TÉMA

Česká konference rektorů

Vysoké školy upraví bezpečnostní pravidla, studenty a pracovníky čeká školení

O bezpečnosti na vysokých školách jednali jejich zástupci s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Schůzky se zúčastnili zástupci České konference rektorů, Rady vysokých škol, policie, odborů i studentů. Vysoké školy upraví bezpečnostní pravidla. Mohou se týkat například přinášení zavazadel do univerzitních budov. Vedení škol budou spolupracovat s krajskými policejními ředitelstvími. Pracovníci a studenti budou mít intenzivní školení o bezpečnosti, uvedl Bek.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 23:11|

V Česku je třetí nejnižší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí z Evropské unie, zjistila OECD

Česko má v kontextu Evropské unie velmi nízký podíl lidí s vysokoškolským vzděláním. Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ho získalo necelých 27 procent lidí ve věku 25 až 64 let, což je v EU třetí nejnižší podíl. Relativně nižší počet absolventů je pouze v Itálii a Rumunsku. Celounijní průměr je 38 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí.
16. 9. 2023|

Univerzitám chybí zhruba deset miliard, akademici upozorňují na zhoršení kvality vzdělání

Vysoké školy žádají navýšit výdaje na univerzitní vzdělání a vědu. Podle nich je objem financí vydávaný na vysoké školy nižší, než je průměr zemí Evropské unie. Zároveň chtějí, aby s nimi vláda dohodla střednědobý výhled financování. Na shromáždění zástupců vysokých škol, odborů a profesních asociací to prohlásila prezidentka České konference rektorů (ČKR) Milena Králíčková. Bez splnění těchto základních požadavků nebudou podle ní moci univerzity zajistit kvalitu vzdělání a konkurenceschopnost. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uznal, že výdaje na vysoké školy rostly v minulých letech pomalu, kritizoval ale univerzity za velké platové rozdíly mezi jednotlivými fakultami.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 14:31|

Studoval Newtona, šířil samizdat a zakládal Slezskou univerzitu. Profesor Černohorský slaví sto let

První rektor Slezské univerzity Martin Černohorský se 31. srpna dožívá sta let. Jako fyzik se zabýval především vlastnostmi kovů a jeho profesní život je spojen nejen s univerzitou v Opavě, o jejíž založení se zasloužil, ale především s Masarykovou univerzitou v Brně. V neposlední řadě byl i organizátorem vědeckého a veřejného života. Stál také u zrodu České konference rektorů a byl jejím prvním kancléřem.
31. 8. 2023|

Učitelé z vysokých škol protestovali kvůli nízkým výdělkům

Symbolicky v Den učitelů část vysokoškolských pedagogů vyšla protestovat proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů. Pro univerzity požadují více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory. Požadavky akademiků se rozhodl podpořit Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost. O navýšení rozpočtu vysokých škol na odměňování pedagogů bude jednat ministr školství Vladimír Balaš (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS). Prezident Petr Pavel s požadavky akademiků souhlasí, ministerstvo školství a univerzity by podle něj měly najít systémové řešení.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 23:09|

Vysoké školy musí být bezpečným prostředím, vzkázali rektoři. Odsoudili sexuální obtěžování

Členové České konference rektorů (ČKR) na svém pátečním zasedání odsoudili sexuální obtěžování v prostředí univerzit a diskriminační chování. Zároveň vyzvali k tomu, aby problematické chování na půdách univerzit a jednotlivých fakult a dalších výzkumných pracovišť akademici netolerovali. Za zásadní označili to, aby vysoké školy byly bezpečným prostředím pro studenty i pracovníky. O závěrech jednání informoval předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.
17. 2. 2023|

Univerzita Palackého řeší vulgární a sexistické chování vyučujícího vůči studentkám

Po Karlově univerzitě v Praze nebo Masarykově univerzitě v Brně řeší neetické chování lektorů i Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Podle děkana Vojtěcha Regece šlo o mimořádně hrubé, sexistické a vulgární vystupování jednoho z vedoucích pracovníků. Pedagog na fakultě zůstává, ale už ne na pozici vedoucího.
14. 2. 2023|

Akademici humanitních fakult usilují o navýšení platů. Uvažuje se i o stávce

Bezmála dva tisíce podpisů je pod peticí humanitních fakult za vyšší platy jejich akademiků. Situaci začalo řešit ministerstvo školství a zřídilo pracovní skupinu, do které však podle asociace filozofických fakult nebyli přizváni jejich zástupci. Akademici nyní zvažují stávku.
11. 2. 2023|

Oslavy 28. října nabídnou piety, závody i koncerty. Po dvou letech udělí prezident vyznamenání v den svátku

Pietní vzpomínka na Vítkově, předávání státních vyznamenání na Pražském hradě i kladení věnců po celé republice. Tak si budou Češi v pátek 28. října připomínat 104. výročí vzniku Československé republiky. Kromě tradičních událostí představitelů státu mohou lidé oslavit státní svátek třeba běžeckým závodem nebo večerními koncerty.
25. 10. 2022|

