TÉMA

Lufthansa

Stávka zaměstnanců Lufthansy ovlivňuje i spoje s Českem

Na pěti německých letištích odstartovala stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa. Potrvá do čtvrtečního rána a podle aerolinek se zřejmě dotkne zhruba sto tisíc cestujících. Zaměstnanci stávkují na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, což jsou důležité tranzitní uzly, a také v Berlíně, Düsseldorfu a Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 14:29|

Stávky postihly letiště v Berlíně, Hamburku a Hannoveru

Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru začaly jednodenní výstražné stávky, kvůli kterým musely být zrušeny stovky letů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se protest jen v německé metropoli dotkne kolem sedmadvaceti tisíc cestujících. Odbory Verdi vyzvaly ke stávce i zaměstnance na letišti v Brémách.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 17:25|

Velká stávka paralyzuje německá letiště, ovlivní statisíce cestujících

Páteční stávky výrazně omezuje provoz na sedmi německých letištích – v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách. Odborová organizace Verdi akci svolala po neúspěšném jednání o zvýšení mezd.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 12:18|

Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 20:35|

„Na letiště ani nejezděte.“ Stávka pilotů Lufthansy ochromila dopravu, dotýká se i Česka

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa v pátek ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do Česka. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za neuskutečněné lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí letní prázdniny.
2. 9. 2022|

Lufthansa kvůli stávce pilotů zrušila osm letů mezi Prahou a Frankfurtem

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa zruší zatím osm letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem, jeden z nich už ve čtvrtek večer. Naopak lety stejného dopravce z Prahy do Mnichova jsou zatím beze změn. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
1. 9. 2022|

Stávka Lufthansy ochromila německá letiště

Stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa paralyzovala německá letiště. Uprostřed prázdninové sezony na nich uvázly desítky tisíc cestujících. Firemní odbory požadují po vedení vyšší platy kvůli inflaci a většímu pracovnímu zatížení. Dopravní komplikace zažívají kvůli protestům železničářů i Britové.
27. 7. 2022|

Chaos na letištích pokračuje. Chybějí stovky tisíc pracovníků, mnoho spojů má problémy

Konec proticovidových opatření a začátek prázdnin těžce zkouší evropské letecké dopravce. Chybějí stovky tisíc pracovníků palubního i pozemního personálu a na mnoha letištích až dvě třetiny letů nabírají zpoždění nebo vůbec neodstartují. Jen Lufthansa ve středu oznámila zrušení dalších dvou tisíc letních spojů. Hlavní turistická sezona přitom teprve začíná.
13. 7. 2022|

Největší odběratel ruského plynu v Německu má problémy, žádá vládu o pomoc

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu. Německý ministr hospodářství Robert Habeck reagoval, že země nenechá klíčové energetické společnosti padnout.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 16:42|

Polskem se prohnalo tornádo, na severu Německa stály vlaky. V obou zemích vichr zabíjel

Vichřice, která přešla přes Polsko, si podle tamních médií vyžádala nejméně tři mrtvé. Městem Dobrzyca se pravděpodobně prohnalo tornádo. Vítr kácel stromy a strhával střechy, statisíce lidí se ocitly bez elektřiny. Na severu Německa zemřeli dva lidé. Dálková železniční doprava tam stála, s omezením provozu na železnici se potýkají i v dalších částech země, zrušeny byly i některé letecké spoje. V Hamburku činí problémy vzedmuté moře. V pátek má nebezpečná bouře udeřit také na Velkou Británii.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 18:36|

Kazašští vojáci rozehnali demonstranty v Almaty střelbou, mluví se o mrtvých

Kazašští vojáci ostrou střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v Almaty, centru nynějších nepokojů. Zásah má zřejmě oběti, přesnější údaje nejsou k dispozici. Střety si dosud vyžádaly osmnáct mrtvých a přes sedm set zraněných policistů. Úřady oznámily, že policie „zlikvidovala“ desítky demonstrantů. Prezident Kasym-Žomart Tokajev požádal o pomoc země Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), první ruští výsadkáři jsou už na místě. Večer zůstali na hlavním náměstí v Almaty pouze vojáci. Černínský palác nemá informace o možném ohrožení tří desítek českých občanů v zemi.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 21:35|

Americké a německé aerolinky zrušily desítky letů. Piloti se nakazili covidovou variantou omikron

Nejméně tři velké letecké společnosti musely zrušit desítky vánočních letů, protože jejich piloti a palubní personál onemocněli covidovou variantou omikron, případně jsou v karanténě. Přibližně deset zejména dálkových letů zrušila německá společnost Lufthansa. Téměř stovku letů nemohli na Štědrý den vypravit američtí dopravci Delta Air Lines a United Airlines, informovala agentura AP.
24. 12. 2021|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Aerolinky Eurowings otevřou v Praze základnu, rozšíří tak nabídku spojení do evropských měst

Německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že její nízkonákladová divize Eurowings otevře v Praze na konci října svou další, v Evropě desátou základnu. Agentura Reuters krok označuje ze znak posilující důvěry v oživení odvětví po koronavirové krizi.
11. 6. 2021|

