TÉMA

Trvalý pobyt

Ekonomicky soběstační uprchlíci z Ukrajiny budou moci dostat dlouhodobý pobyt

Někteří ukrajinští uprchlíci v Česku by v příštím roce mohli získat dlouhodobá víza. Nárok vznikne při splnění řady podmínek, včetně ekonomické soběstačnosti. Podle Ministerstva vnitra je v Česku skoro 339 tisíc běženců z Ukrajiny.
4. 4. 2024|

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Praha 6 opět prověří trvalý pobyt žáků, které chtějí dát rodiče na tamní základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro tamní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má shodnou adresu se zákonným zástupcem, řekli starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).
12. 3. 2024|

Je nutné, aby ukrajinští uprchlíci přešli do českého systému sociálních dávek, zní od nevládních organizací

Celospolečenskou debatu o tom, jestli ukrajinským uprchlíkům po skončení dočasné ochrany udělit trvalý pobyt, považují zástupci neziskového sektoru za největší výzvu následujících měsíců. Řekli to na setkání k druhému výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Celkový počet osob, kterým byla zatím v Česku udělena dočasná ochrana, překročil 382 tisíc. Průměrně každý týden přijde do tuzemska kolem třinácti set ukrajinských uprchlíků.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 19:46|

Žadatelé o trvalý pobyt si zaplatí už první pokus zkoušky z češtiny. Ta podraží

Za test z češtiny nutný k získání trvalého pobytu budou cizinci platit. Dosud měli nárok na jeden pokus zdarma. Změna nastane od ledna a poplatek bude také o něco vyšší. Ministerstvo školství mluví o velkém zájmu a také o úsporách.
9. 9. 2023|

Látky jako kratom budou podléhat regulaci a nebudou se moci prodávat dětem do 18 let, uvedl Bartoš

Takzvané psychoaktivní látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC budou prodávány pouze osobám starším 18 let, schválila ve středu vláda. Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) vznikne kvůli regulaci další kategorie psychomodulačních látek.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:36|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Krásné Lípy, která zvýhodnila rezidenty při platbě za odpad

Ústavní soud (ÚS) zrušil část vyhlášky Krásné Lípy na Děčínsku, která zvýhodňovala rezidenty oproti chatařům. Majitelé rekreačních objektů podle ní měli platit za komunální odpad skoro dvojnásobek oproti lidem, kteří mají ve městě trvalý pobyt. Návrh na zrušení vyhlášky podalo ministerstvo vnitra. Podle něj šlo o diskriminaci. Už loni v květnu resort platnost předpisu pozastavil. Ústavní soud nebyl při rozhodování jednotný. Starosta města Jan Kolář (nestr.) řekl, že zastupitelstvo bude schvalovat úpravu vyhlášky.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 16:11|

Plošné pozastavení víz pro Rusy v zemích EU může být další účinnou sankcí, míní Lipavský

Plošné pozastavení víz pro ruské občany členskými státy Evropské unie by mohlo být další účinnou sankcí, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) k debatám, které se aktuálně o vydávání krátkodobých schengenských víz pro občany Ruské federace vedou. Otázku chce otevřít na jednání ministrů zahraničních věcí zemí EU na konci srpna v Praze.
10. 8. 2022|

V Česku přibylo nejvíc případů koronaviru od poloviny prosince. Posilující dávku očkování mají tři miliony lidí

Testy v Česku v úterý potvrdily 12 366 případů koronaviru, zhruba o pětinu víc než před týdnem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od poloviny prosince. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 440 nakažených, o dvacet více než o den dřív. Pacientů s covidem-19 v nemocnicích dál ubylo na 2216. Vakcínu proti covidu-19 v úterý dostalo 80 852 lidí, posilující dávku už mají celkem víc než tři miliony Čechů. Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších 70 případů varianty omikron. Ombudsman se připojil k řízení Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:10|

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt, musí složit těžší zkoušku z češtiny. Úroveň A1 už nestačí

Cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt v Česku, musejí skládat těžší zkoušky z češtiny. Dosud jim stačilo mít jen základní znalosti, teď je nutná pokročilá úroveň. Podle ministerstva vnitra tak Česko po letech srovnává pravidla se zbytkem Evropy. Celkem v tuzemsku žije přes šest set tisíc cizinců, trvalý pobyt má zhruba polovina z nich. Jazykovou zkoušku musejí skládat ti ze zemí mimo Evropskou unii.
7. 10. 2021|

O povolení k pobytu v Británii požádalo asi 73 tisíc Čechů

Přes 73 tisíc Čechů požádalo ve Velké Británii po brexitu o status usedlíka. Pro Českou televizi to uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Okolo osmi tisíc žádostí se stále zpracovává. Více než tisícovce lidí byla žádost zamítnuta. Podle odhadů ředitele České obce ve Velké Británii Tomáše Kostečky je v Británii aktuálně až sedm a půl tisíce Čechů, kteří o dokumenty dosud nepožádali. Jejich další pobyt v zemi je tak ohrožený. Podle Kostečky by u některých mohl být problém s integrací.
18. 9. 2021|

