TÉMA

Sociální podpora

Drahé Česko: Kde mohou senioři získat sociální a psychologickou podporu?

Většina seniorů je odkázaná jenom na starobní důchod. Velká část z nich má proto obavy z vysoké inflace a mnozí se dostávají do tíživé finanční situace. O tom, kde získat sociální a psychologickou podporu, mluvila v pořadu České televize Drahé Česko vedoucí linky důvěry Senior telefon a Poradenského centra Život 90 Aneta Mundok Nitschová.
2. 11. 2022|

Drahé Česko,...? Stát poskytuje příspěvky na bydlení i na děti

Česká televize svým divákům v rámci nového projektu Drahé Česko,…? nabídne rady a návody, jak z nelehké ekonomické situace. Shrnuli jsme pro vás, jak fungují podpora a příspěvky, které má na starosti především ministerstvo práce a sociálních věcí a jeho organizace. Typicky jde o příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě.
24. 10. 2022|

Opozice ve sněmovně vetovala zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení

Poslanci ANO a SPD vetovali schválení zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení zrychleně už v prvním čtení. Červencová účinnost vládní novely však zřejmě ohrožena nebude. Sněmovna se po sociálních zákonech vrátila k volbě nových radních ČT, kam zvolila politologa Ladislava Mrklase, který nahradí odvolanou radní Hanu Lipovskou, a další čtyři radní. K zákonodárcům také dopoledne promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sněmovna poté vyzvala vládu, aby dál Ukrajinu podporovala.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:52|

Slovenský parlament schválil výraznější zvýšení finanční podpory rodinám

Slovenský parlament schválil zvýšení přídavků na děti i odpočitatelné položky z daní pro rodiče a nový příspěvek na kroužky dětí. Opatření přijdou na více než miliardu eur (24,6 miliardy korun) ročně. Balíček kritizovali ekonomové, jedna z vládních stran i samospráva, která kvůli němu přijde o peníze.
24. 5. 2022|

Venezuelská vláda a opozice hlásí dílčí dohodu, týká se mimo jiné sociální podpory obyvatel

V Mexiku skončilo další kolo jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí. Zástupci obou stran se dohodli na vytvoření mechanismu sociální podpory pro Venezuelany, uvedla agentura EFE. Mechanismus by mohl být financován prostředky ze zablokovaných venezuelských účtů v zahraničí. Jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí začala v srpnu, další kolo by se mělo odehrát koncem září. Podobná jednání v předchozích letech skončila bez výsledku.
7. 9. 2021|

Stát poprvé zastoupil neplatiče. O náhradní výživné v červenci zažádalo osmnáct set rodin

Úřady práce dostaly v červenci 1821 žádostí o náhradní výživné. Alimenty od státu za neplatiče přiznaly zatím zhruba polovině žadatelů a žadatelek. Celkem za první měsíc od zavedení vyplatily 1,83 milionu korun. Podle úřadu práce a ministerstva práce zájem o podporu zatím naplňuje očekávání. Počítalo se s tím, že by ročně mohlo dorazit kolem čtyřiadvaceti tisíc žádostí, tedy dva tisíce měsíčně.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:01|

„Přemýšlím, že bych to ukončila.“ Na dohodáře se zapomnělo, někteří nemají co jíst ani kde bydlet

Lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti se s pandemickými uzávěrami některých oborů ocitli zcela mimo pozornost politiků i většiny společnosti. Sociálním systémem mnozí zcela propadli, úřady jim nepřiznaly nárok takřka na nic. Bez práce teď nemají kde bydlet ani co jíst a čekají ve frontách před potravinovými bankami. Ty jsou nyní více než o polovinu delší, než byly ještě v polovině minulého roku. O lidech čekajících na jídlo z potravinových bank natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.
1. 3. 2021|

Vláda umožní obcím stavět sociální byty za dotace. Letos na ně dá miliardu

Obce budou moci za dotace a úvěry od státu budovat sociální byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání peněz na pořízení bytů schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Výzvu k podávání žádostí o podporu zveřejní hned poté, co předpis začne platit. Účinný má být od 30. dubna. Letos kabinet počítá s rozdělením jedné miliardy korun v rámci programu Výstavba ze Státního fondu rozvoje bydlení. Ten má nahradit původně plánovaný zákon o sociálním bydlení.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:52|

Ústí nad Labem vyhlásilo bezdoplatkovou zónu na území celého města. Platí i v Trmicích

Magistrát Ústí nad Labem přijal opatření, kterým na celém území města i blízkých Trmic prohlásil za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“. To mu umožní přestat v oblasti vyplácet doplatky na bydlení novým obyvatelům. Opatření bylo ve čtvrtek vyvěšeno na úřední desce a platnosti nabyde 4. března. Bezdoplatková zóna platí i v téměř celém Mostě a dalších lokalitách na severu Čech.
14. 2. 2019|