TÉMA

Skotská národní strana

Írán na summitu ocenil aktivity Hamásu. V Londýně se konala další velká propalestinská demonstrace

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v Rijádu vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily „izraelskou agresi v Gaze“ a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny. Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok teroristického hnutí Hamás ze začátku října. V Londýně mezitím podle BBC pochodovalo kolem 300 tisíc lidí, kteří požadují příměří v Pásmu Gazy. Agentura Reuters hovoří o stovce tisíc účastníků. Policie prý zatkla 82 lidí, kteří se proti demonstrujícím stavěli.
11. 11. 2023|

Policie nakrátko zadržela bývalou premiérku Skotska Sturgeonovou ve věci financování strany

Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Večer ji propustila bez obvinění. Informovala o tom BBC. Kvůli stejnému vyšetřování byl už na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 19:12|

Policie vyslýchala manžela bývalé skotské premiérky Sturgeonové

Manžel bývalé skotské premiérky Nicoly Sturgeonové Peter Murrell byl ve středu zatčen a vyslýchán policií, informoval zpravodajský server BBC. Kriminalisté se o něj zajímají kvůli financování Skotské národní strany (SNP), jejíž byla Sturgeonová až do konce letošního března předsedkyní. Po několikahodinovém výslechu policie muže propustila, vyšetřování ale nekončí.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 21:59|

Budeme generací, která zajistí nezávislost Skotska, řekl nový předseda skotské vlády Humzu Yousaf

Skotská národní strana (SNP) zvolila novým lídrem Humzu Yousafa. Dosavadní ministr zdravotnictví v úterý vystřídá Nicolu Sturgeonovou v čele skotské vlády. Yousaf, sedmatřicetiletý praktikující muslim, je podle agentury Reuters zkušeným ministrem, před kterým stojí nelehký úkol sjednotit SNP v její snaze o nezávislost. Ve dvoutýdenní volbě nového lídra těsně porazil skotskou ministryni financí Kate Forbesovou, oznámilo vedení strany.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:16|

Skotská premiérka Sturgeonová oznámila, že skončí ve funkci

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hodlá odstoupit z čela regionální vlády i své Skotské národní strany (SNP), jakmile strana zvolí nového lídra. Oznámila to při narychlo svolané tiskové konferenci. Uvedla, že po více než osmi letech v premiérské funkci je správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:29|

Britská premiérka Trussová rezignuje. O nástupci má být jasno za týden

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu byla pětačtyřicet dní. Poslanci vládních i opozičních stran zpochybňovali především její ekonomické kroky, vadily jim ale také spory v kabinetu. O tom, kdo Trussovou ve funkci nahradí, by měla Konzervativní strana začít vyjednávat příští týden. Jméno nového šéfa kabinetu má být známé do pátku 28. října.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:13|

Johnson navzdory revoltě v kabinetu odmítá odstoupit

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci několika ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by sám odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry. K demisi vyzval Johnsona i jeho dlouholetý spolupracovník a ministr Michael Gove. Premiér jej následně odvolal.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 23:59|

Skotský parlament navrhne nové referendum o nezávislosti na říjen 2023

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v projevu v Holyroodu prohlásila, že skotský parlament předloží návrh zákona o referendu o skotské nezávislosti s plánovaným datem 19. října 2023. Referendum by bylo pouze poradním nástrojem, nikoli určujícím. Ani takové ale nemůže Skotsko bez povolení z Londýna uspořádat. Sturgeonová proto oznámila, že o to dopisem požádá premiéra Borise Johnsona.
28. 6. 2022|

Skotská premiérka zahájila novou kampaň pro referendum o nezávislosti

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zahájila novou kampaň pro referendum o nezávislosti. Skotsko je podle ní připravenější na odtržení od zbytku Spojeného království, než bylo v roce 2014, kdy to ve všelidovém hlasování pětapadesát procent voličů odmítlo. Britský premiér Boris Johnson reagoval, že nyní není vhodná doba na debaty o dalším referendu. S jeho konáním by Londýn musel souhlasit.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 17:53|

