TÉMA

Sprejerství

Za posprejování Karlova mostu uložil soud mladé dvojici veřejně prospěšné práce

Chlapci i dívce, kteří loni v létě posprejovali Karlův most, uložil soud vykonat šedesát hodin společensky prospěšné činnosti. Rok bude navíc oba mladistvé sledovat, zda vedou řádný život. Chlapec, který měl nedávno osmnácté narozeniny, i šestnáctiletá dívka se k činu přiznali a společně napůl uhradili způsobenou škodu v celkové výši zhruba 95 tisíc korun.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 15:08|

Německý turista nesouhlasí s podmínkou za posprejování Karlova mostu. Obrátil se na Nejvyšší soud

Německý turista Benjamin Wittig nesouhlasí s ročním podmíněným trestem a stotisícovou pokutou, kterou dostal za posprejování jednoho z pilířů Karlova mostu. Turista podal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil České televizi mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček. Wittigovi trest potvrdil loni v prosinci Městský soud v Praze. Kromě podmínky a peněžitého trestu ho také na pět let vyhostil z Česka.
5. 3. 2021|

V Ústí nad Orlicí někdo nasprejoval hákové kříže na divadlo i domy

V Ústí nad Orlicí v noci na středu někdo sprejem nastříkal na budovy nápisy s nacistickými nebo radikálními motivy. Na Roškotově divadle, které je národní kulturní památkou, je hákový kříž, jinde jsou dva blesky – symbol jednotek SS. Případem se zabývá policie, řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci). Kriminalisté zatím evidují 14 posprejovaných objektů. Škoda je podle policejní mluvčí Markéty Janovské přes sto tisíc korun.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 15:36|

Za posprejování Karlova mostu dostali bratři z Německa podmínku. Pět let nesmí do Česka

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu uložil dvěma německým turistům za posprejování Karlova mostu roční podmíněné tresty a peněžité tresty 100 tisíc korun. Bratry Niclase Steigera a Benjamina Wittiga také na pět let vyhostil z České republiky. Mladší z mužů, Steiger, se k činu přiznal, druhý však vinu odmítá.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 14:29|

Padl trest za posprejování Karlova mostu. Kulturní barbarství, omluvil se německý velvyslanec

Roční podmínku uložil soud dvojici cizinců, které přistihla pražská městská policie při sprejování nápisů na pilíř Karlova mostu. Případ projednal ve zkráceném řízení, verdikt tak padl již tři dny poté, co byla dvojice dopadena. Odsouzení musí také zaplatit každý sto tisíc korun a navíc společně uhradí škodu, která činí dalších 40 tisíc korun. Pět let potom nebudou moci do Česka. Německý velvyslanec v Česku se za čin omluvil a odsoudil jej jako „kulturní barbarství“.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 21:41|

Sprejeři loni způsobili škody za desítky milionů. Úspěšní při hledání vandalů byli ve Zlínském kraji

Více než dvanáct set případů nelegálních graffiti řešili loni policisté v Praze. Dopadnout vandaly se jim ale podařilo jen zhruba v desetině případů. Mají tak ze všech krajů nejmenší úspěšnost. Naopak ve Zlínském kraji, kde zaznamenali 157 případů graffiti, se jich podařilo vyšetřit více než 43 procent. Veškeré škody způsobené sprejery se za loňský rok odhadují na více než 56 milionů korun.
13. 2. 2019|