TÉMA

Plagiátorství

Rektorka Harvardu Gayová rezignovala. Čelila nařčení z plagiátorství i kritice za slyšení o antisemitismu

Rektorka americké Harvardovy univerzity Claudine Gayová v úterý rezignovala. V čele jedné z nejprestižnějších univerzit na světě stane dočasně prorektor pro studijní záležitosti Alan Garber, dokud vedení školy nenajde nového rektora či rektorku. Důvodem odstoupení bylo odhalení nových případů plagiátorství a vyjádření rektorky k tomu, jak kodex školy řeší antisemitismus.
3. 1. 2024|

Ed Sheeran nevykradl hit Marvina Gaye, rozhodla porota

Britský písničkář Ed Sheeran vyhrál další soudní spor kvůli plagiátorství. Newyorská porota se shodla na tom, že jeho hit Thinking Out Loud z roku 2014 není vykradený z písně Let's Get It On z roku 1973 od amerického soulového zpěváka Marvina Gaye. Dědicové Gayeova spoluautora tvrdili, že jim Sheeran, Warner Music Group a Sony Music Publishing dluží peníze za porušení autorských práv. O náročném období i kvůli soudním přím pojednává aktuální Sheeranova deska Subtract.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 17:07|

V testu odpovídala umělá inteligence. Fakulta sociálních věd UK řešila první případ zneužití AI

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) poprvé řešila přestupek kvůli využití umělé inteligence (AI) při testu. Porušením etických pravidel se zabývala i disciplinární komise, která rozhodla o penalizaci studenta. Kvůli pravidlům GDPR ale fakulta odmítla komentovat, jaký trest dostal. Podle oslovených univerzit by se podvody s využitím umělé inteligence měly řešit podobně jako třeba plagiátorství. Přiznávají ale, že jejich možnosti odhalit nedovolené využití AI jsou velmi omezené.
4. 4. 2023|

Mendelova univerzita v Brně přišla o akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů

Mendelova univerzita v Brně přišla kvůli pochybením o institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. Rozhodl o tom Národní akreditační úřad. Univerzita si tak podle zástupce úřadu Jiřího Smrčky v doktorském typu studia pro ekonomické obory už nebude moci schvalovat nové studijní programy sama, ale bude se muset s žádostí o jejich povolení obrátit právě na akreditační úřad.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 15:19|

Vědecká rada ÚSTR rezignuje, členové nesouhlasí s volbou nového ředitele

Vědecká rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ke konci dubna rezignuje. Všem jejím 14 členům vadí volba nového ředitele ústavu Ladislava Kudrny, který má do funkce nastoupit od května. Nesouhlasí s jeho koncepcí a pochybují, zda má základní předpoklady k profesionální práci historika. Poukazují mimo jiné na jeho aktuální kauzu údajného plagiátorství. Vědecká rada, která je poradním orgánem ředitele ÚSTR, to uvedla ve svém středečním prohlášení. Kudrnu zvolila sedmičlenná rada ústavu, což je nejvyšší orgán ÚSTR. Kudrna pochybení odmítá, rada ústavu se za něj postavila. Její předseda Eduard Stehlík a Kudrna ČTK sdělili, že rezignace rady s příchodem nového vedení je normální.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:51|

Obamův následník a progresivní centrista. Kdo je Joe Biden?

Joe Biden – bývalý viceprezident, senátor, matador americké politiky a následovník prezidenta Donalda Trumpa prezidentské funkci. O cestu do Bílého domu se loni nepokoušel poprvé, do prezidentského křesla kandidoval už v letech 1988 a 2008. Stane se nejstarším prezidentem v dějinách USA.
17. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 10:07|

Slovensko po plagiátorských aférách umožní odebírat tituly

Vysoké školy na Slovensku budou moci odebírat tituly absolventům, kteří závěrečnou práci či její část nevypracují samostatně nebo se dopustí závažnějšího plagiátorství. Vyplývá to z návrhu novely vysokoškolského zákona, kterou hlasy vládních i opozičních poslanců schválil parlament. Sněmovna tak učinila poté, co premiér Igor Matovič i šéf sněmovny Boris Kollár dříve v tomto roce čelili nařčení od médií a opozice z plagiátorství při psaní svých diplomových prací.
5. 11. 2020|

Matovič opisoval v diplomové práci, píše Denník N. „Nikdy jsem se svým titulem nechlubil,“ reagoval premiér

Obvinění z plagiátorství při psaní diplomové práce čelí slovenský premiér Igor Matovič. Podle Denníku N opsal dvě knihy a odevzdal jako své dílo. Matovič, který se coby opoziční politik vymezoval vůči plagiátorství bývalého předsedy parlamentu Andreje Danka, pochybení v reakci nepřímo přiznal. Dodal však, že titul nikde neuváděl, ani se jím nechlubil. Ke konci školy prý už podnikal a jejímu dokončení věnoval minimální pozornost.
16. 7. 2020|

Plagiátorská kauza rozdělila slovenskou koalici, v centru Bratislavy se konala demonstrace

