TÉMA

Jan Volný

Stát se čím dál rychleji zadlužuje, často ale plýtvá prostředky, poukázal NKÚ ve výroční zprávě

Stát se loni potýkal s vysokým deficitem rozpočtu, rostlo tempo jeho zadlužování, přitom ale často plýtval veřejnými prostředky, uvedl ve své výroční zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Velký problém vidí kontroloři ve způsobu, kterým stát rozděluje dotace, za neefektivní považuje i digitalizaci agend veřejné zprávy.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 21:12|

Vláda schválila rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard korun

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2023 se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který počítal s deficitem 270 miliard, jsou výdaje na zastropování cen elektřiny a plynu. Kabinet také rozhodl, že starobní penze se od ledna zvýší v průměru o 825 korun. Solidární díl všech důchodů vzroste o 140 korun, zásluhový o 5,1 procenta. Vláda také schválila navýšení příspěvků pro pěstouny a na pokrytí potřeb dětí, a to od října.
26. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:10|

Poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o nedůvěře vládě. Komunisté oznámí svůj postoj až těsně předtím

Schůze Poslanecké sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě se uskuteční ve čtvrtek od devíti hodin, koalice Pirátů se STAN a Spolu sehnaly dostatek podpisů na její vyvolání a odevzdaly je předsedovi dolní komory. Právě tyto strany snahu vyvolat hlasování již dříve oznámily. Stále není jasný postoj komunistické strany, která při předchozích hlasováních o nedůvěře Babišův kabinet podržela. Její představitelé zopakovali, že vláda jejich důvěru již nemá, ale naznačili, že by poslanci KSČM nemuseli aktivně hlasovat proti vládě. Definitivní rozhodnutí oznámí až ve čtvrtek před začátkem schůze.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 21:48|

Opozice bere hlasování o nedůvěře vládě jako symbol, volby se nestihnou dříve, myslí si poslanec Volný

Vláda v zásadních věcech v době pandemie omyly nedělá, tvrdí poslanec a člen předsednictva hnutí ANO Jan Volný. Myslí si, že vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu v červnu bere opozice jako symbol. Volby stejně nemůžou být dřív, řekl Volný v Interview ČT24. Je přesvědčený, že kdyby nebyla pandemie, hnutí ANO si udrží pozici volebního lídra.
18. 5. 2021|

Poslanci se věnovali vládní strategii očkování a hádali se o ruskou vakcínu Sputnik V

O vládním návrhu, který má posílit pravomoci České národní banky  nad regulací hypoték, poslanci ve středu nerozhodli. Měli ho schvalovat ve třetím čtení, rozpravu ale prodlužovala kritika některých poslanců. Sněmovna naopak dala šanci navrhovanému odškodnění protiprávně sterilizovaných žen, kde předpokládá jednorázovou částku ve výši 300 tisíc korun. Při posuzování vládní strategie  očkování se rozhořel spor kvůli ruské vakcíně Sputnik V. Komunisté vyčítali ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), že ji odmítá posoudit bez evropského schválení.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 19:54|

Pokles HDP o 5,6 procenta není na potlesk pro vládu, řekl Dolejš. Podle Volného jde o dobrý výsledek

Tuzemská ekonomika se loni propadla nejvýrazněji za dobu samostatné České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 5,6 procenta, předtím šest let v řadě rostl. Předběžný odhad HDP v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Loňský výsledek je však stále lepší, než očekávala Česká národní banka i ministerstvo financí. Šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO) řekla, že ji čísla naplňují mírným optimismem. O výsledku české ekonomiky debatovali hosté Událostí, komentářů.
3. 2. 2021|

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Vyhověla návrhu komunistů na škrty v obraně

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Odvrátila tak provizorium. Pro hlasovala i KSČM, která podporu podmiňovala odebráním deseti miliard korun ministerstvu obrany a jejich přesunem do vládní rozpočtové rezervy. Sněmovna tento přesun v dílčím hlasování schválila, což vyvolalo kritiku ze strany opozice. Prezident republiky je připraven rozpočet podepsat.
18. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 21:44|

Poslanci schválili upravený státní rozpočet na rok 2020. Počítá s rekordním deficitem půl bilionu korun

Sněmovna schválila ve středu další prohloubení schodku letošního státního rozpočtu o 200 miliard na rekordních půl bilionu korun. K rozpočtové novele podali poslanci 25 pozměňovacích návrhů v celkovém objemu asi 165 miliard korun. Při závěrečném hlasování však sněmovna schválila pouze návrhy přesunů peněz, se kterými přišel premiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ostatní pozměňovací návrhy neprošly.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 22:36|

V rozpočtu se mohou přesunout dvě miliardy. Sněmovní výbor podpořil komunistické návrhy

