TÉMA

Scott Morrison

Austrálie přestane uznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

Austrálie v úterý oznámila, že se rozhodla napříště neuznávat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a opět za něj bude považovat Tel Aviv. Labouristická vláda tak zrušila rozhodnutí předchozí konzervativní vlády z roku 2018. Izrael krok Austrálie kritizoval a hodlá si předvolat australského velvyslance k podání vysvětlení, uvedla agentura AFP.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 10:42|

Australský expremiér tajně řídil pět resortů, ministrům to „opomněl“ říct

Bývalý předseda australské vlády Scott Morrison během pandemie covidu-19 tajně převzal vedení pěti ministerstev. Podle agentury Reuters o tom informoval premiér Anthony Albanese, který to označil za „bezprecedentní pošlapávání demokracie“.
16. 8. 2022|

Australský premiér přiznal volební porážku, k vládě míří labouristé

Australský premiér Scott Morrison uznal porážku v sobotních parlamentních volbách. Konzervativní vláda tak zjevně končí, a to po třech volebních obdobích, respektive po devíti letech u moci. Morrison poblahopřál k volebnímu vítězství lídrovi dosud opozičních labouristů Anthonymu Albanesemu, sčítání stále pokračuje.
21. 5. 2022|

V důsledku povodní zemřelo v Austrálii 21 lidí. Premiér vyhlásil nouzový stav

Austrálie v souvislosti se silnými lijáky a následnými záplavami vyhlásila nouzový stav. Oznámil to ve středu tamní premiér Scott Morrison. Opatření pomůže úřadům zajistit pomoc a potřebné zásoby pro nejhůře zasažené oblasti na východě země, píše agentura Reuters.
9. 3. 2022|

Odlet z Ukrajiny neodkládejte, vyzývá ministerstvo. Do Černého moře vplula ruská ponorka

Ministerstvo zahraničí znovu varovalo před cestami na Ukrajinu. Čeští občané, kteří zvažují opuštění země letecky, tak mají učinit bezodkladně vzhledem k možnému přerušení spojů kvůli hrozící ruské vojenské agresi. Obavy z ní posílilo, že Bosporem v neděli do Černého moře proplula ruská ponorka s raketami. Následuje šest velkých výsadkových lodí, plavidla se mají účastnit vojenského cvičení. Austrálie v obavě z války dočasně přerušila činnost velvyslanectví v Kyjevě. Premiér Scott Morrison kritizoval chování Ruska a vyzval Čínu, aby o krizi přestala mlčet. Podle agentury Reuters se z Doněcku začali stahovat i Američané z mise OBSE.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 21:48|

Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:02|

Djokovič musí opustit Austrálii. Tamní úřady mu před prvním grandslamem sezony zrušily vízum

Velký politický spor se strhnul o výjimku z povinného očkování proti covidu pro tenisovou světovou jedničku Novaka Djokoviče. Srbský hráč se díky ní měl zúčastnit prestižního turnaje v Melbourne. Tenista ale měl potíže hned po přistání v Melbourne. Kvůli problémům s vízy uvázl na letišti. Později mu australské úřady zcela odepřely vstup do země a podle informací listu The Age musí ještě během čtvrtka odcestovat.
5. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 05:44|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Pandemie ve světě: Němečtí poslanci schválili povinné očkování proti covidu pro zdravotníky

Nejpozději k 15. březnu 2022 musí být zdravotníci, pečovatelé a záchranáři v Německu očkovaní proti nemoci covid-19, případně být z infekce vyléčeni. Rozhodli o tom poslanci Spolkového sněmu, kteří výjimku udělili pouze osobám, které ze zdravotních důvodů vakcinovány být nemohou. Izrael prodloužil přísná cestovní omezení včetně zákazu vstupu cizincům do země.
10. 12. 2021|

Spor Macrona a Morrisona kvůli nákupu ponorek se vyhrocuje

V australských médiích se v úterý objevila uniklá textová zpráva z komunikace mezi australským premiérem Scottem Morrisonem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, která naznačuje, že Francie věděla o úmyslu Austrálie odstoupit od velké zbrojní zakázky na dodávku dvanácti ponorek francouzské firmy Naval Group. Francie přitom tvrdí, že byla rozhodnutím Austrálie zcela zaskočena. Morrison se v pondělí rovněž ohradil proti obvinění ze lži, které dříve vznesl Macron. Prohlásil, že odmítá urážky a pomluvy směřující na Austrálii.
2. 11. 2021|

„Nemyslím si to, já to vím.“ Macron trvá na tom, že ho australský premiér obelhal

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že australský premiér Scott Morrison mu v září lhal ohledně zrušení kontraktu na stavbu ponorek. Zároveň naznačil, že je zapotřebí více úsilí k obnovení důvěry mezi oběma spojenci. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy se zachovaly ohledně kontraktu neobratně.
1. 11. 2021|

Lídři Japonska, USA, Indie a Austrálie dohodli spolupráci. Usilují o svobodný Indo-Pacifik „neohrožený nátlakem“

Vedoucí představitelé Japonska, Spojených států, Indie a Austrálie se dohodli na spolupráci v oblasti vakcín proti covidu-19, čisté energie, infrastruktury a vesmíru, sdělil japonský premiér Jošihide Suga po setkání lídrů ve Washingtonu. Schůzka čtyř státníků z koalice nazvané Quad podle agentury Reuters představuje jednotnou frontu v době společných obav z Číny. Suga rovněž uvedl, že se domluvili na tom, že zorganizují setkání na nejvyšší úrovni každý rok.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 10:55|

Australský stát Viktorie zasáhlo zemětřesení, jedno z nejsilnějších za stovky let

