TÉMA

Jiří Berka

Ústavní soud se zastal konkurzního správce, který byl odsouzený v Berkově kauze

Ústavní soud (ÚS) se zastal bývalého konkurzního správce Daniela Thonata, který žádal podmíněné propuštění po vykonání poloviny trestu. Městský soud v Praze muži v žádosti nevyhověl, Thonat podal stížnost k Ústavnímu soudu, který usnesení městského soudu zrušil a věc mu vrátil zpět. Podle pravomocného verdiktu byl Thonat součástí skupiny kolem někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky, odpykat si měl pět let.
22. 6. 2021|

Rekordních 22 milionů obdržely loni oběti kriminality z peněz zabavených pachatelům

Ministerstvo spravedlnosti loni vyplatilo obětem trestných činů rekordní částky z peněz zabavených pachatelům. Sedmdesát dva poškozených dostalo celkem skoro 22 milionů, a to přímo, bez nutnosti exekuce nebo dalšího soudu. Hlavní podíl měla sedmnáctimilionová náhrada škody pro státní podnik Čepro.
16. 5. 2021|

Ústavní soud potvrdil bývalému soudci Berkovi sedmiletý trest

Ústavní soud odmítl stížnost někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky, jenž si má odpykat sedmiletý trest vězení. Definitivně tak uzavřel trestní řízení v kauze zmanipulovaných konkurzů kolem Berky. Usnesení je dostupné v databázi Ústavního soudu.
11. 1. 2021|

Soud poslal do vazby tři obviněné z údajného ovlivňování kauz a korupce

Soud poslal na základě návrhu státníh zástupce do vazby soudce Vrchního soudu v Praze a další dva obviněné v kauze údajného ovlivňování kauz a korupce. S informací o návhu na obžalobu přišla vrchní pražská zástupkyně Lenka Bradáčová. Žalobci se podle ní u většiny stíhaných bojí zejména možného ovlivňování svědků. Mezi obviněnými je soudce Zdeněk Sovák. Podle vyjádření předsedy vrchního soudu Luboše Dörfla pro server Lidovky.cz se policie zajímala o několik řízení, které Sovák mohl ovlivnit.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 21:44|

Stát musí bývalému soudci Berkovi vyplatit náhradu za zabraný a prodaný majetek

Nejvyšší soud uznal tresty vězení pro členy takzvaného konkursního gangu kolem někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky, zrušil však sankci propadnutí majetku. Stát zabral například pozemek, který Berkova rodina podle informací ČT koupila od lidí napojených na zločineckou skupinu. Stát teď bude muset Berkovi vyplatit náhradu.
25. 7. 2020|

Kauzu bývalého soudce Berky bude řešit Nejvyšší soud

Bývalý soudce Jiří Berka se v kauze zmanipulovaných konkurzů obrátil na Nejvyšší soud. Chce se tak bránit proti sedmiletému trestu, který mu pravomocně uložil olomoucký vrchní soud. České televizi to potvrdil Berkův advokát Rudolf Axmann. Dovolání nemá odkladný účinek, bývalý soudce už v dubnu nastoupil do vězení. Pravomocný rozsudek v letité kauze padl loni v listopadu. Olomoucký vrchní soud Berku do vězení poslal, snížil mu ale trest z 8,5 na 7 let.
9. 5. 2019|

Bývalý soudce Berka má nastoupit k sedmiletému trestu za zmanipulované konkurzy

Soud poslal bývalému soudci Jiřímu Berkovi výzvu k nástupu trestu. Za zmanipulované konkurzy by měl ve vězení strávit 7 let. ČT to potvrdil místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích – pobočka Tábor Robert Pekárek. Podle něj by měl Berka nastoupit do vězení do tří týdnů.
28. 3. 2019Aktualizováno28. 3. 2019, 11:55|