TÉMA

Rembrandt

Největší krádež obrazů v historii zůstává neobjasněná. Stopy po falešných policistech ukazují na mafii

V bostonském Muzeu Isabelly Gardnerové vystavují už roky na stěně prázdné rámy. Až do března 1990 v nich visely obrazy v ceně dosahující půl miliardy dolarů. Zloděje, kteří malby odnesli, nepomohli dopadnout vyšetřovatelé FBI ani několikamilionová odměna. Podezření ukazují na mafii, nicméně důkazy chybí, a tak největší krádež obrazů v historii zůstává stále neobjasněná.
19. 3. 2024|

Amsterodamské vigilie spekulují, o čem mluvili Rembrandt s Komenským

Malíř Rembrandt van Rijn a myslitel Jan Amos Komenský bydleli v Amsterdamu téměř v sousedství, pravděpodobně se museli potkávat. Navíc Rembrandtův portrét starce i podle některých badatelů mohl být portrétem Komenského. Z těchto spekulací vyšla spisovatelka Lenka Horňáková-Civade ve svém románu Amsterodamské vigilie. Zinscenovala v něm setkání dvou velikánů nejen své doby.
17. 11. 2023|

Měli jsme jedno Rembrandtovo dílo, teď máme najednou dvě, zjistilo muzeum v Haagu

V Brediusově muzeu v Haagu visí olejová skica, která se připisovala Rembrandtovi, jistotu ale odborníci neměli. Autorství nizozemského mistra potvrdil až nyní historik umění Jeroen Giltaij. Skicu údajně namalovanou jeho slavným krajanem zkoumal dva roky v souvislosti s knihou, kterou o Rembrandtových obrazech připravuje.
4. 11. 2022|
Doporučujeme

Umělá inteligence dokončila Rembrandtovu Noční hlídku. Doplnila části, které v minulosti uřízli

Poprvé po více než třech staletích je možné vidět dílo Noční hlídka kompletní. Obrovský obraz, který vytvořil v roce 1642 nizozemský mistr Rembrandt van Rijn, byl v roce 1715 oříznut ze všech čtyř stran, aby se vešel mezi dvoje dveře na amsterdamské radnici. Muzeum Rijksmuseum nyní doplnilo chybějící části scény podle ranné kopie originálu, k napodobení Rembrandtova stylu pomohla umělá inteligence.
24. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 15:04|

Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandta až do března

Národní galerie prodlouží výstavu Rembrandt: Portrét člověka. Expozice v paláci Kinských se měla původně uzavřít na konci ledna. Národní galerii se nyní ale podařilo vyjednat, že díla v Praze zůstanou až do 21. března.
20. 1. 2021|

Alšově jihočeské galerii vadí „naprosto nepochopitelná“ výjimka

Čtvrtý stupeň protiepidemického systému, do něhož Česko úderem pátku vstoupilo, znamená mimo jiné uzavření galerií a muzeí. Vybrané výstavy s unikátními zahraničními výpůjčkami ale dostaly výjimku. To považují někteří jiní galeristé a ředitelé muzeí za nespravedlivé. Ozvala se například Alšova jihočeská galerie.
18. 12. 2020|

Rembrandt se představí na síti. Národní galerie odhaluje tajemství za mistrovými obrazy

Kvůli opatřením proti koronaviru je už sedmý týden zavřená výstava Rembrandtových děl v pražském paláci Kinských. Kurátoři Národní galerie proto výstavu Rembrandt: Portrét člověka zpřístupnili on-line. Obrazy nizozemského malíře komentují prostřednictvím videí na sociálních sítích.
27. 11. 2020|

Od smrti Jana Amose Komenského uplynulo 350 let. Při morové ráně varoval před špatnostmi ducha

Jeden z nejvýznamnějších učenců v české historii Jan Amos Komenský žil v nelehké době, kterou desítky let ovlivňovala náboženská válka mezi katolíky a protestanty. Kvůli ní musel Komenský opustit i rodnou Moravu, kam se nikdy nevrátil. Evropou se v té době také šířil mor, který zapříčinil smrt mnoha Komenského blízkých. Učenec už tehdy prosazoval dodržování pravidel, která měla zabránit šíření nákazy. V rozjitřené době, kdy řada lidí vyháněla nakažené do lesů, ale hlavně vyzýval k soucitu a pomoci nemocným. Učitel národů zemřel 15. listopadu 1670.
15. 11. 2020|

Národní galerie portrétuje Rembrandta. Přes sto děl o něm vypovídá jako o malíři i člověku

Jmenoval se Rembrandt Harmenszoon van Rijn, ale i tři sta padesát let po jeho smrti ho stačí představit jen křestním jménem. Je totiž jedním z nejslavnějších umělců zlatého věku holandské malby i celé historie výtvarného umění vůbec. Díky mezinárodnímu výstavnímu projektu se Rembrandtovi věnuje i nejnovější výstava Národní galerie Praha s podtitulem Portrét člověka. Mezi více než stovkou prezentovaných děl nechybí jeho jediná malba v Česku.
24. 9. 2020|

Vzácný autoportrét Rembrandta se prodal téměř za půl miliardy korun

Vzácný autoportét barokního malíře Rembrandta van Rijna se na aukci společnosti Sotheby's prodal za více než 14,5 milionu liber (přes 420,7 milionu korun). Jde o nejvyšší částku, jakou doposud nějaký kupec za vlastní podobiznu tohoto velikána výtvarného umění zaplatil, uvedla londýnská pobočka Sotheby's.
28. 7. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Rembrandt ukázal, jací jsou lidé. Teď mohou lidé poznat Rembrandta

Poprvé a patrně také naposledy představuje nizozemské Rijksmuseum většinu Rembrandtových děl ze svých sbírek. Kresby, které významný malíř vytvořil na papíře, jsou totiž velmi křehké, a tak se na výstavu dostanou málokdy. Uloženy bývají v temných depozitářích za přísně regulovaných teplotních podmínek.
19. 2. 2019|