TÉMA

ALDE

„Tuto politiku já zastávat nebudu.“ Charanzová nebude kandidovat do Evropského parlamentu za ANO

Dita Charanzová nebude příští rok kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí ANO. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) současná místopředsedkyně Evropského parlamentu řekla, že jako liberální politička nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí. Neztotožnila se ani se způsobem, jakým šéf ANO Andrej Babiš vedl svou prezidentskou kampaň, uvedla. Sama přitom vedla kandidátku ANO při posledních eurovolbách před čtyřmi lety a podle serveru EU matrix patří k nejvlivnějším europoslancům.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 13:20|

Babiš v Lucembursku zdůraznil význam unijních peněz pro Česko, mluvil i o migraci

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s lucemburským protějškem Xavierem Bettelem zdůraznil, jaký význam pro země ze středu a východu Evropské unie stále mají peníze z unijních fondů soudržnosti. Oba premiéři se před novináři shodli na potřebě solidarity mezi členskými státy Unie, která se podle nich má odrazit v rozpočtovém rámci. Země EU čekají v příštích měsících klíčová jednání o podobě příštího dlouholetého rozpočtu celého bloku pro roky 2021 až 2027. Premiéři ale mluvili také o migraci, digitalizaci či mezinárodním obchodu.
7. 11. 2019|
Události komentáře

Dobrý kompromis či demokratický deficit? Charanzová a Kolaja debatovali o obsazení postů v EU

Nově zvolení místopředsedové Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) a Marcel Kolaja (Piráti) by chtěli zlepšit obraz své instituce v Česku. Dál už se však neshodli. Zatímco Charanzová považuje kandidátku do čela Evropské komise i způsob jejího výběru za dobrý kompromis, podle Kolaji nastalou situaci provází demokratický deficit.
9. 7. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Dita Charanzová (ANO)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 30 kandiduje ANO 2011, v jehož čele je Dita Charanzová. Rozhovor s ní vedl Tomáš Drahoňovský.
7. 5. 2019|