Australský stát Viktorie ve středu brzy ráno zasáhlo silné zemětřesení. Podle tamní geologické služby dosáhlo síly šesti stupňů, informovala agentura Reuters. Ačkoliv to bylo jedno z nejsilnějších zemětřesení v Austrálii v posledních letech, nezpůsobilo významné škody, poznamenal server BBC News. Varování proti tsunami úřady nevydaly.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 18:34|

Chápeme zklamání Paříže, ale hájíme své zájmy, komentuje australský premiér roztržku s Francií

Australský premiér Scott Morrison chápe zklamání Francie ze zrušení dohody o ponorkách ze strany Canberry. Austrálie však podle něj musí chránit své zájmy. Canberra odstoupí od smlouvy na výrobu konvenčních ponorek, kterou uzavřela s francouzskou firmou Naval Group. Místo toho dá přednost nové dohodě s Velkou Británií a Spojenými státy.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 17:35|

Británie, USA a Austrálie ohlásily nový bezpečnostní pakt, kritizují jej Paříž i Peking

Spojené státy, Velká Británie a Austrálie oznámily nový bezpečnostní pakt, který jim umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon. Cílem aliance je posílit bezpečnost v Indo-Pacifiku. Austrálie kvůli tomu zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek, což ostře kritizuje Paříž. Podle Číny by se zase země měly „zbavit mentality z dob studené války a ideologických předsudků“.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 06:16|

Velká Británie uzavřela obchodní dohodu s Austrálií, slibuje si od toho posílení ekonomiky

Velká Británie společně s Austrálií dospěla k dohodě o volném obchodu. V úterý to oznámil australský ministr obchodu Dan Tehan po setkání premiérů obou zemí. Jedná se o první britskou obchodní dohodu sjednanou po odchodu Spojeného království z Evropské unie.
15. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Merkelová chce důrazný lockdown, Slovensko vyčkává se Sputnikem V

Slovensko vyčkává s použitím ruské vakcíny Sputnik V, Bavorsko se předběžně dohodlo s Moskvou na její výrobě. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová podporuje návrh krátkého a důrazného lockdownu v celé zemi, Maďarsko přes nesouhlas odborníků naopak začalo s uvolňováním restrikcí a Polsko je o týden prodloužilo.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 22:52|

Australský premiér po sexuálních aférách vyměnil ministry

Australský premiér Scott Morrison provedl změny ve vládě v reakci na sérii obvinění ze sexuálního zneužívání, diskriminace žen a nevhodného chování v parlamentu. Z funkce ministra spravedlnosti odešel Christian Porter a post ministryně obrany opustila Linda Reynoldsová. Oba povedou jiná ministerstva.
29. 3. 2021|

Australské úřady kvůli záplavám evakuovaly šest tisíc obyvatel, dva lidé zemřeli

V Austrálii bylo za posledních 24 hodin evakuováno dalších šest tisíc lidí kvůli záplavám ve státě Nový Jižní Wales. Metropole státu Sydney se ve středu nicméně poprvé po několika dnech probudila do jasného dne, hladina řek ale v některých oblastech stále stoupá, informovala ve středu agentura Reuters. Policie ohlásila dva mrtvé, jednoho v Novém Jižním Walesu, druhého v Queenslandu.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 16:09|

Desetitisíce žen v Austrálii protestují proti sexuálním útokům. Ministr čelí obvinění ze znásilnění

Během pondělka se ve velkých městech napříč Austrálií na podporu rovnosti pohlaví a spravedlnosti pro oběti sexuálních útoků shromáždily desítky tisíc žen. Protesty pod názvem „March 4 Justice“ (Pochod pro spravedlnost) rozpoutala nedávná vlna obvinění ze sexuálního obtěžování, diskriminace a úředních pochybení v nejvyšších patrech australské politiky, píše agentura Reuters.
15. 3. 2021|

Facebook v Austrálii zablokoval sdílení zpravodajství. Nechce vydavatelům platit za obsah

Provozovatel sociální sítě Facebook ve čtvrtek uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu. Společnost tak učinila v reakci na chystaný zákon, který má technologické firmy přimět platit australským zpravodajským společnostem za užívání jejich obsahu. Krok sociální sítě se okamžitě setkal s ostrou kritikou ze strany médií, politiků i lidskoprávních skupin, píše agentura Reuters.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 15:35|

Indonésie propustila z vězení radikálního duchovního Bashira, který je spojovaný s útoky na Bali

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. Z vězení vyšel poté, co si odpykal většinu z patnáctiletého trestu, který mu soud vyměřil za financování výcviku teroristů. Austrálie, která při atentátech na Bali přišla o desítky svých občanů, osvobození Bashira kritizovala.
8. 1. 2021|

Čína se mstí Austrálii za Huawei, koronavirus i Ujgury. Vysoká cla vydává za antidumpingová

Čína od soboty zavádí cla na vína z Austrálie až do výše 212 procent. Sama přitom odebírá víc než třetinu australského vinného vývozu. Vztahy obou zemí se vyhrotily kvůli australské žádosti o mezinárodní vyšetřování původu koronaviru. Ohrožuje to vzájemnou dohodu o volném obchodu, která má v prosinci po pěti letech projít revizí.
28. 11. 2020|

Austrálie se stala terčem útoků hackerů. Čína odmítla nařčení, že je viníkem

Australská vláda a další instituce i podniky se v pátek staly terčem rozsáhlého kybernetického útoku vedeného z nejmenovaného státu, řekl premiér Scott Morrison. Podle vládních zdrojů agentury Reuters připisují australští představitelé útok s největší pravděpodobností Číně, Canberra však oficiálně viníka neupřesnila a Peking podezření odmítá.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 17:33|