TÉMA

Dělníci

Vyproštění dělníků z tunelu v Indii by mohlo zabrat dalších až pět dní, záchranáři vymýšlejí nový plán

Vyproštění čtyřicítky dělníků uvězněných od minulé neděle ve zříceném tunelu v Indii by mohlo trvat dalších zhruba pět dní, uvedla v neděli podle agentury AP vládní mluvčí. Úřady se snaží k dělníkům provrtat tunel, práce se ale kvůli potížím s vrtným zařízením musely zastavit. Záchranáři tak nyní promýšlejí nový plán, jak se k zavaleným dostat.
19. 11. 2023|

K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení

Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.
15. 11. 2023|

Dělníky v Indii uvěznil sesuv v rozestavěném tunelu. Záchranáři se k nim snaží prokopat

Čtyřicet dělníků, které v neděli sesuv půdy uvěznil v rozestavěném silničním tunelu na severu Indie ve státě Uttarákhand, je naživu. Podle agentury AP o tom informoval zástupce místní policie. Záchranáři se k nim snaží dostat. Zatím se jim podařilo navázat kontakt a zásobit je vodou a kyslíkem.
13. 11. 2023|

Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele

Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Francie potřebuje dělníky, mezery na pracovním trhu chce zaplnit migranty

Francie umožní snadněji získat pracovní povolení migrantům v profesích, kde chybí personál. Dostanou navíc povolení k pobytu. Součástí nového imigračního zákona je ale také rychlejší deportace pro všechny, kteří jsou v zemi nelegálně a spáchají trestný čin.
4. 2. 2023|

Firma bojovala s nedostatkem pracovníků, zachránili ji uprchlíci z Ukrajiny. Na místa už má pořadníky

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině přišlo na český pracovní trh už téměř čtyřiadvacet tisíc ukrajinských uprchlíků. Nejčastěji pracují ve výrobě, dopravě nebo ve službách. Zaměstnavatelům se tak daří zaplnit i dlouhodobě neobsazená pracovní místa. Některé firmy už mají dokonce pořadníky zájemců o práci.
20. 4. 2022|

Před osmdesáti lety srazil rychlík v Židenicích osmnáct dělníků. Spletli si vlak a vstoupili do kolejiště

Při železničním neštěstí, které se stalo 18. září 1941 na nádraží v Brně-Židenicích, zahynulo osmnáct lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Opožděný rychlík ve směru od Prahy zde v časných ranních hodinách najel do velké skupiny dělníků, která čekala na vlak do nedalekých Adamovských strojíren.
18. 9. 2021|

Ze stávky chtěli revoluci. Kladenské radikály před stoletím řešil soud, Zápotockého poslal do vězení

Prosinec roku 1920 se nenesl v klidné předvánoční náladě, ale naopak v revolučním duchu. V řadě měst se tisíce dělníků rozhodly připojit ke stávkám, obsadily podniky, radnice, elektrárny. Jedním z ohnisek bylo Kladno, kde stávku vedl i budoucí prezident Antonín Zápotocký. Žádal nejen zvýšení mezd dělníků, ale i konec vlády. Po zatčení tisíců protestujících ale nakonec stávky ustaly. Soud před sto lety, 13. dubna 1921, rozhodoval i o osudu kladenských radikálů, Zápotocký skončil ve vězení. Konflikt, kvůli kterému bylo na části území vyhlášeno i stanné právo, přitom začal jako vnitrostranický spor sociálních demokratů o vlastnictví Lidového domu.
13. 4. 2021|

Oprava dálničního mostu Vysočina pokračuje. Kvůli koronaviru ubylo zahraničních dělníků

Navzdory nedostatku dělníků pokračují práce na modernizaci nejvyššího českého mostu. Stavba u Velkého Meziříčí patří k prioritám, a tak se musí opravovat bez přerušení. Firma to i přes potíže s počtem pracovníků zatím zvládá.
12. 4. 2020|

Solná poušť v Indii je lákadlem pro turisty a tvrdou dřinou pro místní dělníky

Rovina, kam jen oko dohlédne. Indická solná poušť Kutch, která se rozléhá na ploše 7500 kilometrů čtverečních, přitahuje turisty z celého světa. Nehostinná krajina má ale i své stinné stránky, hlavně pro místní obyvatele. Ti se často živí těžbou soli v extrémních podmínkách, které se podepisují na jejich zdraví.
6. 3. 2019|

Studenti a dělníci v Číně spojili síly a bojují za práva pracujících. Komunistické vládě se to nelíbí

Boj za práva dělníků se v komunistické Číně trestá. Vláda se snaží umlčet studentské aktivisty, kteří spojují síly s dělníky a usilují o zlepšení pracovního práva. Desítky aktivistů už policie zatkla, další zastrašuje. Obviňuje je z rozvracení státní moci a poškozování mezinárodní pověsti Číny.
14. 2. 2019|