TÉMA

Trmice

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva

I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|

Bývalé ubytovny v Ústí nad Labem se mění na byty. Obyvatele bude město vybírat

Jednu z dříve problémových ubytoven v Krásném Březně před časem koupilo město a přestavělo ji na nájemní byty. Jejich nové obyvatele chce Ústí nad Labem pečlivě vybírat. Další ubytovny postupně developeři proměňují v luxusní bydlení hotelového typu.
6. 4. 2023|

Evropská komise proti rasismu a netoleranci zhodnotila Česko. Radí odstranit segregaci romských dětí

České úřady by měly přednostně zajistit skoncování se všemi formami segregace romských dětí ve školách a vytvořit strategii, která pomůže odhalit diskriminaci lidí hlásících se ke komunitě LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů). Ve své zprávě o situaci v Česku to napsala Evropská komise proti rasismu a netoleranci (ECRI), která je orgánem pro sledování lidských práv Rady Evropy. S opatřeními proti segregaci romských školáků či proti diskriminaci lidí LGBT počítají připravované vládní strategie, reaguje Olga Jeřábková ze sekce lidských práv Úřadu vlády.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 17:25|

Ústí nad Labem jako bezdoplatková zóna? Opozice s ní nesouhlasí, posoudí ji soud

Necelé čtyři týdny od chvíle, kdy vedení Ústí nad Labem prohlásilo celé město za bezdoplatkovou zónu, toto rozhodnutí míří k soudu. Podnět podala k ústeckému krajskému soudu opoziční zastupitelka Karolína Žákovská (PRO!Ústí). Vedení města s žalobou nesouhlasí, opatření mělo podle něj pomoci v boji proti obchodu s chudobou.
29. 3. 2019|

Celé Ústí nad Labem se proměnilo v bezdoplatkovou zónu. Mezi krajskými městy je první

Ústí nad Labem se od pondělí stalo prvním krajským městem v Česku, které na celém svém území zakázalo vyplácení doplatku na bydlení. Vedení města doufá, že opatření pomůže v boji proti obchodu s chudobou. Neziskové organizace ale varují před diskriminací těch nejchudších.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 15:37|

Ústí nad Labem vyhlásilo bezdoplatkovou zónu na území celého města. Platí i v Trmicích

Magistrát Ústí nad Labem přijal opatření, kterým na celém území města i blízkých Trmic prohlásil za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“. To mu umožní přestat v oblasti vyplácet doplatky na bydlení novým obyvatelům. Opatření bylo ve čtvrtek vyvěšeno na úřední desce a platnosti nabyde 4. března. Bezdoplatková zóna platí i v téměř celém Mostě a dalších lokalitách na severu Čech.
14. 2. 2019|