TÉMA

Gavin Williamson

Londýnská policie nepovažuje vyzrazení informace o Huawei za trestné

Nedávný únik informace o možné roli čínské firmy Huawei při výstavbě britské mobilní sítě páté generace (5G) nepředstavuje porušení zákona, uvedl náměstek šéfky londýnské policie Neil Basu. Podle něj by vyšetřování v tomto případě nebylo na místě. Kvůli zveřejnění plánů projednávaných na schůzi britské Národní bezpečnostní rady (NSC) přišel o funkci ministr obrany Gavin Williamson. Ten však popírá, že by novináři měli zprávu od něj a v sobotu označil postup vůči němu za „hon na čarodějnice“.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 21:17|

Mayové se nelíbí úniky ze schůzky o Huawei. Britský ministr obrany musí skončit ve funkci

Britská premiérka Theresa Mayová odvolala z funkce ministra obrany Gavina Williamsona. Podle oficiálního vyjádření Downing Street ztratil její důvěru kvůli vyšetřování úniku informací z dubnového jednání Národní bezpečnostní rady (NSC) o čínské Huawei a její účasti na budování mobilních sítí páté generace (5G). Ministr vzápětí jakoukoli vinu popřel. Novou šéfkou resortu obrany se stane dosavadní ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 19:34|
Brexit

Brexit je příležitostí k posílení našich globálních zájmů. Včetně použití tvrdé síly, tvrdí britský ministr

Britský ministr obrany Gavin Williamson prohlásil, že Spojené království je připravené použít tvrdou sílu, aby po brexitu ochránilo své globální zájmy. Podle něj Londýn nemůže být spokojený jen s ochranou vlastního území. Ministr chce poslat novou letadlovou loď do sporných vod Tichého oceánu, aby Číně demonstroval britskou vojenskou sílu.
16. 2. 2019|

Rusko má stále možnost vrátit se k raketové smlouvě, řekl v Mnichově Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na mnichovské bezpečnostní konferenci vyzval Rusko, aby se vrátilo k naplňování smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF) a zničilo své rakety středního doletu, které mohou nést jaderné zbraně. NATO si podle něj přeje zachování smlouvy, ale připravuje se i na možnost, že se to nepodaří. Na konferenci přijely diskutovat desítky světových lídrů a diplomatů o narušení světového liberálního řádu, problémech v transatlantických vztazích či budoucnosti Evropské unie.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 18:05|