Údajně opsaná diplomová práce šéfa slovenského parlamentu rozdělila tamní koalici. Dvě menší strany požadují, aby Boris Kollár rezignoval. Ten to odmítá a poprvé připustil odchod ze společného projektu. Kvůli největší kauze od únorových voleb se v pátek v Bratislavě i protestovalo.
3. 7. 2020|

Šéf slovenské sněmovny odmítl výtky z opisování, titul nepoužije

Šéf slovenské sněmovny Boris Kollár odmítl nařčení z plagiátorství při psaní své diplomové práce. V pátek ale řekl, že vysokoškolský titul přestane v politice používat. Podle dřívějších informací některých politiků a médií Kollár ve své zmíněné práci kopíroval celé pasáže, aniž uvedl použité zdroje.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 20:16|

Šéf slovenské sněmovny čelí výtkám z plagiátorství, demisi odmítl

Předseda slovenské sněmovny Boris Kollár čelí výtkám médií a neparlamentních politiků z plagiátorství ve své diplomové práci. Kollár, který je předsedou koaličního hnutí Sme rodina, jisté pochybení přiznal. Řekl ale, že podmínky studia splnil, z čela parlamentu odstoupit kvůli kauze nehodlá. Také Kollárův předchůdce ve funkci Národní rady Andrej Danko byl kritizován za plagiátorství ve své rigorózní práci – a to i samotným Kollárem.
23. 6. 2020|

Spor mezi Filozofickou a Národohospodářskou fakultou v kauze Kovářova plagiátorství se vyhrotil

Vedení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) trvá na loňském stanovisku své etické komise, podle které psal historik Martin Kovář plagiáty. Nesouhlasí se závěry komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE), podle které se Kovář plagiátorství nedopustil. Za urážlivé považuje vedení FF UK výroky zástupců VŠE, podle kterých šlo na UK o snahu profesora zničit, a zváží proti nim proto právní kroky. Vyplývá to z vyjádření vedení fakulty na jejím webu.
15. 5. 2020|

Komunista Ondráček ve své disertační práci opisoval, o titul však nepřijde

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ve své disertační práci užil pasáže z jiných zdrojů, aniž by je citoval. V pátek to potvrdila Univerzita Palackého v Olomouci (UP), kde politik před osmi lety získal doktorát. Z výsledku kontroly také vyplývá, že většinu teoretické části sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době vzniku práce známé. Poslanec nechce záležitost komentovat, probere ji prý s univerzitou, až obdrží výsledky. O titul přijít nemůže.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 16:56|

Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.
3. 11. 2019|
Události komentáře

Plagiátorství je pro studenty lákavé. Nijak se ale nevymykáme, říká ministr Plaga

Čeští univerzitní studenti jsou v principu poctiví, Česká republika se v plagiátorství nijak zásadně nevymyká. Technologie odhalování plagiátů musí jít ruku v ruce se sankcemi, uvedl v Událostech, komentářích ministr školství Robert Plaga (za ANO), který ocenil, že Masarykova univerzita zahájila deset řízení o případném odebrání vysokoškolského titulu právě kvůli plagiátorství v diplomové práci.
30. 8. 2019|

Pochyby rektora Beka. U deseti absolventů spustil řízení o odebrání titulu kvůli možnému plagiátorství

Rektor Masarykovy univerzity Brno Mikuláš Bek zahájil deset řízení o případném odebrání vysokoškolského titulu kvůli plagiátorství v diplomové práci. Případy teď bude posuzovat komise expertů. Rozhodnutí by mohlo padnout do konce roku.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 21:29|

Univerzity zahájily kontrolu prací protidrogové koordinátorky. Čelí podezření z plagiátorství

Univerzita Karlova v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci zahájily kontrolu závěrečných prací vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové, která čelí podezření z plagiátorství. Podle informací, které se minulý týden objevily v médiích, jsou texty zhruba ze třetiny shodné s jinými zdroji. Výsledek kontroly očekávají školy v následujících týdnech.
29. 8. 2019|

Profesor Kovář opisoval. Potvrdila to Etická komise Univerzity Karlovy

Etická komise Univerzity Karlovy (UK) v pátek potvrdila stanovisko etické komise Filozofické fakulty UK, že se bývalý prorektor univerzity Martin Kovář dopustil plagiátorství. Rozsah jeho opisování označila za významný. Vyplývá to ze stanoviska komise, které univerzita zveřejnila na Facebooku. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty. Obvinění z plagiátorství už dříve odmítl, pondělní rozhodnutí fakultní komise nechtěl komentovat.
22. 2. 2019|
Karlova univerzita

Bývalý prorektor Kovář svou cestu k profesuře opřel o plagiáty, uvedla etická komise

Etická komise Filozofické fakulty Karlovy univerzity došla k závěru, že se bývalý prorektor Martin Kovář dopustil plagiátorství – a navíc i s jeho dopomocí získal docenturu a profesuru. Ve čtvrtek to oznámila akademickému senátu. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Historik už na fakultě nepůsobí, obvinění z plagiátorství v minulosti odmítl.
14. 2. 2019Aktualizováno14. 2. 2019, 18:27|