Konzervativci v místních volbách přišli o stovky křesel. Velký úspěch slaví Sinn Féin

Vládní konzervativci ve čtvrtečních komunálních volbách v Anglii, Walesu a Skotsku přišli o více než 480 křesel v zastupitelstvech. Nejvíce jich naopak navíc získali liberální demokraté, a to 222, následovaní labouristy s téměř 140. Uvedl to web Sky News s odvoláním na téměř úplné výsledky volebního klání. V Severním Irsku se volilo do regionálního parlamentu. Poprvé v historii v něm bude dominovat katolická republikánská strana Sinn Féin, informoval server BBC News.
7. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 01:35|

Většinu ve skotském parlamentu mají stoupenci nezávislosti, londýnským starostou opět Khan

Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení dalšího referenda o odtržení od zbytku Spojeného království. Volby už počtvrté za sebou vyhrála Skotská národní strana (SNP), většinu by mohla dát dohromady se Zelenými. Šéfka SNP a skotská premiérka Nicola Sturgeonová potvrdila, že je odhodlána referendum prosadit, a to i přes odpor britského premiéra. V místních volbách v Anglii obhájil post londýnského starosty labourista Sadiq Khan. Labouristé si udrží pozici nejsilnější strany ve velšském parlamentu.
8. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 07:41|

Skotští národovci míří k vítězství. V Anglii Labouristé ztratili tradičně levicový Hartlepool

Ve Velké Británii sčítají hlasy odevzdané ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a volbách do parlamentů ve Walesu a Skotsku. Skotská národní strana (SNP), která prosazuje referendum o nezávislosti, získala klíčové obvody Ayr či centrum Edinburghu a je na cestě k jasnému vítězství, i když většinu jistou nemá. Konzervativci získali tradičně labouristické parlamentní křeslo v obvodu Hartlepool.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:27|

Superčtvrtek v Británii. V místních a regionálních volbách je k mání přes pět tisíc křesel

V Británii je volební superčtvrtek. Angličané hlasují v místních volbách, občané Londýna o starostovi. Velšané a Skotové si vybírají zastoupení v tamních parlamentech. Pozornost je upřena především na skotské volby, které mohou napovědět o případném referendu o nezávislosti.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 12:55|

Skotská hra o Holyrood. Národovcům jde ve volbách o většinu a nezávislost

Britové si vybírají komunální reprezentanty či starosty metropolí. Zvláště zásadní dopady může mít hlasování na sever od Hadriánova valu. Skotové si totiž volí tamní parlament a výsledek může region posunout k dalšímu referendu o nezávislosti na Spojeném království. O většinu usiluje Skotská národní strana (SNP), poslední dobou ale strádá. Přestože je nejpopulárnější, v mnoha ohledech si nevede dobře.
6. 5. 2021|

Johnson se v otázce nezávislosti bojí demokracie, obvinila ho skotská ministryně Sturgeonová

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová obvinila britského ministerského předsedu Borise Johnsona, že se bojí demokracie v otázce dalšího referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Šéfka Skotské národní strany (SNP) v sobotu řekla, že pokud její strana vyhraje v květnových volbách do skotského parlamentu, prosadí vypsání nového referenda. Johnson už dříve uvedl, že s tím nesouhlasí, voliči totiž nezávislost odmítli v hlasování z roku 2014.
24. 1. 2021|

Zemřel Sean Connery, první filmový James Bond

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, který jako první ve filmu ztvárnil legendárního britského agenta 007 Jamese Bonda. Veřejnosti to oznámila jeho rodina, informovala o tom stanice BBC. Connery zemřel ve spánku ve svém domě na Bahamách.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 15:35|

Skotové brexit nechtěli, z EU ale musí odejít. „Nechte nám světlo na cestu zpět,“ vzkazují

