TÉMA

Jaromír Balda

Soud podmíněně propustil Jaromíra Baldu, který byl jako první Čech odsouzený za terorismus

Okresní soud v Nymburce podmíněně propustil Jaromíra Baldu, který byl odsouzený na čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem, řekl Baldův advokát Aleš Tolnay. Balda pokácel stromy na trať na Mladoboleslavsku, stal se prvním člověkem odsouzeným v České republice za teroristický útok.
8. 12. 2020|

Pět let od teroristických útoků v Paříži jsou islamisté stále hrozbou, naposledy zabíjeli ve Vídni

Při šesti teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015 zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 dalších lidí bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan a na několika místech v centru Paříže. I přes zavedení specifických bezpečnotních opatření zůstává terorismus ve Francii a Evropě zásadním problémem. Naposledy islamisté útočili na začátku listopadu ve Vídni.
13. 11. 2020|

Balda spáchal teroristický čin. Nejvyšší soud odmítl skutek překvalifikovat

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jaromíra Baldy, který dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. NS zveřejnil rozhodnutí na úřední desce. Baldovo dovolání mířilo proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Terorismus je hrozbou pro demokracii, svobodný výkon lidských práv, hospodářský i společenský rozvoj, stojí v rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce.
18. 12. 2019|

Trest pro seniora Baldu platí. Za teroristický útok si odpyká čtyři roky

Senior Jaromír Balda si odpyká čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým trestným činem. Trest mu v úterý pravomocně potvrdil pražský vrchní soud.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 11:56|

Státní zástupce se odvolal proti čtyřletému trestu za terorismus. Důchodce Jaromír Balda způsobil dvě železniční nehody

Státní zástupce Martin Bílý nesouhlasí s čtyřletým trestem a nařízeným psychiatrickým léčením pro důchodce Jaromíra Baldu, který byl před měsícem odsouzen za teroristický útok. Proti rozsudku Krajského soudu v Praze se žalobce odvolal. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Jitka Kubešová. Jaromír Balda byl nepravomocně odsouzen za pokácení dvou stromů na železniční koleje, do kterých narazily vlaky.
14. 2. 2019|