TÉMA

John Mucha

Spor o Slovanskou epopej pokračuje. Muchova dědička podala vlastní žalobu na určení vlastníka

Praha čelí další žalobě na určení vlastníka Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Zatímco malířův příbuzný John Mucha nedávno po dohodě s magistrátem žalobu po letech stáhl, druhá dědička Jarmila Mucha Plocková podala vlastní žalobu na určení vlastníka slavného cyklu obrazů. Vedení Prahy nedávno schválilo dohodu s Johnem Muchou, kterou první spor ukončilo, Mucha Plocková s ní však důrazně nesouhlasí.
13. 9. 2023|

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje končí. Vedení Prahy schválilo dohodu s dědicem Alfonse Muchy

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, odsouhlasili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:37|

Muchova Slovanská epopej najde na 25 let místo v paláci Savarin. Praha podepsala dohodu

Slovanská epopej Alfonse Muchy bude umístěna v paláci Savarin blízko Václavského náměstí v Praze. Dohodu o tom podepsali zástupci hlavního města, Nadace Mucha a společnosti Crestyl. Ta pro cyklus dvaceti pláten vybuduje v Savarinu příslušné prostory. Expozice bude koncipována jako cesta životem Alfonse Muchy. Návrh dohody byl 31. ledna schválen pražskými radními.
11. 2. 2022|

Muchovy prvotiny zdobí radnici v Hrušovanech nad Jevišovkou. Úřad fresky postupně odkrývá

Radnice v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku má novou zrestaurovanou fresku Alfonse Muchy, která pokrývá strop nové zasedací místnosti. Muchovy malby z dob jeho mládí jsou již odkryté v kanceláři starosty, ve vestibulu a v podatelně úřadu. Místní je vítají, jezdí se na ně ale dívat zájemci z Plzně nebo i Rakouska, řekla místostarostka města Eliška Volná (za KSČM).
23. 8. 2021|

Je to fantastická věc, říká John Mucha o návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Na zámku v Moravském Krumlově se instaluje cyklus Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Dvacet rozměrných pláten s výjevy z dějin Slovanů se sem vrátilo na pět let. Zápůjčku vítá i vnuk secesního malíře John Mucha. Podporuje ale i následné vystavení obrazů v Praze. Po letech sporů označuje „atmosféru na všech stranách“ za „konstruktivní“.
8. 7. 2021|

Slovanská epopej Praze nepatří, rozhodl soud. Vyhověl žalobě příbuzného malíře Muchy

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Rozsudek není pravomocný, město se proti němu odvolá.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 15:43|

Alfons Mucha dostane k výročí dokument, točí se v bytě jeho vnuka

Alfons Mucha nebyl jen autorem rozměrné Slovanské epopeje a secesních plakátků, ale také třeba svým stylem ovlivnil japonské komiksy. Známého výtvarníka v nových souvislostech by chtěl ukázat chystaný dokument, který natáčí Roman Vávra. Koproducentem je Česká televize.
9. 6. 2019|

Muchův vnuk podporuje dočasný návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Vnuk malíře Alfonse Muchy John, který se soudí o vlastnictví Slovanské epopeje, se chce s Prahou domluvit na podmínkách ukončení sporu. Požádal proto o odložení soudního jednání o vlastnictví díla, které se mělo konat 20. února. Oceňuje také vstřícný krok hlavního města Prahy, které souhlasí s dočasným umístěním díla v Moravském Krumlově.
13. 2. 2019|