TÉMA

Pracovní neschopnost

Opilá řidička narazila na Zlínsku do policejního auta, dva policisté jsou zranění

Opilá řidička narazila v noci na neděli v Želechovicích nad Dřevnicí na Zlínsku se svým vozem do stojícího policejního auta se zapnutými výstražnými světly. Dva policisté, kteří byli uvnitř vozidla, utrpěli zranění a jsou v pracovní neschopnosti. Zranění utrpěla také čtyřiačtyřicetiletá řidička, které hrozí až tříleté vězení.
20. 12. 2021|

Situace je křehká, varují odborníci. Vláda chce zintenzivnit testování, při izolaci by mohla být plná náhrada mzdy

Obchody mohou otevřít, restaurace mohou přivítat hosty, kadeřníci mohou stříhat i barvit a děti se postupně vracejí do škol. To vše v době, kdy každý den přibývá kolem čtyř až pěti tisíc lidí s nově potvrzeným covidem-19. Přitom když byla v říjnu čísla podobná, vláda opatření zaváděla. Situace se liší v tom, že je nižší reprodukční číslo, které však postupně stoupá. Klesá naopak počet testů. Někteří experti proto varují před zlehčováním situace.
4. 12. 2020|

Po zrušení karence přibylo 17 procent neschopenek. Podle Maláčové statistiku zkreslil koronavirus

Více než o šestinu se zvýšil po zrušení karenční doby počet lidí na nemocenské. Měsíčně je podle sociální správy průměrně 150 650 lidí na neschopence, rok před zrušením karenční doby to bylo průměrně 128 431 lidí. Podle výpočtu ČT to znamená, že zrušení karence přišlo stát a firmy téměř na 10 miliard korun. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ale jen málo vzrostl počet krátkodobě nemocných. Nárůst počtu neschopenek dává do souvislosti s pandemií covidu-19. Naopak podle Hospodářské komory se naplnily obavy, které zaměstnavatelé v souvislosti se zrušením karenční doby měli.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 18:24|

E-neschopenky se rozběhly bez potíží. Část lékařů na protest vyplňovala tiskopisy

Provoz e-neschopenek začal bez problémů a systém je plně funkční. Od spuštění na Nový rok jich sociální správa dostala do čtvrteční 11. hodiny přes šest tisíc. Ve Zlínském kraji část praktických lékařů ale dál vyplňuje papírové tiskopisy a elektronicky neschopenky nevystavuje, a to na protest proti zvýšeným nákladům.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 18:49|

Lékaři vyzvali k odkladu povinných e-neschopenek. Ministryně Maláčová to připustila

Ministerstvo práce v příštích týdnech rozhodne, jestli lékaři začnou letos povinně používat nynější e-neschopenku, nebo se počká na nový systém do ledna příštího roku. Bude záležet na tom, jak se k novele, podle níž by doktoři museli část neschopenek posílat sociální správě elektronicky, postaví Poslanecká sněmovna a Senát. Po setkání se zástupci zaměstnavatelů, lékařů, zdravotnických zařízení a odborů to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).
13. 2. 2019|