Mendelovu univerzitu v Brně provizorně povede exministr školství Plaga

Mendelovu univerzitu v Brně povede do zvolení nového rektora náměstek ministra školství a dřívější ministr za ANO Robert Plaga. Pověřil jej současný ministr Petr Gazdík (STAN), oznámila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. V čele univerzity v pondělí skončila Danuše Nerudová. V úterý mělo začít funkční období zvoleného rektora Vojtěcha Adama, který však rezignoval kvůli pochybnostem o některých jeho publikovaných článcích.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 12:02|

Z profesora politologie premiérem. Petr Fiala je třináctým předsedou vlády České republiky

Několik týdnů po říjnových volbách se stal premiérem předseda ODS Petr Fiala. Bývalý rektor Masarykovy univerzity byl ministrem školství ve vládě Petra Nečase (ODS) a místopředsedou Poslanecké sněmovny. Nyní bude stát v čele vlády koalic SPOLU a PirátiSTAN, která má mít osmnáct členů. „Chceme vyvést Česko z několika krizí, do kterých se dostalo, a to krize zdravotní, ekonomické a hodnotové,“ prohlásil Fiala při podpisu koaliční smlouvy.
28. 11. 2021|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku samostatné republiky

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si ve čtvrtek u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:16|

Novým předsedou České konference rektorů je Martin Bareš z Masarykovy univerzity

Novým předsedou České konference rektorů se stane Martin Bareš z Masarykovy univerzity. Ve čtvrtek jej v Brně zvolilo plénum konference. Od 1. srpna letošního roku nahradí Petra Skleničku z České zemědělské univerzity v Praze, který funkci neobhajoval. Barešovo funkční období potrvá do poloviny roku 2023.
3. 6. 2021|

Očkovaní lidé nebudou po návratu z červených a oranžových zemí potřebovat test. Otevírají se nová vakcinační centra

Nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od 6. září ukázaly testy v neděli. Pozitivní výsledek mělo 504 lidí. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o tři stovky méně. V nemocnicích je nejméně pacientů s covidem-19 od 11. října. Reprodukční číslo naopak po víkendu stouplo nad 0,89. Od úterý se lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 19:53|

S Plagou v něčem nesouhlasím, ale nechtěl jsem ho odvolat, říká Babiš

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) v některých krocích nesouhlasí, ale ve vládě s ním dál počítá. O možném odvolání v úterý spekulovala média, ve středu dopoledne ale resortní mluvčí Aneta Lednová uvedla, že se personální změna v čele ministerstva nechystá. Plagy se v úterý zastali rektoři i další zástupci vysokých škol a řada neziskových a profesních organizací ve školství. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 14:27|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Plaga odmítá variantu úřední maturity. Úpravy pro letošní rok ale ministerstvo chystá

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nesouhlasí s návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně úřední maturity. Babiš totiž uvedl, že studenti by mohli mít na maturitním vysvědčení známky podle průměru za celé studium. Podle Plagy by to mohlo znamenat devalvaci vzdělávání. Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček pak prohlásil, že rozhodnutí o podobě letošních maturit by mělo být odborné a mělo by vycházet ze stanoviska ministerstva školství. Ministři za sociální demokracii chtějí při jednání vlády postupovat podle doporučení školského resortu.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 16:50|

Výzkumné organizace mají dostat více peněz na rozvoj, shodla se vláda a vědci

Výzkumné organizace by měly v budoucnu dostat více peněz. Od roku 2021 by se částka na jejich dlouhodobý rozvoj, takzvaná institucionální podpora, v rozpočtu pro vědu a výzkum měla každoročně zvýšit o čtyři procenta. Memorandum ve čtvrtek podepsali zástupci vlády a vědců v Praze.
19. 12. 2019|

Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.
3. 11. 2019|

Pieta na pražském Vítkově připomněla 101. výročí vzniku státu. Věnec položili Zeman i Babiš

Politici, zástupci armády, váleční veteráni i zástupci spolků si u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) i předsedové Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oslavy 101. výročí vyhlášení státu se konají po celém Česku, vyvrcholí večerním udělováním státníchvyznamenání na Pražském hradě. K výročí pogratulovali v dopise Zemanovi prezidenti a králové některých zemí a papež František.
28. 10. 2019Aktualizováno28. 10. 2019, 13:04|

Střídání v čele rektorské konference. Zimu nahradí Sklenička z ČZU

Novým předsedou České konference rektorů se stal Petr Sklenička, který stojí v čele České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Při volbě porazil dosavadního předsedu a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, který byl ve funkci od února 2014. Sklenička rektorské sdružení povede od začátku srpna, mandát mu vyprší v červenci 2021.
6. 6. 2019|

Rektoři podpořili Univerzitu Karlovu ve sporu s prezidentem o jmenování profesorů

Česká konference rektorů podpořila Univerzitu Karlovu ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který se opětovně rozhodl nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Univerzita podala k Městskému soudu v Praze dvě správní žaloby, podle kterých prezident porušil pravidla pro jmenování profesorů a zasáhl do akademických svobod.
14. 2. 2019|