TÉMA

Mariánské Lázně

V Karlovarském kraji začaly opravy mostů, ještě před začátkem stavební sezony

Stavební firmy v Karlovarském kraji už zahájily práce. Opravují mosty u Chebu a na silnici mezi Karlovými Vary a Plzní, které měly být už tři měsíce v provozu. Kvůli nepříznivému počasí na začátku loňského prosince ale firmy musely práce předčasně ukončit.
13. 3. 2024|

Peníze v rozpočtu nejsou, dotace neexistují. Zpívající fontána musí počkat na nezbytnou rekonstrukci nejméně další rok

Mariánskolázeňská fontána nezbytně potřebuje rekonstrukci, město na ni však nemá. Největší turistická atrakce ve městě je v havarijním stavu, což se mělo změnit tuto zimu. Jenomže to bude stát odhadem 40 milionů korun. Radnice se poohlížela po dotacích, podle starosty Martina Hurajčíka (ANO) ale žádný program na opravu hrajících fontán neexistuje.
18. 1. 2024|

Ministerstvo chce po Karlovarském kraji vrátit část dotace na obchvat Mariánských lázní

Ministerstvo pro místní rozvoj chce po Karlovarském kraji vrátit část dotace využitou na výstavbu obchvatu Mariánských Lázní. Z celkových sto padesáti milionů korun by měl příjemce, kterým byla Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje, vrátit dvacet osm milionů korun kvůli údajnému pochybení v tendru na dodavatele stavby. Vedení kraje s tím nesouhlasí a chce se proti vrácení dotace bránit.
16. 11. 2023|

Antisemitismem člověk riskuje pobytový status, varoval Scholz 85 let od křišťálové noci

Před 85 lety došlo k takzvané křišťálové noci, pogromu, který nacisté rozpoutali proti židovskému obyvatelstvu. Během něj polovojenské oddíly a příznivci Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) zabili na stovku Židů, vypálili synagogy a ničili židovské obchody. Dalších třicet tisíc Židů nacisté odvlekli do koncentračních táborů. Výročí se připomíná v Česku i v Německu.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 19:12|

Policie odložila případ požáru obchodního domu v Mariánských Lázních. Viníka nenašla

Kriminalisté po měsících prověřování odložili případ požáru obchodního domu Tesco v Mariánských Lázních. Podle mluvčího karlovarské krajské policie Jakuba Kopřivy vyšetřovatelé nevypátrali konkrétního viníka. Policie pátrala po pachateli, který měl loni na konci prosince zapálit plastový kontejner, od kterého vzplála část obchodního komplexu. Požár poničil prodejnu a zboží, celková škoda dosáhla dvacet milionů korun.
8. 11. 2023|

Při požáru domu v Mariánských Lázních zemřel jeden člověk

V noci na úterý zasahovali hasiči u požáru obytného domu v Mariánských Lázních. Požár se ještě v noci podařilo dostat pod kontrolu. Při zásahu ale našli hasiči v domě mrtvého člověka, dalších pět lidí se evakuovalo. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.
17. 10. 2023|

Hosté se do západočeských lázní vrátili, chybí však personál

Západočeské lázně jsou dva roky na seznamu světového dědictví UNESCO. Byly to náročné dva roky, do kterých se promítly dopady celosvětových omezení spojených s pandemií covidu-19 i odliv ruských návštěvníků poté, co si Rusko rozpoutáním plnohodnotné války se svým sousedem zavřelo dveře do západních zemí. V Mariánských Lázních jsou ale nyní spokojeni. Počty turistů podle radnice i správců památek rostou – i těch ze zahraničí. Problémem je spíše nedostatek personálu a také malá ziskovost kvůli nárůstu nákladů, zaznělo ve zpravodajském speciálu Sečteno.
28. 7. 2023|

Skoro celý Karlovarský kraj se ocitl bez elektřiny. Příčinou byla porucha na rozvodně Vítkov

Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny zasáhl v úterý ráno Karlovarský kraj. Nastal okolo 8:30 a týkal se prakticky celého regionu. Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Soni Holingerové byla příčinou porucha vysokonapěťového rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova. Výpadek trval asi půl hodiny a odběratelé by měli být postupně znovu připojeni.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 10:19|

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Města a obce bojují proti zrušení některých poboček pošty. Počet je konečný, upozorňuje podnik

Představitelé měst a obcí v těchto dnech jednají o rušených pobočkách České pošty. Ta sice avizovala, že je připravená seznam rušených poboček upravit, jejich počet – tři sta – je ale neměnný. Hlavním důvodem je vysoká ekonomická ztráta podniku. Obce se snaží hledat řešení, navrhují třeba přeměnu poboček v Poštu partner. Státní firma ale tvrdí, že ani taková forma se jí nevyplatí.
12. 4. 2023|

