TÉMA

Zelenina

Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, dopřávají si ale více masa nebo alkoholu

Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř osm set kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Naopak brambory a chleba jí v současnosti obyvatelé Česka výrazně méně než na začátku 50. let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad v aktuálním vydání svého magazínu Statistika&My.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 14:03|

Zdravější jídlo i na úkor vyšší ceny. Češi mění své stravovací návyky

Stravování Čechů se zlepšilo, ukazují oborové průzkumy. Třeba i díky tomu, že častěji vyměňují slazené nápoje a alkohol za vodu. Zdravější jídlo přitom s sebou obvykle nese i vyšší cenu. Tuzemsko na druhou stranu ovšem stále zaostává za evropským průměrem zdravého stravování, mimo jiné kvůli nepravidelnosti nebo nízké konzumaci zeleniny a ovoce.
23. 10. 2023|

Žena skončila po konzumaci hořké cukety ve vážném stavu v nemocnici

Lékaři Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně zachránili ženu po otravě toxinem z cukety. Čtyřiapadesátiletá žena skončila na jednotce intenzivní péče, kde strávila šest dnů. Podle odborníků může být toxin cucurbitacin přítomen v některých typech zeleniny, například právě v cuketách. Lidé by je neměli jíst, pokud jsou hořké nebo jinak zvláštní chuti.
11. 10. 2023|

Orkla v Česku zavře závody v Bzenci a Panenských Břežanech. O práci přijde 250 lidí

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko uzavře na konci roku dva tuzemské závody. Potvrdil to mluvčí firmy Martin Frýdl. Provoz skončí v závodě na zpracování mraženého ovoce a zeleniny v Panenských Břežanech nebo v Bzenci na Hodonínsku, kde se vyrábí sterilovaná zelenina značky Hamé nebo Znojmia. O práci přijde zhruba 250 zaměstnanců.
4. 7. 2023|

V noci na čtvrtek opět hrozí přízemní mrazy, mohou poškodit některé plodiny

V noci na čtvrtek budou v některých místech v Česku teploty u země klesat pod nulu, spadnout mohou až k minus pěti stupňům Celsia. Přízemní mráz se čeká v polohách pod 600 metrů nad mořem a může poškodit zejména zeleninu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornění meteorologů před mrazem ve vegetačním období platí od půlnoci do čtvrtečních 08:00 pro všechny kraje.
3. 5. 2023|

Britové v supermarketech neseženou okurky ani rajčata. Jak dlouho výpadek potrvá, není jasné

Ve Velké Británii stále chybí některé základní druhy ovoce a zeleniny. Výpadek může podle producentů trvat až do května, což je výrazně déle než pár týdnů, které uvádí vláda premiéra Rishiho Sunaka. Britové si tak zřejmě budou muset odvyknout některým druhům jindy běžně dostupné zeleniny.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 20:52|

Projekt Ovoce do škol poběží dalších pět let. Peníze by šlo využít lépe, poukazují některé školy

Ovoce a zeleninu do škol budou děti dostávat ještě minimálně pět let. Evropská unie dotace prodlouží. Ministerstvo zemědělství by projekt chtělo rozšířit znovu i na druhé stupně, letos chodí zásilky jen na ty první. Některé školy i tak mluví o plýtvání.
13. 2. 2023|

Jedovaté látky z pneumatik mohou pronikat do zeleniny. Vědci to prokázali u salátu

Do hlávkového salátu, který je jinak považován za velmi zdravou součást stravy, se mohou dostávat jedovaté látky z pneumatik. Podle agentury APA na to přišli vídeňští vědci. Částice z pneumatik se na pole a poté do zeleniny dostávají ze silnic prostřednictvím větru nebo vody.
7. 1. 2023|

Muži, kteří jedí rostlinnou stravu, mají o pětinu menší pravděpodobnost rakoviny střev

Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než pětinu. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na rozsáhlou studii amerických a jihokorejských vědců, kterým se ale nepodařilo potvrdit podobnou souvislost u žen.
30. 11. 2022|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

V noci na pátek mohou být přízemní mrazíky

V Česku se ve zbytku týdne postupně oteplí, v neděli teploměr ukáže až devatenáct stupňů Celsia. Meteorologové očekávají přeháňky nebo slabý déšť. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V noci na pátek se ale mohou objevit přízemní mrazíky, které by podle výstrahy mohly ohrozit vegetaci.
22. 9. 2022|

Zákazníci se odvracejí od českého zboží. Kritériem je pro ně cena, říká zástupkyně zelinářů

Všechny ekonomické ukazatele se spikly proti českému pěstiteli, uvedla v úterní Devadesátce vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy Alice Kouřilová. Podle ní už kritériem pro zákazníka není lokální produkce, ale cena. Zdražování v Česku totiž pokračuje. Lidé si připlatí hlavně za obiloviny nebo právě za zeleninu. Některé domácnosti si ji pěstují samy. A přizpůsobují se i producenti, kteří zužují sortiment.
17. 8. 2022|

