TÉMA

Šelma

Umírala několik týdnů. Policie odložila případ upytlačené vlčice, lidské zavinění se nepodařilo prokázat

Královehradečtí kriminalisté odložili případ údajně upytlačené vlčice na Broumovsku. Nepodařilo se jim zjistit, jestli uhynutí způsobil konkrétní člověk. ČT to sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová. Kvůli zvířeti, které bylo nedaleko obce Šonov chycené do oka a vysílením uhynulo, podali ochranáři v červnu trestní oznámení. Policie případ prošetřovala jako neoprávnění nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, týrání zvířat a pytláctví.
24. 10. 2023|

Slovensko řeší před volbami medvědy. Politici volají po regulovaném odstřelu

Slovensko opět řeší výskyt medvědů a jejich nebezpečnost pro veřejnost. Tlak vzrostl poté, co šelmy v krátkém sledu zaútočily na různých místech. Většina stran v parlamentu mluví o přemnožení a žádá řízený odstřel. Podle části expertů to ale problém nevyřeší. Mluví o zneužívání tématu před volbami.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 09:02|

Tygřice Charlota se po několikaměsíčním pobytu v zoo Hodonín stěhuje do Německa

Zoo Hodonín ve středu opustila samice bílého tygra Charlota. Mezinárodní nevládní organizace na ochranu zvířat Four Paws ji převeze do svého záchranného centra pro volně žijící zvířata v Německu. Tygřice je po několikaměsíčním pobytu v hodonínské zoo ve velmi dobrém fyzickém i psychickém stavu a zvládne kontakt s dalšími tygry, ujistil ředitel zahrady Martin Krug. Tygřice byla loni zabavena z nelegálního chovu.
26. 7. 2023|

Chovateli v Praze uteklo mládě servala. Policie ho odchytila na školním pozemku

Pražští strážníci odchytili na pozemku střední a mateřské školy v Horáčkově ulici v Praze 4 uprchlé kotě servala stepního. Městská policie Praha o tom informovala na Twitteru. Půlroční kočkovitá šelma slyšící na jméno Bejby utekla chovateli v Praze 4.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:20|

V olomoucké zoo uhynul sedmnáctiletý lev Šimon. Byl nejaktivnějším samcem na světě

V zoo na Svatém Kopečku v Olomouci v pátek uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon. Podle ošetřovatelů trpěl mimo jiné chronickými potížemi pohybového aparátu. Přesná příčina jeho úhynu zatím není jasná, mohlo se ale jednat o akutní infekci. Lev Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat, která se v zoologických zahradách na celém světě narodila, byl otcem šesti lvíčat.
18. 2. 2022|

Zoo v Plzni má jako první v Česku vzácné promyky bažinné, největší žijící mangusty

Plzeňská zoo získala zatím jako jediná v Česku velmi vzácné promyky bažinné, což jsou největší žijící mangusty. Podle zooložky Lenky Václavové je mohou návštěvníci zahrady velmi dobře vidět, protože se rády předvádějí. Promyka má zhruba 60 centimetrů, s ocasem pak klidně i metr. Kromě toho získala plzeňská zoo i samici ovíječe maskovaného. V Evropě jich žije asi jenom deset.
19. 7. 2021|

Na Šumpersku se volně pohybuje rys, který se nikoho nebojí. Napadá zvířata, lidem ale neubližuje

Zemědělce a chovatele dobytka i drůbeže v okolí Hanušovic na Šumpersku trápí volně žijící rys, který postrádá plachost. Na svědomí už má roztrhané jehně, téměř dvě desítky slepic, pro které vlezl i do kurníku. Troufl si i na stádo daňků ve výběhu. Lidé ho běžně vídají i přímo v obcích. Poprvé se v oblasti objevil asi před měsícem. S největší pravděpodobností přišel z Polska, kde byl vypuštěn v rámci projektu návratu rysa do volné přírody.
11. 6. 2021|

Konec cirkusů v Česku? Kvůli pandemii trvalo jejich letošní turné jenom dva měsíce

Pandemie covidu-19 výrazně doléhá i na cirkusy, ty kvůli vládním opatřením mohly letos na turné vyjet jen na dva měsíce. Navíc se na ně nevztahují žádné státní kompenzace ani úlevy. Pro cirkusy je to tak další rána po schválení nové legislativy, která jim zakazuje odchov mláďat a jejich drezuru. Některé cirkusy tak už zvažují, že úplně skončí.
22. 12. 2020|

U Jablonce se zřejmě potuluje kočkovitá šelma. Nechoďte raději na houby a pozor na děti, radí úřad

Na Jablonecku se pravděpodobně pohybuje kočkovitá šelma neznámého druhu a původu. Podle policie a veterinární správy by mohla být nebezpečná. Lidé ji spatřili na Prosečském hřebeni, v Kořenově a naposledy v lesích u Rádla na Jablonecku.
14. 10. 2019|

Vlci na Jablunkovsku zabili už třináct ovcí. Podle ochránců přírody by si měli chovatelé ohrady lépe zabezpečit

Chovatelé ovcí ve slezské části Beskyd si stěžují na vlky, kteří ohrožují jejich stáda. Šelmy zaútočily na zvířata zhruba po deseti letech na třech místech na Jablunkovsku. Podle chovatelů dokážou vlci překonat i elektrické ohradníky, z regionu je hlášeno už třináct zabitých ovcí. Podle ochránců přírody by měli chovatelé svá stáda lépe zabezpečit.
18. 9. 2019|

Na Jindřichohradecku se pohybuje velká kočkovitá šelma. Mohlo by jít o pumu americkou

Mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná na Jindřichohradecku se podle policie potuluje velká kočkovitá šelma, zřejmě puma americká. Policie varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné.
15. 6. 2019Aktualizováno15. 6. 2019, 14:36|

Šelma v Beskydech už dvakrát zaútočila na ovce, zda to byl medvěd není jisté

Dva chovatelé v Nýdku nedaleko Třince v Beskydech hlásí potrhané ovce. Jedno jehně uhynulo a několik dalších zvířat ošetřil veterinář. Zatím není jisté, kdo škodu způsobil, jednou z možností je ale medvěd. Podle místních do této oblasti občas přechází z Polska medvědice s mládětem.
4. 5. 2019|

Za smrt zděchovského chovatele lvů nemůže žádný člověk. Prokázaly to záběry z kamery a pitva

Předběžné výsledky soudní pitvy i dostupné záběry z kamer umístěných uvnitř kotce prokázaly, že třiatřicetiletého chovatele zabil začátkem března ve Zděchově na Vsetínsku skutečně jeho lev. Na úmrtí muže se podle policie nepodílel nikdo další, sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Kriminalisté, kteří případ nadále prověřují, vyloučili, že by někdo muže uvnitř kotce uzamkl, jak spekulovala některá média.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 10:49|

Beskydy: Dejte pozor na medvěda, radí lesníci. Možná jich je víc

Lesníci stále varují chataře i turisty v Beskydech před medvědem hnědým, který roztrhal už několik zvířat a který se ještě neuložil k zimnímu spánku. Kvůli bezpečnosti už dříve požádali Správu CHKO Beskydy o jeho přemístění do jiné lokality, ta to ale odmítla.
14. 2. 2019|