TÉMA

Rover

Indické měsíční vozítko stráví lunární noc ve spánku. Zda opět procitne, se neví

Indické robotické vozítko dokončilo svou plánovanou projížďku po měsíčním povrchu a bylo uvedeno do spánkového režimu. Stalo se tak necelé dva týdny poté, co se indické misi jako první na světě podařilo přistát poblíž neprobádaného jižního pólu Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO). Zda po uplynutí lunární noci rover procitne, se neví.
3. 9. 2023|

Indický robot našel na Měsíci síru a další prvky. Teď pátrá po vodě

Indické robotické vozítko potvrdilo přítomnost síry na Měsíci a v blízkosti lunárního jižního pólu, kde indická mise minulý týden přistála, odhalilo několik dalších chemických prvků. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na Indickou organizaci pro výzkum vesmíru (ISRO).
30. 8. 2023|

NASA zveřejnila video rekordního letu na Marsu. Ingenuity urazila 704 metrů

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil video z rekordního letu helikoptérky Ingenuity, která je už více než rok na Marsu s robotickým vozítkem Perseverance. Při svém pětadvacátém letu začátkem dubna malý stroj urazil 704 metrů a letěl rychlostí 5,5 metru za sekundu.
29. 5. 2022|

Vrtulník NASA Ingenuity se chystá na Marsu na svůj první letošní let

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA bude i nadále pokračovat v přeletech na Marsu. Jeho první letošní a celkově už devatenáctý let by se mohl uskutečnit v pátek, informovala NASA na blogu věnovaném misi Ingenuity.
10. 1. 2022|

Samá voda. Evropská sonda jí našla v marsovských kanálech obrovské množství

Sonda Trace Gas Orbiter (TGO) Evropské kosmické agentury (ESA) objevila na Marsu pod povrchem rozsáhlého systému kaňonů Valles Marineris zřejmě velké množství vody. Agentura o tom informovala na svém webu. TGO je součástí projektu ExoMars, na němž se ESA podílí s ruskou vesmírnou agenturou Roskosmos.
17. 12. 2021|

Vrtulníček Ingenuity na Marsu vzlétne na začátku dubna, oznámila NASA

Malá výzkumná helikoptéra Ingenuity na povrchu Marsu zřejmě poprvé vzlétne začátkem dubna. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož by v případě úspěchu šlo o milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na Zemi, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové.
24. 3. 2021|

Sovětskou odpovědí na americké přistání na Měsíci byl Lunochod 1. Jeho povrch brázdil 322 dní

Před pěti desetiletími se poprvé v historii kosmonautiky po povrchu Měsíce rozjela robotická kola. Sovětskému kosmickému vozítku Lunochod 1 trvala cesta k zemské družici necelých sedm dní, svého cíle dosáhlo 17. listopadu 1970. Dálkově řízený robot na Měsíci zkoumal terén, sbíral vzorky hornin a pořizoval snímky.
17. 11. 2020|

NASA prohlásila vozítko Opportunity na Marsu za mrtvé. Neozvalo se od loňské prachové bouře

Americká vesmírná agentura NASA po 15 letech odepsala marsovské vozítko Opportunity. Sonda měla plánovanou životnost 90 dní, hlásit se ale přestala teprve loni po prachové bouři. Během své mise stroj mimo jiné našel důkazy o dřívější přítomnosti vody na Marsu. Podpořil tak teorie, že na čtvrté planetě naší sluneční soustavy kdysi mohly být podmínky pro existenci života.
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 21:36|