TÉMA

Studijní obor

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Máme moc úzce specializovaných oborů studia, posilme všeobecné vzdělávání, nabádá expert

Exministr školství Petr Gazdík (STAN) v pátečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že navzdory silnému populačnímu ročníku mají střední školy v Česku kapacitu dostatečnou. Programový ředitel organizace EDUin Miroslav Hřebecký upozornil, že existuje velké množství velmi úzce specializovaných studijních oborů a že má Česko oproti zbytku Evropy nebývale vysoký podíl odborného vzdělávání na úkor toho všeobecného. Podle poslankyně a členky sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu Jany Berkovcové (ANO) by mohla být cestou vpřed lycea.
15. 4. 2023|

Manažer dronů nebo datový detektiv. Brněnská technika láká uchazeče na profese budoucnosti

Letošní náborová kampaň Vysokého učení technického v Brně vychází z předpokladu, že za dvacet let se pracovní trh výrazně promění a vzniknou nové pozice, například manažer dronů nebo datový detektiv. Podle průzkumů, které si brněnská technika nechává průběžně zpracovat, budoucí vysokoškoláci při výběru školy zohledňují, jestli jejich studijní zaměření zůstane praktické i v budoucnu.
21. 2. 2022|

Válek chce podpořit studium zdravotních sester penězi. Snaží se také zjistit, proč jich je nedostatek

Ministerstvo zdravotnictví chce finančně podpořit vzdělávání zdravotních sester podobně jako dříve všeobecných lékařů. V horizontu dvou nebo tří let by jich mělo studovat víc. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) to řekl při návštěvě 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy k otevření nového bakalářského studijního oboru na zdravotní sestry. V současné době je ve zdravotnictví asi 80 tisíc celých pracovních úvazků zdravotních sester, kolem 2500 jich chybí.
17. 2. 2022|
90' ČT24

Sílí spor o směr vzdělávání v Česku. Firmy tlačí na růst počtu řemeslníků

V Česku chybí na 300 tisíc řemeslníků, odhaduje Hospodářská komora ČR. Její prezident Vladimír Dlouhý soudí, že vzdělávací systém nereaguje na poptávku trhu. Měly by se tedy více podporovat učňovské obory a technické profese na úkor humanitního vzdělávání? O tom diskutovali hosté pořadu Devadesátka ČT24 na téma Vzdělání, nebo řemeslo? Často se neshodli.
16. 2. 2019|