TÉMA

Sprejeři

Graffiti z Karlova mostu odstranil muž, který se jejich čištěním několik let živí. Nešlo čekat, říká

Graffiti, které na pilíři Karlova mostu zanechali dva turisté z Německa, odstranil Pražan Miloslav Černý, který se čištěním metropolitních objektů od sprejů a barev už několik let živí. Zásah z nedělního rána byl podle něj potřeba, protože na středověký most ještě nemusel použít chemii, ale jen vodu a páru. Totožnost člověka, který v srdci Prahy zastoupil památkáře, zůstávala až dosud neznámá. Pražský primátor chce nyní navrhnout, aby Černý dostal za práci zaplaceno.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 17:24|

Padl trest za posprejování Karlova mostu. Kulturní barbarství, omluvil se německý velvyslanec

Roční podmínku uložil soud dvojici cizinců, které přistihla pražská městská policie při sprejování nápisů na pilíř Karlova mostu. Případ projednal ve zkráceném řízení, verdikt tak padl již tři dny poté, co byla dvojice dopadena. Odsouzení musí také zaplatit každý sto tisíc korun a navíc společně uhradí škodu, která činí dalších 40 tisíc korun. Pět let potom nebudou moci do Česka. Německý velvyslanec v Česku se za čin omluvil a odsoudil jej jako „kulturní barbarství“.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 21:41|

Sprejeři loni způsobili škody za desítky milionů. Úspěšní při hledání vandalů byli ve Zlínském kraji

Více než dvanáct set případů nelegálních graffiti řešili loni policisté v Praze. Dopadnout vandaly se jim ale podařilo jen zhruba v desetině případů. Mají tak ze všech krajů nejmenší úspěšnost. Naopak ve Zlínském kraji, kde zaznamenali 157 případů graffiti, se jich podařilo vyšetřit více než 43 procent. Veškeré škody způsobené sprejery se za loňský rok odhadují na více než 56 milionů korun.
13. 2. 2019|