TÉMA

Pronásledování

Doporučujeme

Donbas je místem anarchické svobody utečenců před zákonem či rodinou, říká historik Kuromiya

Rusko-ukrajinská válka začala okupací Krymu, ovšem skutečné boje propukly až v jejím druhém dějství 12. dubna 2014 na Donbase. Kremelská propaganda argumentovala tím, že tento region byl prý vždy proruský a jeho lidé si putinovskou stabilitu přáli. Ve skutečnosti tamní obyvatelé viděli svou budoucnost v Ukrajině, byť jejich vztahy s Kyjevem byly složité. Ostatně jako s každým centrem, které mu vládlo. Donbas byl totiž vždy prostorem zvláštní a drsné svobody, který lákal utečence před nevolnictvím, zákonem i nudou, říká v rozhovoru pro web čt24.cz společník Ukraine Research Institute na Harvardu a emeritní profesor dějin na Indiana University Hiroaki Kuromiya.
12. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 10:03|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

Hongkongské úřady tvrdě potírají prodemokratické hnutí, ve věznicích běží převýchova aktivistů

Hongkongské úřady intenzivně tlačí na vězněné prodemokratické aktivisty. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení takzvaný deradikalizační program, který má potlačit jejich politické přesvědčení a přimět je k přiznání k extremismu. Podle úřadů už nucenou převýchovou mělo projít bezmála 900 mladých lidí. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová hovořila nejen o tomto tématu s představitelem hongkongské opozice Nathanem Lawem. Ten je aktuálně v britském exilu.
10. 6. 2023|

K soudu s Tušlem přišly desítky jeho příznivců, jednoho policie zadržela

Policie zadržela jednoho z lidí, kteří přišli podpořit k soudu Patrika Tušla, jenž je obžalován z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Soud zatím nevynesl verdikt, jednání odročil na konec července. Po incidentu u soudu z minulého týdne provázela jednání zvýšená bezpečnostní opatření a kontroly, na místě byli i policejní těžkooděnci. Vězeňská služba odpoledne sdělila, že justiční stráž při soudu s Tušlem dvakrát užila donucovací prostředky, počet návštěvníků soudní budovy nemůže sama ovlivnit.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 16:15|

Izrael po náletech v Pásmu Gazy zaútočil i na libanonském území. Reagoval na raketové útoky

Izraelská armáda oznámila, že zahájila nálety v Pásmu Gazy, tvrdí, že cílem byly výrobny zbraní a tunely, které používá islamistické hnutí Hamás. Podnikla také údery na libanonském území, údajně také cílila na zařízení Hamásu. Izrael označil nálety za odvetu za předchozí raketové útoky, které přišly z palestinské enklávy a z Libanonu a Izrael je přičítá Hamásu. Při útoku na Západním břehu Jordánu také zemřely dvě ženy a jedna byla vážně zraněna. Na místo přijeli i premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant, podle kterých je jen otázkou času, kdy se podaří dopadnout pachatele.
6. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 19:35|

Chci žít. Ukrajinský projekt, díky kterému se Kyjevu dobrovolně vydaly tisíce ruských vojáků

Ruští vojáci bojující na Ukrajině mohou zavolat na speciální ukrajinskou linku a oznámit, že již nechtějí bojovat. Speciální call centrum zřídilo ministerstvo obrany a funguje čtyřiadvacet hodin denně. Od loňského března se Kyjevu dobrovolně vydalo deset tisíc ruských vojáků.
12. 3. 2023|

V Egyptě gangy i policie pronásledují členy komunity LGBTQ+

Britská BBC získala důkazy o tom, jak egyptská policie na sociálních sítích pátrá po homosexuálech, využívá k tomu i seznamovací aplikace. Stejnou taktiku používají i kriminální gangy, které své oběti vydírají, bijí, zneužívají a jejich fotografie zveřejňují na internetu.
1. 2. 2023|

Čína se rozloučila s mocným exprezidentem Ťiang Ce-minem. Hold mu vzdal i Si Ťin-pching

V Pekingu se v úterý konal pohřeb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínského prezidenta z let 1993 až 2003 a generálního tajemníka komunistické strany v letech 1989 až 2002. Čínské úřady vyzvaly veřejnost, aby pohřeb sledovala v přímém televizním přenosu a vyjádřila tak zesnulému úctu, napsala agentura Kjódó.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 22:18|

Tušl s Čermákem se odvolali proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích

Patrik Tušl a Tomáš Čermák se brání proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Proti říjnovému rozsudku podali odvolání. ČT to řekl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Soud oba muže nepravomocně poslal do vězení – Tušla na deset měsíců, Čermáka na šest měsíců. Důvodem je video, ve kterém podle obžaloby dehonestovali Ukrajince. Oba muži vinu odmítli, připustili ale nevhodnost projevu.
21. 11. 2022|

Vyhledejte pomoc a odejděte najednou, radí odborníci obětem domácího násilí

Řada žen si neuvědomuje, že domácí násilí může skončit vraždou. Je důležité, aby vyhledaly pomoc, vyzvala v pátečních Událostech, komentářích socioterapeutka a místopředsedkyně centra pro ženy Rosa Zdena Prokopová. Kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek upozornil, že agresor vychází z předpokladu, že se oběť nebude bránit. Kritickým momentem je odchod od agresora, shodují se odborníci.
6. 8. 2022|