Kapitola členství Velké Británie v evropském společenství se po 47 letech uzavírá. I když Britové zůstávají ohledně brexitu rozděleni, v nejsevernější části Spojeného království, Skotsku, jsou emoce ještě výraznější. Skotové se v referendu před čtyřmi lety jasně vyjádřili pro setrvání v EU, nyní se s ní ale musí rozloučit. V Edinburghu už proto spřádají plány pro vypsání dalšího referenda o nezávislosti, které by Skotsku mohlo otevřít cestu zpátky do EU.
31. 1. 2020|
Brexit

Johnson chce odchod z EU odbít na Big Benu, který je ale stále v rekonstrukci

V Británii vypukl spor kvůli roli slavného Big Benu při oslavě brexitu na konci ledna. Premiér Johnson vyzval veřejnost, ať shromáždí v přepočtu 15 milionů korun, aby zvonění z opravované věže mohlo odchod z EU ohlásit. Jenže pravidla tamní poslanecké sněmovny zakazují používat peněžní dary. Lidi už mezitím vybrali téměř polovinu částky.
18. 1. 2020|

Brexit bude, ujišťuje Johnson. Referendum o skotské nezávislosti také, doufá Sturgeonová

Britský premiér Boris Johnson v novoročním projevu slíbil, že za třicet dní provede třikrát odložený brexit. Podle něj s rokem 2019 skončilo období nejistoty a nevraživosti. Jeho plán na sjednocení rozdělené země ale zpochybňují skotští nacionalisté. První ministryně skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová totiž na Nový rok ujistila, že bude i nadále usilovat o vypsání nového referenda o nezávislém Skotsku.
2. 1. 2020|

Corbyn převzal osobní odpovědnost za volební debakl. Viní ale i média a konzervativce

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn převzal osobní odpovědnost za tvrdou porážku své strany v nedávných volbách do Dolní sněmovny britského parlamentu. V článku pro nedělník The Observer označil výsledek hlasování za „zoufalé zklamání“. V mnoha ohledech ale podle něj labouristé „argumentačně“ vyhráli.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 18:14|

Británie: Johnson slaví velké vítězství, Corbyn zažil debakl, ve Skotsku posílili příznivci odtržení

Konzervativci Borise Johnsona jasně zvítězili v britských volbách. Po sečtení všech okrsků budou mít v parlamentu velkou většinu a budou moci dokončit brexit podle svých představ. Labouristé zažili nejhorší výsledek za desetiletí a straníci volají po rezignaci předsedy Jeremyho Corbyna. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté požadující nové referendum o nezávislosti.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 16:32|

„Fantastické vítězství“ i „předvánoční noční můra“. Britský tisk komentuje výsledky voleb

Jako drtivé popisují britské listy vítězství Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona ve čtvrtečních parlamentních volbách v Británii. Podle mnohých by to mohl být nejlepší výsledek konzervativců od voleb v roce 1987. Labouristé podle nich naopak utrpěli nejhorší porážku od roku 1935. Levicový bulvár Daily Mirror píše o „předvánoční noční můře“, podle pravicového bulvárního listu Daily Express je výsledek voleb vítězstvím „pro Borise… a pro brexit“.
13. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 10:55|

Britské volby: Město Stirling nabízí napínavý souboj konzervativců se skotskými nacionalisty

Jeden z nejnapínavějších soubojů britských parlamentních voleb se svádí o historické město Stirling. Klíč k bráně do Skotské vysočiny chce vládním konzervativcům odebrat Skotská národní strana (SNP). Místní většinu příznivců setrvání v Evropské unii láká na vidinu odtržení od Anglie a nového spojenectví s kontinentem.
12. 12. 2019|

Ekologie a kvalita života místo absolutního bohatství. Islandská premiérka chce alternativu k HDP

Úspěšnost zemí se tradičně poměřuje hrubým domácím produktem (HDP), tedy sílou ekonomiky. Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir teď stojí v čele nového trendu. Apeluje na vlády světa, aby se přestaly soustřeďovat na růst dosahovaný neudržitelným způsobem na úkor životního prostředí a rodinného života.
6. 12. 2019|