V červenci pokračoval růst cen výrobců, v průmyslu a zemědělství ale zmírnil

Meziroční růst cen výrobců přetrvával i v červenci. Nejvýrazněji stouply opět v zemědělství, a to o 39,8 procenta. Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 26,8 procenta, ceny stavebních prací o třináct procent a ceny tržních služeb pro podniky o 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zdražování v průmyslu a zemědělství ale oproti červnu zpomalilo. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Podle ekonomů tlak na růst cen v nebližším období nepoleví.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 20:02|

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

Farmářské ceny ovoce a zeleniny jsou podle zelinářů na minimu. Náklady ale rostou

Letošní úroda zeleniny zatím vypadá slibně a ceny, za které prodávají její tuzemští pěstitelé, jsou nyní na svém minimu. Řekl to při zahájení podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Spotřebitelské ceny zeleniny na pultech prodejen jsou podle něj stále závislejší na politice obchodních řetězců, které často využívají výkyvy na trhu a prodejní ceny neúměrně zvyšují či naopak snižují.
14. 10. 2021|

Neoblíbenost brokolice či kapusty je dědičná, ukázal výzkum

Většina dětí, ale i překvapivé množství dospělých, nemá ráda košťálovou zeleninu, jako je brokolice, květák, zelí nebo růžičková kapusta. Protože jsou velmi zdravé, rodiče je svým dětem rádi dávají, ale musí překonávat jejich odpor. Australští vědci teď popsali, proč je košťálová zelenina tak nepopulární.
23. 9. 2021|

Třídění gastroodpadu se v Praze neosvědčilo. Pilotní projekt proto na konci roku skončí

Gastroodpad se v Praze dál speciálně třídit nebude. Hlavní město v prosinci po dvou letech ukončí pilotní projekt zaměřený na třídění tohoto odpadu, uvedla magistrátní specialistka na odpadové hospodářství Petra Strouhalová. Důvodem je to, že namísto živočišného odpadu, kuchyňských zbytků nebo prošlých potravin v původních obalech, v popelnicích končily z 80 procent zbytky ovoce a zeleniny. Ty se ale mají vyhazovat hlavně do hnědých popelnic na bioodpad. V Teplicích se podobný projekt naopak osvědčil a město chce na jaře zapojit dalších sedm stovek domácností.
29. 8. 2021|

Večeře založené na rostlinné stravě mohou až o deset procent snižovat riziko srdečních onemocnění, tvrdí vědci

Lidé, kteří pravidelně večeří příliš mnoho tučného masa a rafinovaných sacharidů, mají vyšší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří si tento typ jídla dopřávají k snídani. Poukázala na to studie, kterou zveřejnil časopis Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
30. 5. 2021|

Olomouckou Floru zaplnily ovoce a zelenina, společně s dezinfekcí a rouškami

Na olomouckém výstavišti začala podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex. Protože se koná v době rostoucího počtu nákaz novým koronavirem a krátce před vyhlášením nouzového stavu, provází ji přísná hygienická opatření. Výstava je zaměřena na vnitřní složení a zdraví prospěšné látky v rostlinách a jejich plodech. Součástí Flory, která potrvá do neděle, je i tradiční festival gastronomie a nápojů Olima a zahradnické trhy.
1. 10. 2020|

Poslanci schválili vznik komisí, které se po vzoru povodní budou zabývat suchem

Poslanecká sněmovna na svém pátečním jednání podpořila vznik komisí na krajské i centrální úrovni, které by se – po vzoru již existujících povodňových komisí – zabývaly suchem. To trápí tuzemskou krajinu už několik let.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 12:22|

Začala okurková sezona. Úrodu ale ohrožuje nadbytek vláhy

V Česku začal sběr zavařovacích okurek. Podle pěstitelů jich je ale méně než v předešlých letech. Může za to chladné a deštivé počasí. Jiné plodiny však vydatným dešťům odolaly a oproti suchému loňsku prospívají. Cena zeleniny se v porovnání s minulým rokem snížila.
31. 7. 2020|

Ovocné stromy i zeleninu obsypaly mšice. Přemnožený škůdce napadá i nezvyklé druhy

Po suchu a problémech s hraboši trápí zemědělce v těchto týdnech jiný škůdce. Stromy v sadech i zelenina jsou obsypané mšicemi. Ty letos škodí i na plodinách, na kterých v minulých letech neparazitovaly. Mšice mohou způsobit neplodnost napadených výhonů v příštím roce nebo přispět k přenosu závažných virových onemocnění stromů.
12. 6. 2020|
90‘ ČT24

Návrh zavést povinný podíl českých potravin v obchodech vyvolává velké spory

Poslanecká sněmovna by měla ve třetím čtení projednat novelu zákona o potravinách. Velký ohlas vzbuzuje pozměňovací návrh, který předpokládá zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku. Následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent. Tématu se věnoval i pořad Devadesátka ČT24.
29. 5. 2020|