Skupina pronásleduje a uráží známé vědce a lékaře. Její členové čelí exekucím, od fanoušků žádají peníze

Někteří známí čeští vědci a lékaři, ale třeba i zdravotníci v očkovacích centrech, čelí pronásledování a urážkám organizované skupiny agresivních odpůrců očkování. Ta si své konání natáčí a videa zveřejňuje na internetu. Lidé z této skupiny to ovšem nedělají vysloveně z přesvědčení. Čelí exekucím a od fanoušků si nechávají posílat peníze. O činnosti antivaxerů natáčel pro 168 hodin Martin Mikule.
10. 1. 2022|

Polsko zadrželo 28 migrantů, kteří na jeho území pronikli z Běloruska

Polští pohraničníci v pátek večer zadrželi 28 migrantů, kteří pronikli přes hranici s Běloruskem. Podle mluvčí pohraniční stráže Anny Michalské členové běloruských bezpečnostních složek polské pohraničníky oslňovali a házeli po nich kameny. Zadržené migranty Poláci dovedli zpátky na pohraniční linii.
11. 12. 2021|

Porota v americké Georgii uznala trojici bělochů vinnou z vraždy Afroameričana Arberyho

Porota soudu v americkém státě Georgie uznala tři bílé muže vinnými z vraždy pětadvacetiletého Afroameričana Ahmauda Arberyho. Porotci k verdiktu nad Gregem McMichaelem, jeho synem Travisem McMichaelem a sousedem Williamem Bryanem dospěli po zhruba desetihodinovém rozhodování. Trojici hrozí doživotní vězení. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.
24. 11. 2021|

Uběhlo 80 let od prvního transportu českých Židů do Terezína. Budovy se rozsvítily červeně

Uběhlo osmdesát let od založení židovského ghetta v Terezíně. První transport s takzvaným komandem pro výstavbu ghetta do pevnostního města u Litoměřic dorazil právě 24. listopadu 1941. Jednalo se o 324 mužů. Jejich cílem bylo připravit ubytování pro další, a to už tisíce odsunutých Židů. Odpoledne vyrazil od bohušovického nádraží průvod, který skončil u bývalé železniční vlečky terezínského ghetta. To, že jsou mnohde na světě lidé pronásledováni pro svou víru, připomněly ve středu na více než stovce míst v Česku červěně nasvícené budovy.
24. 11. 2021|

Hongkongský soud poslal do vězení aktivisty za vzpomínku na Tchien-an-men

Na šest až devět měsíců poslal hongkongský soud do vězení devět představitelů prodemokratického hnutí za to, že se účastnili zakázané vzpomínkové akce na krvavé potlačení prodemokratického protestu na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Další tři opoziční představitelé dostali podmíněný trest za účast na vigilii nebo za podněcování k účasti na ní, informovala agentura AFP.
15. 9. 2021|

Nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, a na to jsme možná doplatili, říká bývalý šéf rekonstrukčního týmu v Lógaru

Neúspěch Západu je založen na ignoraci požadavků obyčejných Afghánců. Budování demokratického státu chtělo více trpělivosti a pečlivosti. Řekl to bývalý šéf provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha, který byl hostem středečních Událostí, komentářů.
2. 9. 2021|

Ruská média vyzvala Putina, aby ukončil pronásledování novinářů

Několik ruských opozičních médií adresovalo prezidentovi Vladimiru Putinovi a dalším nejvyšším ruským představitelům otevřený dopis s žádostí, aby skončilo pronásledování nezávislé žurnalistiky a novinářů kritických k vládě. V Rusku muselo v posledních měsících několik médií ukončit činnost nebo bylo označeno za takzvané zahraniční agenty, což pro ně znamená značná administrativní omezení a hrozbu vysokých pokut. Někteří novináři čelí trestnímu stíhání.
27. 8. 2021|

Policie v Praze pronásledovala auto. Jeho řidič havaroval, 6 lidí je zraněných

Při dopravní nehodě tří aut a autobusu v Praze 4 – Michli se zranilo šest lidí. Dva z nich mají těžká zranění. Mezi lehce zraněnými byly i tři děti, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Nehoda se stala chvíli po 19:00 na sjezdu z ulice 5. května do Vyskočilovy ve směru z centra. Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského narazilo auto, které policisté pronásledovali, do dvou osobních aut a autobusu. Mezi zraněnými je podle něj řidič a spolujezdkyně z pronásledovaného vozidla.
22. 6. 2021|

Afghánský chlapec dostal vysněný dres s podpisem Messiho. Teď je terčem Talibanu

Malého afghánského fotbalistu Murtazu Ahmadího před třemi lety proslavila fotka na Facebooku, na které je oblečený do improvizovaného dresu z igelitové tašky s číslem 10. Tedy s číslem, které patří jeho fotbalovému idolu Lionelu Messimu. Fotka obletěla svět a Murtaza se dočkal dresu skutečného, i s podpisem. Rodině to ale způsobilo velké potíže.
14. 2. 2019|