 32 křesel.
8. 10. 2020|

Jednání v Olomouckém kraji začalo bez vítězného ANO. O koalici rozhodne postoj ODS

Spojenci –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s uskupením Piráti+STAN a ODS, tedy bez vítězného ANO. Hnutí ve volbách získalo více než 27 procent, Spojenci skončili až na třetím místě se ziskem 18,43 procenta hlasů. Vyjednávat budou právě s Piráty a STAN, kteří získali 19,51 procenta a skončili druzí, a také s ODS, kterou ve volbách podpořilo asi 10 procent voličů.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 16:03|

Je třeba pomoci severu a zakročit proti obchodu s chudobou, říkají lídři v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji žije čtvrté nejstarší obyvatelstvo v České republice, už od roku 2006 je v regionu více seniorů než dětí. Stárne hlavně sever kraje, Jesenicko a okolí. S tím souvisí i vyšší poptávka po různých sociálních službách. Také těmto tématům se věnovali volební lídři v Olomouckém kraji v předvolební debatě, která se zabývala právě sociální oblastí.
19. 9. 2020|

Z koronakrize bychom se měli proinvestovat, ale smysluplně, shodují se lídři v Olomouckém kraji

Většina lídrů stran v Olomouckém kraji se před volbami do krajského zastupitelstva shoduje na tom, že výpadky v příjmu kvůli koronakrizi pomůžou vyřešit investice. Ty by však měly být smysluplné. Někteří si myslí, že by měl krajům více pomoci stát. Situaci v souvislosti s covidem-19 hodnotí v regionu jako dobrou, většina i vítá zřízení krizového štábu, o kterém v pátek informoval premiér Andrej Babiš (ANO).
18. 9. 2020|

V Olomouckém kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 15 stran

Olomoucký kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na patnácti kandidátních listinách uchází 665 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Olomouc a Přerov.
4. 9. 2020|

Stěžejním tématem voleb je v Olomouckém kraji doprava. Dostavět se mají dálnice i cyklostezky

Po čtyři roky vládla v Olomouckém kraji koalice složená z ANO, ČSSD a ODS. Změna ale nastala na postu hejtmana. Ten do února 2017 zastával Oto Košta (ANO), kvůli nezvládání úřadu byl ale odvolán. Údajně také spolupracoval s někdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD), který čelí obžalobě v kauze Vidkun. Koštu nahradil Ladislav Okleštěk (ANO), jenž bude v letošních volbách post hejtmana obhajovat. Babišovo hnutí má v olomouckém krajském zastupitelstvu 16 křesel.
4. 9. 2020|

Sportovci z řad seniorů opět dorazili do Olomouce. Závod byl kvůli koronaviru jednodušší

Na atletickém stadionu v Olomouci ve čtvrtek opět poměřili síly senioři z celého Olomouckého kraje. Už pátý ročník krajských sportovních her pro ně tamní rada seniorů uspořádala navzdory letošním komplikacím v souvislosti s covidem-19. Kraj se tak stal jedním ze dvou, kde letošní hry proběhnou. Podobu akce ale museli organizátoři upravit tak, aby pro seniory nebyla příliš náročná.
6. 8. 2020|

Škody za stovky milionů a studny plné bahna. Obce na Olomoucku stále odklízejí následky bouří

Odklízení následků, které za sebou zanechaly bleskové povodně, stále pokračuje v obcích na Olomoucku. Jen na Uničovsku a Šumpersku bylo záplavami zasaženo přes dvě stovky domácností. Takřka všichni obyvatelé Šumvaldu mají znečištěné studny, na místech pomáhají hasiči i humanitární organizace. Stále také pokračuje pátrání po nezvěstné seniorce.
11. 6. 2020|

Na Uničovsku a Šumpersku pokračuje likvidace následků povodní i pátrání po seniorce

Třicet jednotek hasičů pomáhá na Uničovsku a Šumpersku s odstraňováním následků ničivých povodní. Čistí silnice od nánosů bahna a naplavenin a čerpají vodu ze sklepů. Voda v oblasti už opadla. Policisté stále pátrají po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy, pod kterou se utrhnul břeh.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 20:17|

Část obyvatel Drahanovic nechce za sousedy lidi s postižením. Sepsali petici

Tři stovky obyvatel Drahanovic se v petici postavily proti plánům Olomouckého kraje postavit v obci bydlení pro lidi s kombinovaným postižením. Podle odpůrců by se například snížila hodnota okolních nemovitostí a ohrožené by mohly být i děti. Vedení kraje už prý stavbu plánuje několik let, s odpůrci chce jednat a záměr jim vysvětlit.
28. 5. 2020|

Jaký je rozsah výskytu koronaviru v Česku, bude od čtvrtka zjišťovat plošné testování. Zapojí se až 27 tisíc lidí

Plošné testování na koronavirus ve čtyřech regionech Česka začne ve čtvrtek 23. dubna. Cílem studie ministerstva zdravotnictví je zjistit, kolik lidí v zemi onemocnělo nemocí COVID-19 a jakou si populace proti viru vytvořila imunitu. Testovat se bude v Praze, na Jižní Moravě, Litoměřicku a Olomoucku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci řekl, že výsledky studie by mohly být k dispozici už začátkem května.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 21:18|

Hygiena ruší karanténu. Obyvatelé Litovle a Uničova mohou od pondělí ven z obcí

Krajská hygienická stanice v Olomouci rozhodla o zrušení karantény v Litovli, Uničově a Července včetně všech místních částí. Velká část Olomoucka, která byla uzavřena před dvěma týdny kvůli velkému množství potvrzených případů nákazy koronavirem, se otevře v pondělí. Podle hygieniků toto opatření splnilo svůj účel. Hlídky státní a vojenské policie se z oblasti stáhnou po půlnoci.
29. 3. 2020Aktualizováno29. 3. 2020, 14:30|

Uničovsko a Litovelsko jsou už týden odříznuty od světa. V kraji chtějí provést tisíc testů denně

Už týden je úplně uzavřena lokalita Litovelska a Uničovska. O izolaci regionu tehdy rozhodla Krajská hygienická stanice v Olomouci kvůli šíření nákazy koronavirem. Hejtmanství spolu s hasiči či zaměstnanci nemocnic už do celého kraje distribuovalo asi 70 tisíc respirátorů a 200 tisíc roušek, většina zamířila právě do uzavřené oblasti. V pondělí se také v kraji začalo více testovat, kapacita v regionu je více než tisíc vzorků denně. Olomoucký kraj hodlá využívat i rychlotesty z Číny, jejich funkčnost ale zpochybnila Pavla Svrčinová z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Podle ní je jejich chybovost až osmdesát procent.
23. 3. 2020Aktualizováno23. 3. 2020, 17:57|