TÉMA

Copyright

Automatické mazání chráněných děl z internetu neporušuje svobodu slova, rozhodl soud EU

Používání automatických filtrů na třídění filmů či hudby šířené uživateli internetu neporušuje svobodu projevu a přístupu k informacím. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl žalobu Polska namířenou proti automatickému odstraňování obsahu chráněného autorskými právy. Podle soudu unijní pravidla zaručují, že kontrola ze strany například YouTube a dalších internetových služeb nevede ke smazání legálně sdílených děl.
26. 4. 2022|

Soud EU: Vlastníci autorských práv mohou žádat údaje o pirátských uživatelích internetu. Ale přiměřeně

Majitelé autorských práv mohou žádat poskytovatele internetového připojení o údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení hudby nebo filmů. Na stranu vlastníků práv se postavil Soudní dvůr Evropské unie, upozornil ale, že žádosti musejí být přiměřené a odůvodněné.
17. 6. 2021|

Google a Amazon kritizují směrnici EU o autorských právech na internetu. Vydavatelé ji vítají

Noční dohodu členských zemí EU a europarlamentu o kompromisní podobě budoucí směrnice o ochraně autorských práv na internetu ve čtvrtek ve společném prohlášení uvítalo několik evropských sdružení vydavatelů tisku. Zkritizovala ji naopak Asociace počítačového a komunikačního průmyslu (CCIA), sdružující velké internetové a počítačové společnosti, jako je Google, Facebook, Amazon nebo výrobce čipů Intel.
14. 2. 2019|

O krok blíž novým pravidlům pro autorská práva na internetu. Státy EU a europarlament našly kompromis

Zástupci zemí Evropské unie a europarlamentu se večer dokázali shodnout na kompromisní podobě směrnice o ochraně autorských práv na internetu. Potvrdila to mluvčí nynějšího rumunského předsednictví EU. Nová pravidla posílí postavení tvůrců, jako jsou hudebníci, herci či novináři, vůči internetovým gigantům typu Google či Facebook.
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 22:11|