TÉMA

Univerzita Komenského v Bratislavě

Slovensko posiluje opatření kvůli střelbě v Praze. Vysoké školy chtějí více kamer a turnikety

Slovensko posiluje dohled na náměstích, zastávkách nebo v okolí sportovišť, reaguje tak na tragickou prosincovou střelbu v Praze. Slovenské vysoké školy zároveň chystají kontroly vstupu, přidávají kamery, turnikety a zakazují velká zavazadla. Tamní vláda plánuje prověřit školy na celém Slovensku, více zapojí takzvaný „institut školního policisty“.
14. 1. 2024|

Slovenským premiérem se stane Robert Fico. Čaputová jmenuje novou vládu ve středu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje novou vládu ve středu odpoledne, informoval mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Novým premiérem bude Robert Fico, jehož strana Smer – sociálna demokracia (Smer–SD) vyhrála zářijové předčasné parlamentní volby. Fico bude ministerským předsedou už počtvrté. Smer–SD se na vytvoření kabinetu dohodl se stranami Hlas – sociálna demokracia (Hlas–SD) Petera Pellegriniho a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 22:23|

Mravenci jsou dokonalí epidemiologové. Infekční nemoci zvládají díky jednotě

Mravenci jsou mistry obrany proti nakažlivým nemocem. Dokázali dotáhnout do dokonalosti společnou péči jeden o druhého, aby tak zabránili šíření nemocí v kolonii. Jak ale jednotlivý mravenec pozná, koho má ošetřovat? Zaměřil se na to tým rakouských a slovenských vědců, který to zkoumal z pohledu více oborů – biologie, epidemiologie nebo matematiky.
13. 6. 2023|

Blíží se nejkomplikovanější slovenské volby. Regiony budou vybírat historicky nejvíce kandidátů

Na Slovensku se blíží regionální volby, při nichž kandiduje rekordní počet uchazečů. Vůbec poprvé bude v sobotu 29. října možné zároveň vybírat vedení obcí i krajů. I proto strany v kampani volí nejrůznější formy, jak voliče zaujmout.
27. 10. 2022|

Na Slovensko dorazil Paxlovid, dosud nejúčinnější lék proti variantě omikron

Slovensko jako první země ve východní Evropě začíná s užíváním Paxlovidu, což je podle některých studií dosud nejúčinnější lék proti koronavirové variantě omikron. První dávky dorazily koncem minulého týdne. Země se tak připravuje na očekávanou podzimní vlnu nákaz, která ale podle expertů nemá být natolik vážná jako ty předešlé. Česko o smlouvě s dodavatelem zatím vyjednává.
9. 8. 2022|

Nedaleko Bratislavy dopadl meteorit. Místo dopadu láká sběratele i vědce

Slovensko hlásí unikátní dopad meteoritu. Vědci totiž zřídka popíšou přesnou dráhu letu i přibližné místo, kde by se měl nacházet. U tohoto pomáhali také čeští astronomové. Úlomky dopadly v okolí města Senec, které se nachází asi pětadvacet kilometrů od Bratislavy. Do místa tak míří vědci i sběratelé. Úřady slibují, že meteority pojmenují po případných nálezcích.
2. 8. 2022|

Finančník Dospiva získal titul JUDr. opsáním cizí práce, tvrdí slovenský list

Jeden z nejbohatších Čechů, spolumajitel skupiny Penta Investments Marek Dospiva získal v roce 2002 na Slovensku titul doktora práv opsáním cizí práce, napsal slovenský list Denník N na svém webu. Dospiva podle deníku podváděl, ale podobně jako v případě bývalého předsedy slovenského parlamentu Andreje Danka mu titul JUDr. už nelze odebrat, zákon to neumožňuje. Dospiva uvedl, že způsob získání titulu nepovažuje za vhodný a dnes by tak určitě nepostupoval.
29. 3. 2020|

Brány vlasti utopené v krvi. Před 75 lety vstoupili vojáci v Dukelském průsmyku do Československa

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo 29. srpna 1944. Velitelé akce plánovali rychlý vojenský postup, nakonec se ale krvavé boje protáhly na několik měsíců. Poprvé se na území tehdejšího okupovaného Československa sovětským a československým vojákům podařilo vkročit 6. října 1944.
6. 10. 2019|

Zemřel slovenský politolog a signatář Charty 77 Miroslav Kusý. Bylo mu 87 let

Někdejší československý disident, slovenský politolog a filozof Miroslav Kusý zemřel na selhání srdce ve věku 87 let. Oznámil to server Denník N s tím, že zprávu o úmrtí potvrdila Kusého manželka Jolana. Kusý se v únoru 1977 stal v pořadí třetím slovenským signatářem Charty 77.
13. 2. 2019|