Zkouška z češtiny se pro žadatele o trvalý pobyt od září ztíží

Zkouška z češtiny pro cizince, kteří pochází ze zemí mimo Evropskou unii a chtějí v Česku získat trvalý pobyt, se od září ztíží. Vláda tento týden schválila novelu nařízení vlády, podle které budou žadatelé o trvalý pobyt nově prokazovat znalost českého jazyka zhruba na úrovni pokročilých. Na webu o tom informovalo ministerstvo školství, které návrh vládě předložilo. Dosud cizincům stačilo umět jen základy češtiny. Těžší zkoušku podle resortu nebudou muset skládat cizinci, kteří podají žádost o trvalý pobyt do konce letošního srpna.
23. 4. 2021|

Před třiceti lety schválil parlament restituční zákon. Spory o majetek se vedou dodnes

Restituce se staly jedním z výrazných prvků transformace českého hospodářství po roce 1989. K přijetí zákona o mimosoudních rehabilitacích neboli restitučního zákona vedla před třiceti lety tehdejší československé zákonodárce snaha zmírnit následky některých majetkových křivd, kterých se po únoru 1948 dopustil komunistický režim. Federální parlament zákon schválil 21. února 1991.
21. 2. 2021|

Desítky tisíc mladých Palestinců z východního Jeruzaléma mohou získat izraelské občanství

Až dvacet tisíc mladých Palestinců z Východního Jeruzaléma bude mít možnost požádat o izraelské občanství, informoval izraelský deník Haarec. Podle něj to vyplývá z pokynů, které muselo vydat izraelské ministerstvo vnitra na základě soudní žádosti. Ročně by tak o občanství mohlo požádat až sedm tisíc Palestinců. Zájem o izraelské doklady mezi palestinskými obyvateli východní části města narůstá.
25. 11. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Nezůstaňte na hranici. Které státy se otevírají a které cizince nepouští?

Od poloviny června mohou Češi bez omezení cestovat do většiny evropských zemí. Kam se ale reálně dostanou, záleží i na podmínkách ostatních států. Ty také začínají rozvolňovat opatření na hranicích, obecně však platí, že vyzývají potenciální cestující k obezřetnosti. Ministerstvo zahraničí pak vybízí Čechy, kteří se chystají vycestovat, k registraci v systému DROZD, který pomáhá organizovat pomoc občanům v nouzi.
22. 5. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 14:19|

Trump zvažuje, že zakáže vstup do země Američanům s koronavirem. Protiústavní, zní od expertů

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje zavedení nových pravidel pro vstup do USA, podle nichž by do země nemohli vstoupit američtí občané a lidé s trvalým pobytem ve Spojených státech, u nichž získají příslušníci pohraniční stráže podezření, že jsou nakaženi koronavirem. Napsal to list The New York Times, jemuž se podařilo dostat k návrhu takového opatření, který je nyní v připomínkovém řízení. V něm je napsáno, že by byl krok zaveden s ohledem na ústavu, experti jsou ale skeptičtí.
11. 8. 2020|

„Je důležité, abych zůstala občankou Evropské unie.“ Zájem Britů o český pas vzrostl

O české občanství si od britského referenda o brexitu zažádalo už 166 Britů. Nejvyšší zájem o něj byl v loňském roce, kdy ministerstvo vnitra zaregistrovalo 64 žádostí. Velká Británie opustí Evropskou unii v pátek v noci.
31. 1. 2020|

Brexit na dohled. Co čekat, pokud na ostrovech podnikáte, studujete nebo jedete na výlet?

Po mnoha odkladech je brexit tady. Spojené království po 47 letech opoustí s koncem ledna Evropskou unii, se kterou stihlo srůst na mnoha úrovních. Zpřetrhání vzájemných pojítek nějakým způsobem dopadne na všechny, kteří se zapojili do života ostrovního království a kontinentu. Přinášíme praktického průvodce v podobě otázek a odpovědí.
24. 1. 2020|

Lordi přidali do brexitového zákonu další dodatky. Normu o dětských uprchlících předložilo jedno z Wintonových dětí

Vláda britského premiéra Borise Johnsona utrpěla sérii porážek ve Sněmovně lordů, když tato komora parlamentu schválila další dodatek k prováděcímu zákonu k brexitové dohodě. Na jeho základě budou moci i po brexitu dětští uprchlíci přicházet za svými rodiči žijícími ve Velké Británii. Horní komora britského parlamentu, v níž mají více zástupců opoziční labouristé a liberální demokraté než vládní konzervativci, však zabránit schválení zákonů nemůže.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 19:07|

Vyhláška o odpadech v Milovicích platí. Podle Ústavního soudu město může zvýhodnit obyvatele s trvalým pobytem

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Milovic na Nymbursku. Město otevřelo systém pytlového sběru tříděného odpadu jen lidem s trvalým pobytem. Ministerstvo vnitra navrhovalo vyhlášku proškrtat, protože podle něj bez srozumitelného důvodu zachází odlišně s různými skupinami lidí.
17. 6. 2019|

Města na jihu Moravy stavějí z dotací byty pro seniory. Je jich ale stále nedostatek

Senioři na jihu Moravy stále těžko hledají odpovídající bydlení. Cena nájmů je pro ně příliš vysoká, penziony pro důchodce jsou plné. Ministerstvo pro místní rozvoj loni rozdělilo městům a obcím na dotacích na stavbu komunitních a pečovatelských domů 240 milionů korun. Dotační program vypsalo i pro letošní rok.
13. 2. 2019|