Chebská policie hledá čtrnáctiletou dívku. Nevrátila se z vycházky

Chebští kriminalisté pátrají po pohřešované čtrnáctileté Jiřině Růžičkové. Nevrátila se z vycházky do dětského domova v Mariánských Lázních. Policie žádá veřejnost o spolupráci. Ve čtvrtek to uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Jakékoliv poznatky k pohřešované dívce lze volat na linku 158 nebo se obrátit na nejbližší policejní služebnu.
2. 2. 2023|

Dobře utajené fotografie Gustava Aulehly dokumentovaly dobu, kdy jsme málo mohli a mnoho museli

Gustav Aulehla se fotografií nikdy neživil, pracoval jako stavař, přesto jako jeden z prvních etabloval v Československu žánr pouliční fotografie. Výstava Dobře utajené fotografie představuje v pražské Leica Gallery jeho momentky z padesátých až osmdesátých let minulého století.
1. 2. 2023|

Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.
18. 1. 2023|

Škoda po požáru obchodního domu v Mariánských Lázních je dle vyšetřovatelů 20 milionů

Škodu po požáru, který v pondělí v noci zasáhl část obchodního domu Tesco v Mariánských Lázních, vyšetřovatelé vyčíslili na dvacet milionů korun. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Policisté vyšetřují požár pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Podle policie začalo hořet pravděpodobně v jednom z kontejnerů, který stál před prodejnou. Nikdo se nezranil.
27. 12. 2022|

Školní lavice plní děti z Ukrajiny. V Mariánských Lázních tak otevřeli další třídy

Mariánské Lázně řeší problém s příchodem dalších uprchlíků z Ukrajiny, kterou na začátku roku napadla ruská armáda. Kvůli vysokému počtu běženců už bylo nutné otevřít další školu. V lázeňském městě je dnes už více než čtyři sta dětí z Ukrajiny. Starosta tak požádá o pomoc ministerstvo školství, situaci v pondělí řeší také zastupitelstvo Karlovarského kraje.
12. 12. 2022|

Trolejbusům v Mariánských lázních pomůže zrekonstruovaná měnírna

Zajistit budoucnost trolejbusové dopravě v Mariánských Lázních – i takovou ambici měla rekonstrukce měnírny, která je nejstarším dosud provozovaným zařízením svého druhu v Česku. Město za rekonstrukci zaplatilo 50 milionů korun, podle provozovatele trolejbusové sítě následně projdou rekonstrukcí dva napájecí úseky trakčního vedení.
1. 12. 2022|

Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení

Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.
27. 11. 2022|

Dva lidé zemřeli při srážce dodávky s nákladním autem na Chebsku

Dva lidé zemřeli při noční srážce dodávky s nákladním autem u obce Stará Voda na Chebsku. Silnici 21 mezi Mariánskými Lázněmi a dálnicí D6 policie na více než devět hodin uzavřela.
26. 11. 2022|

Česko si připomnělo 17. listopad. Pietami, koncerty i demonstrací proti vládě

Česko si připomnělo Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Veřejnost i vládní a opoziční politici a řada prezidentských kandidátů se zúčastnili vzpomínkových akcí. Tématy byly nejen události let 1989 a 1939, ale také například ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Projevy zazněly u Hlávkovy koleje i na Albertově. Jen v hlavním městě policisté během čtvrtka dohlíželi na 21 shromáždění a pochodů. Večer v Národním divadle převzali protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 22:01|

EU se zabývá konfiskací majetku ruských oligarchů. Chce dát návod členským státům

Evropský parlament chce dát návod členským státům, jak postupovat při konfiskaci majetku obstaveného ruským oligarchům. Vyzývají k tomu i ukrajinští představitelé. Česko už možnosti konzultuje s ústavními právníky. Finanční analytický úřad zatím zmrazil majetek zhruba za miliardu korun.
12. 9. 2022|

Soud opět zprostil viny strojvedoucího obžalovaného z vykolejení nákladního vlaku

Okresní soud v Chebu znovu zprostil obžaloby strojvedoucího Radima Růžičku, který byl obviněn v souvislosti s nehodou, při které v červenci 2019 vykolejil nákladní vlak u Mariánských Lázní. Za obecné ohrožení mu hrozil až osmiletý trest. Chebský soud už jednou Růžičku viny zprostil. Krajský soud ale po odvolání státního zástupce případ vrátil k opětovnému projednání.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 15:33|

Ve Zlíně i u Tachova se srazil vlak s autem. Dva lidé při nehodách zemřeli

Na železničním přejezdu ve Zlíně se v neděli odpoledne střetl osobní vlak jedoucí z Otrokovic do Zlína s osobním autem. Řidič vozidla podle dostupných informací zemřel, vlak vykolejil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je zastaven. K podobné nehodě došlo i v Boru u Tachova a i ta si vyžádala oběti na životech.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 21:50|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

30 let zpět: Svěcení pramenů

Svěcení pramenů, tradiční zahájení sezony v Mariánských lázních. Před samotným aktem se konala mše celebrovaná pomocným biskupem pražským Františkem Lobkowiczem. Obřadu se zúčastnila i kněžna Tatiana Metternichová.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 5. 2022|