TÉMA

Spekulace

Opět se spekuluje o osudu Zalužného. Chce-li Zelenskyj nahradit generála s aurou hrdiny, nebude to mít jednoduché

Spekulace kolem údajného napětí mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil Valerijem Zalužným znovu nabraly na obrátkách. Ukrajinská média v pondělí informovala o tom, že byl hlavní velitel ozbrojených sil odvolán, mluvčí prezidenta Serhij Nykyforov vzápětí informaci popřel. Zprávu o odvolání označilo za nepravdivou také ukrajinské ministerstvo obrany. O napjatých vztazích obou mužů se začalo hovořit poprvé už v listopadu poté, co napjatě očekávaná ukrajinská protiofenziva nedosáhla svých ambiciózních cílů dobýt ztracené území a odříznout ruský pozemní most na Krym.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 22:09|

Minsk zveřejnil fotografie a video s Lukašenkem, spekulace o jeho zdravotním stavu nevyvrátil

Běloruská státní média zveřejnila fotografie a video, které podle Minsku zachycují vůdce Alexandra Lukašenka na aktuální návštěvě velitelství letectva a protivzdušné obrany. Stalo se tak v době spekulací o jeho zdravotním stavu. Představitelka opozice Svjatlana Cichanouská v reakci na dohady o vůdcově údajné vážné nemoci uvedla, že je třeba se připravit „na jakýkoli scénář“.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 19:56|

Spekulanti v Krkonoších rozesílají nevýhodné nabídky na odkup pozemků

Ve schránkách vlastníků půdy přibývá dopisů s nabídkami na odkup parcel. Kontaktují je spekulanti, kteří postupují podle osvědčeného pravidla: levně nakoupit – draze nabídnout. Nepozorný prodávající, který by si neověřil tržní cenu své nemovitosti, pak může tratit. Děje se to mimo jiné i v Krkonoších.
18. 12. 2022|

Baxa v reakci na spekulace o novém předsedovi Ústavního soudu varoval před „przněním ústavy“

Ústavní soudce, který by s půlročním předstihem přijal nominaci na obsazené místo předsedy, by se zpronevěřil své roli strážce ústavnosti, domnívá se bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Reagoval tak na spekulace některých médií, že se prezident Miloš Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce jmenovat šéfem Ústavního soudu (ÚS) Josefa Fialu. V čele soudu přitom do srpna stojí Pavel Rychetský. Baxa potvrdil, že spekulaci slyšel zprostředkovaně z několika zdrojů. Oficiálně se k věci dosud nevyjádřil ani prezident, ani soudce Fiala, jenž s médii nekomunikuje. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář označil informace o jmenování nového předsedy Ústavního soudu za spekulace.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 11:26|

Bělorusové se rozloučili se šéfem diplomacie. Jeho smrt provázely spekulace o zapojení Moskvy

V Minsku se naposled rozloučili s Uladzimirem Makejem, který v sobotu náhle zemřel ve věku 64 let ve funkci běloruského ministra zahraničí. Web k režimu kritického listu Naša Niva napsal, že podle jeho zdrojů blízkých rodině Makej zemřel na infarkt. Příčinou prý mohla být ruská invaze na Ukrajinu, která ministra silně zasáhla a po jejímž zahájení se u něj objevily problémy se zdravím. Smrt, a především absence oficiálního oznámení příčiny vyvolaly mnohé spekulace.
29. 11. 2022|

Za ceny elektřiny mohou burzy, hrozí sociální výbuch, míní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Evropská unie musí zabránit spekulacím na komoditních burzách co nejrychleji, protože to jinak destabilizuje celý evropský prostor, řekl v Interview ČT24 zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost České republiky Václav Bartuška. Věří tomu, že se české vládě podaří najít řešení energetické krize, zdůraznil ale, že je potřeba přijmout rychlá a odvážná řešení. Pro evropské politiky je podle něj obtížně přijatelné přijímat speciální daň z nadměrných příjmů pro energetické společnosti.
6. 9. 2022|

30 let zpět: Spekulace s kupónovými knížkami

U mnohých registračních míst ke kupónové privatizaci se objevili agenti takzvaných harvardských fondů. Ti pak mnohde ve velkém skupovali kupónové knížky a prodávali je s podmínkou, že se kupující musí registrovat právě u nich. Ministr Tomáš Ježek v televizi hrozil odebráním licence. Majitel fondů Viktor Kožený, později obviněný z jejich vytunelování, se od těchto praktik distancoval.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 1. 2022|

Polská opoziční Občanská platforma ztrácí na oblibě, podle spekulací by ji mohl zachránit Tusk

V Polsku sílí spekulace o návratu Donalda Tuska do tamní politiky. Bývalý premiér, exšéf Evropské rady a nyní předseda Evropské lidové strany (EPP) by se podle nich mohl znovu stát předsedou Občanské platformy (PO). Obliba této donedávna nejsilnější opoziční strany u voličů klesá a Tusk je čím dál častěji vnímaný jako spasitel šancí liberální opozice vystřídat u moci konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která vládne zemi již druhé volební období za sebou.
30. 6. 2021|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|

30 let zpět: Kající se ropák

Nač by zahraniční návštěvíci draze nakupovali oficiální poukázky na benzin a naftu, když se vždycky najde nějaký ten český chytrák, který jim za kýžené valuty prodá levněji? Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 4. 2020|

Bloomberg: Vzestup bitcoinu zastírá fakt, že ho nikdo nepoužívá

Současný rychlý vzestup ceny kybernetické měny bitcoin zastírá jednu nepříjemnou skutečnost: prakticky nikdo ji nepoužívá k ničemu jinému než ke spekulaci. Za první čtyři měsíce se v této největší a nejznámější digitální měně světa u obchodníků uskutečnilo pouze 1,3 procenta transakcí, což není žádná velká změna proti předchozím dvěma letům, kdy bitcoin procházel vlnami vzestupů i pádů. Ukazují to data americké výzkumné společnosti Chainalysis.
3. 6. 2019|

Ovoce a zelenina v Turecku zdražily. Erdogan mluví o potravinovém terorismu a otevírá státní prodejny

Turecko se potýká s vysokou inflací, která se odráží i v obchodu s ovocem a zeleninou. Měsíc před komunálními volbami úřady provádějí razie a rozdávají pokuty velkoobchodníkům, které viní ze spekulací. Teď stát otevřel prodejny, kde nabízí zboží nakoupené přímo od farmářů za výrazně nižší ceny.
14. 2. 2019|