TÉMA

Český dům

Ohledně jmenování předsedy Ústavního soudu se Zeman ještě rozhodne, čeká na právní analýzu

Prezident Miloš Zeman zatím předpokládá, že se rozhodne jmenovat předsedu Ústavního soudu, který nahradí dosavadního předsedu Pavla Rychetského. Řekl to v neděli v podvečerním živém rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Zeman v Partii na CNN Prima News řekl, že si nechal zpracovat právní analýzu, jejíž výsledek má obdržet v pondělí. Poté se rozhodne.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 19:53|

Český dům v Moskvě dál chrání jen provizorní bariéra, Praha s tím nesouhlasí

Situace kolem odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě zůstává napjatá. Praha trvá na nezákonném záboru svého pozemku a protestovala proti tomu na ruském ministerstvu zahraničí. To ale opakuje, že za tím není třeba hledat politiku a že se jedná pouze o odstranění nepovolené stavby. Situaci sleduje zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.
2. 11. 2022|

Schůzku Pivoňky na ruském ministerstvu kvůli plotu organizovala česká diplomacie

Schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí, která proběhla ve středu, inicioval český resort diplomacie. Jednání se mělo týkat hlavně situace ohledně Českého domu v Moskvě a zbourání plotu okolo něj. Mluvčí tuzemského ministerstva Lenka Do zdůraznila, že nešlo o předvolání.
20. 10. 2022|

Zabavit nebo jen zmrazit? Česko přemýšlí jak dále nakládat s majetkem lidí blízkých Putinovi

Kromě zmrazování majetku lidí napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina se nyní v Česku začíná hovořit i o jeho konfiskaci. K té už vyzvala Evropská unie s tím, že výnosy by sloužily k obnově zničené Ukrajiny. Pro zabrání majetku však Česko zatím nemá potřebnou legislativu. Ministerstvo financí tak nyní jedná s ústavními právníky o změně zákona.
6. 6. 2022|

Rakouský prezident Van der Bellen podpořil Česko v roztržce s Ruskem

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana ve Vídni podpořil Česko v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Vztahy Prahy a Moskvy ochladly v souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, věc vedla k vzájemnému vyhoštění pracovníků ambasád. Kromě jednání s Van der Bellenem se Zeman ještě sešel s někdejším rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym a bývalým prezidentem Heinzem Fischerem.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 19:10|

Český úřad v Jeruzalémě má řešit praktické věci, nese ale diplomatický význam

Od pondělí v Jeruzalémě oficiálně funguje pobočka české ambasády. Podle ministerstva zahraničí nejde o nový zastupitelský úřad, ale o služby pro české občany. Věc prý nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě. Větší diplomatickou vstřícnost vůči Izraeli prosazuje především prezident Miloš Zeman, který dlouhodobě volá po přesunutí velvyslanectví do Jeruzaléma.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 14:28|
Listopad 1989

Zeman s Čaputovou otevřeli Český dům v Bratislavě. Prezident to označil za jeden ze svých snů

Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Zuzana Čaputová v Bratislavě slavnostně otevřeli Český dům. Ještě předtím položili věnec k pamětní desce, která připomíná průvod bratislavských studentů z 16. listopadu 1989. Ti požadovali v tehdejším komunistickém Československu reformu školství a svobodné volby.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 13:00|

Česko bude i letos u turistů velmi oblíbené, CzechTourism očekává nový rekord

Po loňské rekordní sezoně by i ta letošní mohla přinést nový rekord v počtu turistů, kteří zavítají do České republiky. Státní agentura CzechTourism odhaduje, že by se tu mohlo ubytovat poprvé více než 22 milionů turistů (22,1 milionu). Loni přitom přijelo podle údajů Českého statistického úřadu do hromadných ubytovacích zařízení 21,3 milionu domácích a zahraničních hostů.
13. 2. 2019|