TÉMA

Beatles

Beatles vydávají poslední píseň, „křišťálově jasný“ Lennonův hlas je dílem AI

Více než půlstoletí po rozpadu Beatles vychází jejich patrně poslední píseň. Nahrávku singlu Now and Then umožnila umělá inteligence. Pomocí AI se podařilo oddělit hlas Johna Lennona od klavírního doprovodu a veškerých nežádoucích ruchů na dosud obtížně použitelném záznamu nedokončeného songu ze sedmdesátých let a vmixovat ho do výsledného aranžmá. Elektrické a akustické kytary na nahrávce pocházejí z roku 1995.
2. 11. 2023|

ExBeatles nenechali být svůj hit. Nahráli cover Let It Be s country zpěvačkou Dolly Partonovou

Dva zbývající členové Beatles, Paul McCartney a Ringo Starr, se znovu sešli ve studiu. Rozhodli se své hlasy přidat ke cover verzi hitu Let It Be, kterou chce na své připravované album zařadit americká country zpěvačka Dolly Partonová.
21. 8. 2023|

Porotu cen Trilobit letos zaujal film o pilotech RAF a série o znásilnění

Porotu 36. ročníku cen Trilobit nejvíc zaujal film Good Old Czechs, který pojednává o dvou československých pilotech RAF. Hlavní cenu Trilobit 2023 porota udělila i televizní sérii Pět let, jejíž autoři se věnovali tématu dávného znásilnění a jeho vlivu na osud dvou mladých lidí. Cenu Vladislava Vančury dostal kostýmní výtvarník Theodor Pištěk za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu.
22. 1. 2023|

Paulu McCartneymu je osmdesát, za sebou má Beatles, před sebou koncerty

Paul McCartney oslavil 18. června osmdesáté narozeniny. Hromadnou gratulaci přijal už o pár dní dříve v New Jersey, kde zakončil americké turné. K narozeninám mu zazpívalo šedesát tisíc fanoušků a také Jon Bon Jovi nebo Bruce Springsteen.
18. 6. 2022|

Člen IS přezdívaný Jihadi George dostal ve Spojených státech osm doživotních trestů za terorismus

Celkem osm doživotních trestů bez možnosti podmíněného propuštění udělil soud ve Virginii bývalému členovi takzvaného Islámského státu přezdívanému Jihadi George. Alexanda Kotey byl shledán vinným mimo jiné z podpory terorismu a braní rukojmích. Muž se narodil v Británii a společně se třemi dalšími krajany se přidal k teroristům, kteří v Sýrii vraždili zajaté Američany. Skupině se kvůli britskému původu přezdívalo Beatles a jednotliví teroristé měli přezdívky po slavných hudebnících.
29. 4. 2022|

Hudbu mění rebelové, podvratné dějiny psali Cobain i Beethoven

Změny v umění bývají dílem rebelů, snaží se říct kniha amerického hudebního historika a kritika Teda Gioiy. Publikace Hudba: Podvratné dějiny se zaměřuje na skandální momenty a na nich demonstruje, jak písně a žánry měnily společnost.
15. 3. 2022|

Za rozpad Beatles může „náš Johnny“, já jsem jen nevydržel mlčet, oznámil McCartney

Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendárních The Beatles Johna Lennona. Jeho někdejší spoluhráč v kapele prý prostě jednoho dne přišel a oznámil, že končí. Vina za konec slavných „Brouků“ přitom bývá připisována McCartneymu, protože právě on rozchod čtveřice oznámil. Pro jiné zas padá vina na Lennona, přesněji jeho manželku Yoko Ono, která kytaristu z Beatles odvedla.
11. 10. 2021|

Vteřina dějepisu: Čemu dali Lennon a Yoko Ono 31. května 1969 šanci?

Poslední květen roku 1969 byl dalším hřebíčkem do Beatles. Do čtveřice „Brouků“ ho zatloukl John Lennon, neboť ten den nahrál první singl mimo slavnou kapelu. McCartneyho, Harrisona a Ringa Starra vyměnil za japonsko-americkou výtvarnici Yoko Ono. Není těžké doplnit název písně, kterou pod značkou Plastic Ono Band tehdy natočili.
31. 5. 2020|

Thanks for the Dance i nahrávky do zásoby. In memoriam vychází album Leonarda Cohena

Vyšlo nové album Leonarda Cohena, přestože tento slavný kanadský zpěvák a skladatel před třemi lety zemřel. Nové písně připravil k vydání jeho syn Adam, který s otcem spolupracoval na jeho poslední studiové desce You Want It Darker. Právě z jejího nahrávání zůstaly fragmenty, které se staly základem novinky Thanks for the Dance.
27. 11. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Svět, kde zapomněli na Beatles? Pro Dannyho Boyla záminka ke komedii

Danny Boyle možná nebude podepsán pod příštím filmem s Jamesem Bondem, filmoví diváci ale o jeho talent nebudou ochuzeni. Koncem června dorazí i do českých kin snímek Yesterday, který zarezonuje u fanoušků kapely Beatles. Je totiž plný jejich písniček. Na druhou stranu se odehrává ve světě, kde téměř všichni zapomněli na to, že skupina Beatles a její muzika kdy existovaly.
16. 2. 2019|