TÉMA

Správa úložišť radioaktivních odpadů

Obce se obávají, co přinesou průzkumy lokalit pro úložiště jaderného odpadu

Senátu navzdory znovu prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která mění pravidla pro výběr úložišť jaderného odpadu. Klíčové rozhodnutí bude na vládě. Obce, o jejichž okolí se uvažuje jako o možné lokalitě pro takové úložiště, s tím nejsou spokojeny. Nebudou mít právo veta, ani nebude nutné, aby lokalitu schválily obě parlamentní komory, což chtěl do zákona doplnit Senát. Bude rovněž hlavně na vládě, zda zaplatí obcím ještě něco nad rámec částky stanovené v atomovém zákoně.
7. 2. 2024|

Češi se ve Švédsku učí, jak doma plánovat úložiště jaderného odpadu

Vzorky hornin ze švédského podzemí pomůžou při plánování hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku. Za polárním kruhem se totiž přirozeně vyskytují stejné materiály, se kterými se počítá i při výstavbě úložiště u nás. Přímo ze švédského dolu o tom informoval redaktor ČT Vladimír Piskala.
21. 10. 2023|

Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, nikdo to ale neudělal, míní prezident

Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, ale také kompenzovat, zatím se tak ale nestalo, řekl prezident Petr Pavel po dvoudenní návštěvě jižních Čech. Lokalita Janoch u jihočeského Temelína je jedním ze čtyř zvažovaných míst pro úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Jihočeský kraj podle Pavla zároveň potřebuje větší decentralizaci státní správy. V cestách do regionů bude pokračovat, jako další chce navštívit jižní Moravu.
19. 7. 2023|

SÚRAO lidem v Pošumaví představila geologický průzkum pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu

Zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lidem v Pošumaví v pátek představili chystaný geologický průzkum pro výstavbu hlubinného úložiště. Mezi čtyřmi lokalitami, kde stát zvažuje, že by mohlo úložiště vzniknout, je Březový potok na Klatovsku. Místní však proti tomu protestují už asi dvacet let.
16. 6. 2023|

Vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny se stal Kopečný

Kabinet Petra Fialy (ODS) zřídil funkci vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. Do funkce jmenoval bývalého náměstka na resortu obrany Tomáše Kopečného, informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který návrh připravil. Vláda se zabývala také legislativou související s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:21|

Při skladování vyhořelého jaderného paliva by mohla posloužit látka známá jako kočkolit. Vědci to testují

Desetiletý experiment má ukázat, jak bezpečně skladovat vyhořelé radioaktivní palivo. Jako těsnící materiál slouží vědcům bentonit. Je to tatáž látka, která se pod názvem kočkolit používá jako stelivo pro tato zvířata. Její vlastnosti a odolnost výzkumníci studují nedaleko slapské přehrady.
19. 11. 2022|

Úložiště radioaktivního odpadu mají nového ředitele. Vondrovic nastupuje po Prachařovi, který skončil ve vazbě

Lukáš Vondrovic je novým ředitelem Správy úložišť radioaktivního odpadu. Uspěl ve výběrovém řízení, které vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu. O post se ucházeli ještě další tři lidé. Předchozí ředitel Jan Prachař skončil na jaře ve vazbě, policie ho obvinila kvůli údajnému ovlivňování veřejné zakázky. Řízením úřadu byl pak dočasně pověřen náměstek ministra průmyslu a obchodu.
3. 10. 2022|

Stíhaný šéf Správy úložišť radioaktivních odpadů je ve vazbě. Řízením organizace pověřil Síkela svého náměstka

Policie v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) obvinila i ředitele této státní organizace Jana Prachaře, soud ho vzal do vazby, uvedly ve středu Seznam Zprávy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) to nepřímo potvrdil, když na Twitteru napsal, že u Prachaře „nastaly pracovní překážky pro výkon jeho funkce“. Řízením SÚRAO proto dočasně pověřil svého náměstka pro jadernou energetiku Tomáše Ehlera.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 18:19|

Policisté obvinili pět lidí a firmu kvůli veřejným zakázkám Správy úložišť radioaktivních odpadů

Policisté obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl státní zástupce Jakub Bílý. Detektivové zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy, potvrdil Vojtěch Srnka, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, pod které SÚRAO spadá.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 14:14|

Vědci půl kilometru pod zemí zkoumají materiály pro úložiště jaderného odpadu

V podzemní laboratoři Bukov na Žďársku provádějí vědci pátým rokem experimenty související s plánovanou stavbou hlubinného úložiště jaderného odpadu. Více než pět set metrů pod povrchem zkoumají horninu, proudění vody a v různých podmínkách a teplotách i materiály, které by měly být použity při trvalém uložení vyhořelého paliva z jaderných elektráren.
23. 11. 2021|

Lokalita Hrádek zvažovaná pro úložiště jaderného odpadu chce, aby stát vzal v potaz ochranné pásmo v povodí

Obce z lokality Hrádek na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska chtějí, aby stát bral při rozhodování o případném umístění úložiště jaderného odpadu v potaz ochranné pásmo v povodí Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy. Obce se chtějí zasadit o to, aby se pásmo dostalo do územních podkladů, kde teď chybí. Na veřejném zasedání v Dolní Cerekvi to ve čtvrtek řekl starosta městyse Zdeněk Dvořák (nestr.). Hrádek patří mezi čtyři lokality v Česku zvažované pro úložiště.
23. 9. 2021|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Protesty proti jadernému úložišti. Lidé v Pošumaví blokovali silnici, požadují dialog

Několik stovek lidí s vlajkami a transparenty v sobotu na návsi ve Velkém Boru na Klatovsku protestovalo proti tomu, že oblast Březový potok zůstala jednou ze čtyř lokalit pro možnou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Účastníci, hlavně obyvatelé šesti dotčených obcí a města Horažďovice, už oznámili, že budou v protestech pokračovat.
13. 6. 2020|

Jaderný odpad navrhují experti uložit u Temelína, na Vysočině nebo na Klatovsku

Úložiště jaderného odpadu by měl stát postavit v jedné ze čtyř lokalit: Janoch u Temelína, Horka a Hrádek na Vysočině a Březový potok na Klatovsku. Doporučuje to panel expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Návrh ještě posoudí Rada SÚRAO, definitivní rozhodnutí bude na vládě, učinit by ho měla do pěti let. Úložiště by poté mělo být do provozu uvedeno nejpozději v roce 2065. Obce, které experti vyřadili, zprávu vítají s mírným optimismem.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 14:52|

Ministryně Nováková odvolala šéfa Správy úložišť radioaktivních odpadů Slováka

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) odvolala k pondělí 18. února ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřího Slováka. Od úterý ho ve funkci nahradí Jan Prachař (37), který už úřad v letech 2011 až 2014 vedl. Ministerstvo průmyslu a obchodu to v pátek oznámilo v tiskové zprávě. Slováka odvolání trochu překvapilo; ministerstvo poslalo minulý týden na SÚRAO kontrolu.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 19:22|