TÉMA

Týn nad Vltavou

Zemědělci na jihu Čech nemají místo pro letošní úrodu. Neprodali obilí do zahraničí

Jihočeská sila jsou plná obilí. Zemědělcům se nedaří prodat loňskou úrodu do zahraničí. Situace je podobná i ve zbytku republiky. Většina pěstitelů se s ní setkává poprvé, každoročně se totiž vyvezou přes tři miliony tun obilnin. Přitom žně už začnou za několik týdnů a místo v silech budou potřebovat na novou sklizeň.
27. 6. 2023|

České Budějovice chtějí od příštího roku využívat teplo z Temelína

V příští topné sezoně –⁠ od podzimu roku 2023 –⁠ chce teplárna v Českých Budějovicích začít využívat horkovod z jaderné elektrárny Temelín. Temelínské teplo by mělo pokrýt padesát procent výroby pro město, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Část páry, která pohání turbínu, obětuje elektrárna na výrobu horké vody, a to nepatrně sníží její výkon.
19. 10. 2022|

Povodí Vltavy začalo upouštět Orlickou přehradu. Kvůli stavbě nového přelivu na hrázi

Letošní plavební sezona na Orlíku bude kratší. Povodí Vltavy začalo přehradu upouštět, a klesající hladina odřízne nádrž z obou stran od plavební cesty. Důvodem je pokračující výstavba bezpečnostního přelivu na hrázi.
1. 8. 2022|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V pátek Českem opět přejdou silné bouřky

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002. Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platila ve čtvrtek zhruba na desítce míst v jižních a středních Čechách výstraha před povodní. Nejvážnější situace, třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, není v tuto chvíli již nikde. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň upravili novou výstrahu. Velmi silné bouřky hrozí v pátek během dne, na Moravě i ve Slezsku se mohou bouřky objevit i večer.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:03|

Projekty na podporu plavby se dle NKÚ protahují a prodražují. Ministerstvo nesouhlasí

Ministerstvo dopravy ve snaze podpořit rozvoj rekreační plavby schvalovalo nedostatečně připravené projekty, které se prodražovaly, a navíc nevyhodnocovalo jejich přínosy, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. Ten zjišťoval, jak stát využil přes pět miliard korun určených na podporu plavby. Resort kritiku důrazně odmítl, pravidla a postupy jsou podle něj jasně stanoveny.
28. 3. 2022|

Před sto lety vkročili herci Vltavanu do venkovního divadla. Přibylo do něj i otáčivé hlediště

Před sto lety vzniklo první venkovní divadlo v Týně nad Vltavou. Dřevěnou divadelní vesnici tehdy postavil člen ochotnického spolku Vltavan Jeník Švehla. Herectví se pak v této rodině dědilo z generace na generaci. Na stávající scéně, která už má otáčivé hlediště, teď působí jeho vnuk Luděk.
11. 8. 2021|

30 let zpět: Návštěva prezidenta Havla v jižních Čechách

Prezident Václav Havel při své návštěvě v jižních Čechách zavítal do Tábora na velitelství Západního vojenského okruhu, kde vyhlásil rozkaz k odchodu sovětských vojsk z našeho území. Ještě téhož dne přijel osobně na staveniště Jaderné elektrárny Temelín, kde se zajímal o zajištění jaderné bezpečnosti Temelína nebo o jeho finanční efektivnost.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 6. 2021|

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na Orlíku, investice na vodní cestě chystají i jiné státní firmy a města

Povodí Vltavy dokončilo první část modernizace lodního výtahu na Orlíku. Kolejová dráha je o 12 metrů delší a o tři metry vyšší, čímž se zvýšila možnost převozu plavidel v době špatných hydrologických podmínek. Modernizovat se bude i kabina výtahu pro převoz sportovních lodí. Celková investice činí 93 milionů korun. Povodí rovněž prodlouží přístaviště v Týně nad Vltavou, chystá i vodní zdvihadlo na Orlíku, potvrdil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.
21. 8. 2020|

Do Týna nad Vltavou se po letech vrátí vlaky. Nadšenci chtějí ukázat kraji, že je neměl rušit

Do Týna nad Vltavou opět pojedou osobní vlaky. Sice jen v létě a nikoli díky kraji, který před šesti lety o zrušení osobní dopravy rozhodl, ale spíše kraji navzdory. O oživení trati z Číčenic do Týna nad Vltavou přezdívané „tejnka“ se snaží společnost nadšenců, kteří sehnali peníze i motorák pro turistické spoje.
24. 3. 2019|

Zábrany, kamery a prověrky. ČEZ posílí bezpečnost Temelína

ČEZ plánuje letos v Jaderné elektrárně Temelín 180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun. Elektrárnu chce modernizovat a současně posilovat její bezpečnost. Energetici to budou provádět hlavně při odstávkách: odstávka prvního bloku začne 1. března, druhý blok přeruší výrobu ve druhé polovině června. Obě odstávky by měly trvat dva měsíce.
14. 2. 2019|