Německo nepřijímalo lety z Ruska, ruské úřady původně nedaly Lufthanse povolení

Německo ve středu přechodně přestalo přijímat lety z Ruska poté, co ruské úřady německé letecké společnosti Lufthansa včas nevydaly potřebná povolení. Mluvčí Lufthansy později večer informovala, že její letouny znovu smějí přistávat v Moskvě a Petrohradě, společnost získala povolení na celý červen. Také ruský Aeroflot a nízkonákladová společnost S7 uvedly, že mají znovu od Německa povolení létat na jeho území.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 21:59|

Biden odsoudil nucené přistání letadla v Minsku, další aerolinky se vyhýbají Bělorusku

Za skandální označil americký prezident Joe Biden nedělní incident v Minsku. Běloruské úřady donutily komerční let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu k přistání v Minsku a posléze zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče, který tímto letem cestoval. Další západní společnosti přestávají létat nad Běloruskem, běloruské aerolinky ruší lety do Paříže a Londýna.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 19:10|

ČSA budou propouštět. Sníží počet pracovníků na sto, píší Seznam Zprávy

České aerolinie, které jsou od února v insolvenčním řízení, budou muset snížit počet zaměstnanců na zhruba sto. Propouštění se bude týkat neletového personálu. Serveru Seznam Zprávy to řekl spolumajitel skupiny Smartwings Jiří Šimáně. České aerolinie, které do skupiny patří, mají k dispozici už jen dvě letadla, z toho jedno vlastní. Šimáně věří, že firma přečká nejhorší období i díky penězům z plánovaného prodeje nadbytečných emisních povolenek.
29. 4. 2021|

Lidé cestovat chtějí, čekají jen na to, až to bude praktické a bezpečné, říká ředitel Kiwi.com

Cestování je oblast, která letos zazanemanala kvůli pandemii koronaviru obrovské propady. Ve většině zemí v podstatě ze dne na den vše skončilo –⁠ hranice se zavřely, letadla dosedla na zem a lidé chtěli za své letenky peníze zpátky. Navzdory součané situaci se však o „osud“ cestování ředitel a zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý neobává. „Poptávka je, čeká se jen, až to bude praktické a bezpečné,“ uvedl v Interview ČT24.
6. 12. 2020|

Nové berlínské letiště přijalo první let. Na sedmý pokus a s devítiletým zpožděním

Na berlínském letišti Willyho Brandta přistály první dva lety – zvláštní let Easyjetu z Tegelu a Lufthansy z Mnichova. Přitom otevřeno původně mělo být už v říjnu 2011, pak v červnu 2012. Následovaly další termíny otevření, z kterých nikdy nic nebylo. Kromě mnohokrát oddalovaného zprovoznění a několikanásobně navýšených původních nákladů „proslulo“ nové berlínské letiště i celou řadou často kuriózních závad a nehod – od nedostatků v protipožární ochraně po příliš krátké eskalátory. Přes dvě třetiny Berlíňanů ještě loni podle ankety listu Tagesspiegel nevěřily, že se letiště vůbec někdy otevře.
31. 10. 2020Aktualizováno1. 11. 2020, 07:50|

Pravidla pro letenky se mění, mnohé aerolinky umožňují bezplatné změny

Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů na později. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Upozornil na to letenkový portál Letuška.cz. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.
11. 9. 2020|

Rodiny obětí pádu letadla Germanwings v Alpách zůstanou bez vyššího odškodného

Pozůstalí po obětech pádu letadla společnosti Germanwings z roku 2015, který v sebevražedném úmyslu způsobil pilot stroje, další odškodné od mateřského koncernu Lufthansa nedostanou. Rozhodl o tom soud v západoněmeckém Essenu.
1. 7. 2020|

Skupina Smartwings propustí až šest set zaměstnanců, kvůli krizi má finanční problémy

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až šest set zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Důvodem jsou finanční problémy po koronavirové krizi, propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem dvou a půl tisíce lidí.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:23|

Evropská komise schválila záchranný balík německé vlády pro Lufthansu

Evropská komise (EK) ve čtvrtek definitivně schválila záchranný balík, který německá vláda připravila pro vlajkového leteckého dopravce Lufthansa. Firma, na kterou těžce dopadla krize způsobená koronavirem, ale musí splnit některé podmínky, aby státní podpora nevedla k narušení konkurenčního prostředí – mimo jiné se bude muset vzdát části startovacích a přistávacích práv. Celková výše vládního balíku, který vpodvečer schválila valná hromada firmy, je devět miliard eur (240 miliard korun).
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 19:53|

Cesta ke státní záchraně Lufthansy je volná. Klíčový akcionář Thiele podpoří vládní balík

Klíčový akcionář německé letecké společnosti Lufthansa bude hlasovat pro záchranný balík od německé vlády za devět miliard eur (240 miliard korun). Heinz Hermann Thiele, který nad plánem v minulosti vyjadřoval nelibost, to řekl listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Německý miliardář tím na čtvrteční valné hromadě uvolní cestu pro schválení opatření, které má pomoci koronavirovou krizí zmítané firmě.
24. 6. 2020|