Sněmovna schválí ve vládní rozpočtové novele z poslaneckých úprav zřejmě jen návrhy KSČM na přesuny 2,3 miliardy korun. V souladu se stanovisky ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to v pátek plénu doporučil rozpočtový výbor. K ostatním pozměňovacím návrhům opozice, ale i koaliční sociální demokracie se výbor postavil záporně.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 22:42|
Události komentáře

Kde jsou peníze? Zeptejte se seniorů, ve školách, říká místopředseda ČSSD Onderka. SPD vládě vyčítá, že nenašetřila

Rozpočet s půlbilionovým minusem. To je výsledek vládních opatření v boji s koronavirou krizí a jejími dopady na českou ekonomiku. Podle opozice však rozpočtu, který poslanci v úterý poslali do druhého čtení, chybí reálné kontury a snaha vlády o úsporná opatření. Podle šéfa odborů Josefa Středuly navíc byla dosavadní vládní opatření neefektivní.
23. 6. 2020|
Události komentáře

„Je to udělané chytře,“ říká o DPH u piva poslanec Volný. Skopeček má tři sazby za chaotické

Změna sazeb DPH u piva plní sliby ANO a pomáhá menším hospodám, věří místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný (ANO). Další místopředseda sněmovního výboru Jan Skopeček (ODS) ale považuje situaci za chaotickou a nevidí důvod, aby stejné pivo v různých zařízeních bylo zdaněno odlišně. O zdanění piva, digitální dani a nezaměstnanosti diskutovali poslanci v Událostech, komentářích.
11. 2. 2020|
Události komentáře

Superhrubou mzdu zrušíme a musíme zrušit, zní z ANO i po odkladu vládního rozhodnutí

Superhrubá mzda je celoevropská anomálie a kabinet nadále počítá s jejím zrušením. V Událostech, komentářích to prohlásil poslanec za hnutí ANO Jan Volný, podle kterého je jen potřeba dojednat sanaci vzniklého finančního výpadku ve státním rozpočtu. Právě nejasnosti kolem ztráty pro státní kasu vedly vládní koalici v úterý k tomu, že debatu o zrušení superhrubé mzdy odložila.
15. 1. 2020|
Události komentáře

Ochlazení je viditelné, schodek může ještě vzrůst, míní ekonomka Zamrazilová

Národní rozpočtová rada varuje, že schodek státního rozpočtu by nakonec mohl překročit plánovaných čtyřicet miliard korun. Rizika existují podle předsedkyně Evy Zamrazilové především v zahraničí, o možných negativních dopadech celních válek mluví i Jan Skopeček z ODS. Poslanec Jan Volný (ANO) ale věří, že obavy se nenaplní a deficit bude dodržen.
5. 9. 2019|
Státní rozpočet

Požadavky ministerstva práce jsou nadměrné, mělo by si udělat revizi dávek, soudí Zamrazilová

Zdrojem peněz pro pokrytí stále rostoucích požadavků ministerstva práce by mohla být inventura sociálních dávek, uvedla v pořadu Devadesátka ČT24 předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Tato revize by podle ní ukázala vnitřní rezervy či zda jsou dávky využívány efektivně.
23. 8. 2019|
Události komentáře

Kalousek: Ekonomika roste pomaleji než důchody. Kde na jejich zvyšování stát vezme?

Vyšší důchody státní rozpočet zvládne, věří poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný. S tím ale nesouhlasí exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj by vláda měla upřesnit, kde na plánovaný růst důchodů vezme peníze. Kalousek a Volný byli hosty pořadu Události, komentáře.
9. 4. 2019|

Z SPD do Jednotných. Volný, Bojko a Nevludová vstoupili do nového hnutí

Poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří tento týden odešli z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), vstoupili do nově založeného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. Hnutí bylo zaregistrováno v pátek, chce se účastnit voleb do Evropského parlamentu.
17. 3. 2019|
Události komentáře

Nepřijatelné a nebezpečné, kritizují návrh daňových změn Kalousek i Vostrá. Je to polotovar, hájí ho Volný z ANO

Návrh na snížení daně z příjmu a naopak výrazné zvýšení zdravotního pojištění vyvolává kritiku na pravici i na levici. Miloslava Vostrá (KSČM) a Miroslav Kalousek (TOP 09) ho v Událostech, komentářích označili za nebezpečný a nedomyšlený. Vadí jim především úplné zrušení plateb za šest milionů státních pojištěnců. Poslanec Jan Volný (ANO) návrh hájí, ale uznává, že je teprve v počátcích.
1. 3. 2019|
90' ČT24

Finanční správa má už dostatek kontrolorů i pro případné další fáze EET

Chystané rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) o další obory v rámci 3. a 4. fáze si nevyžádá přijetí dalších kontrolorů, řekl v pořadu Devadesátka ČT24 ředitel sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Fojtík. Se současnými 300 kontrolory se totiž podle něho počítalo pro všechny čtyři fáze EET.
14. 2. 2019|