TÉMA

Josef Klíma

Divák i čtenář musí mít pohodlí, jinak odejde, říká Libuše Šmuclerová z vedení vydavatelství CNC

Jako lídr se prý narodila a v jednom z rozhovorů kdysi přiznala, že šéfovala už dětem ve školce. Vedení se ale dá naučit jen do jisté míry, říká předsedkyně představenstva vydavatelského domu Czech News Center (CNC) Libuše Šmuclerová. V devadesátých letech byla na Nově nadřízenou Radka Johna nebo Josefa Klímy, v mediálním domě CNC zodpovídá za šedesátku titulů. Důležitější než prosazovat vlastní názor podle Šmuclerové ale je, aby ji podřízení pochopili, „pak už se povedou sami“. Proč se novinařina neobejde bez psychologie a sociologie? A jaké byly začátky na Nově? I to prozradila v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
17. 11. 2022|

Nebezpečí jsem cítil až se dvěma bodyguardy po boku, přiznává publicista Josef Klíma

Chodí za vrahy do věznic a přesvědčuje je, aby veřejně promluvili o svých činech. Investigativní novinář a publicista Josef Klíma to dělá už víc než třicet let, přesto není stoprocentně úspěšný. Kauz, které z nejrůznějších důvodů zveřejnit nemůže, má totiž stále víc než těch publikovaných. Neuzavřené případy ale využívá jinak – za minulého režimu o nich psal detektivky, teď mu jsou předlohou třeba ke scénářům. Který vrah byl podle něj nejchytřejší, co dělá, když chce na všechno zapomenout, nebo kdy se cítil v nebezpečí, na to vše odpověděl v nejnovějším podcastu Background ČT24.
1. 3. 2022|

Vrah, který byl pro kameramany víc než Jágr v Kanadě. Tak novinář Klíma po letech popisuje Jiřího Kajínka

Je to nejznámější český vězeň, i když už je téměř dva roky na svobodě. Když byl doživotně odsouzený Jiří Kajínek na útěku, vládlo jeho jméno celému českému zpravodajství. Zopakoval to, když jako omilostněný věznici po 23 letech opouštěl. Z mediálního prostoru už nezmizel, na svobodě dává rozhovory, píše na sociální sítě. Největší publicitu mu věnoval reportér Josef Klíma, který o něm i s ním natáčel pro pořad Na vlastní oči. „X-krát nám vyčítali, že jsme se na tom podepsali, že jsme z něj udělali hvězdu. Ale říkali jsme, je to zločinec, je to lump,“ říká pro pořad Newsroom ČT24, který v rubrice Kauzy tentokrát připomene dění kolem Jiřího Kajínka.
17. 4. 2021|

Výlov těl a zatýkání v přímém přenosu. Orlické vrahy, zlomový případ pro český zločin, připomene Newsroom ČT24

V polovině devadesátých let tímto případem žila česká média. Novináři stáli na břehu, když kriminalisté prohledávali dno Orlické přehrady a vytahovali sudy s těly zabitých podnikatelů. Byli také u toho, kdy zatýkali jednoho z hlavních představitelů gangu. S jedním z pětice vrahů mluvil investigativní novinář Josef Klíma, který tehdy natáčel pro pořad Na vlastní oči. Newsroomu ČT24 přiznal, že ani po více než pětadvaceti letech pro něj případ ještě neskončil.
14. 2. 2021|

Novináři inkognito: Hrál jsem si na bezdomovce, říká investigativec Klíma

Maskovaní, v utajení, mnohdy i v ohrožení. Inkognito se vydávají do továren, mezi politiky nebo obchodníky se zbraněmi. Odhalují korupci, drogové kartely nebo jako nyní v Polsku nekalé praktiky na jatkách. Získávají klíčová svědectví, která pak často ovlivňují dění v dalších zemích. I tuzemští novináři už díky skryté identitě rozkryli velké kauzy, které otřásly nejen Českem. Které to byly? A kdy může novinář pracovat v utajení? Tématu se věnuje nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24.
17. 2. 2019|