TÉMA

Anders Behring Breivik

Maďarská policie zadržela Nora, který chtěl „překonat Breivika“

Maďarská policie zadržela pětačtyřicetiletého Nora kvůli podezření z přípravy hromadných vražd. Podle tamních úřadů se chtěl inspirovat krajně pravicovým extremistou a masovým vrahem Andersem Behringem Breivikem. Jméno podezřelého neuvedla, napsala agentura Reuters.
20. 6. 2023|

Norský terorista Breivik zůstane v cele. Soud zamítl jeho žádost o podmínečné propuštění

Norský soud v úterý zamítl žádost krajně pravicového teroristy Anderse Behringa Breivika, který v roce 2011 zabil 77 lidí a který chtěl nyní dosáhnout podmínečného propuštění. Podle verdiktu soudu v Telemarku musí zůstat ve vězení, protože je nadále nebezpečný, uvedly tiskové agentury.
1. 2. 2022|

Před deseti lety Norsko postihla tragédie. Breivik si oblékl policejní uniformu a vzal život 77 lidem

Dva teroristické útoky během jednoho dne zasáhly Norsko před deseti lety. Na svědomí je měl Anders Behring Breivik. Celkem při nich zemřelo 77 lidí, většinu obětí přitom tvořili mladí lidé. Extremista byl odsouzen k nejvyššímu trestu, který je v tomto skandinávském státě možný. Klíčovou otázkou v procesu bylo Breivikovo psychické zdraví.
22. 7. 2021|

Nor, který zaútočil na mešitu u Osla, dostal u soudu 21 let vězení

Na 21 let do vězení poslal soud v Oslu Philipa Manshause, který loni v létě zavraždil svou nevlastní sestru čínského původu a poté zaútočil na mešitu ve městě Baerum nedaleko Osla. Útok si nevyžádal žádné oběti na životech. Dvaadvacetiletý muž se ke svým činům přiznal a uvedl, že se cítí nevinný, protože „bránil evropský národ“.
11. 6. 2020|

Státní zástupce podal obžalobu na člověka, který na Facebooku schvaloval Breivikův útok

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na obviněného, který na Facebooku schvaloval teroristické útoky Anderse Breivika v Norsku z července 2011. Na webových stránkách o tom informoval dozorový státní zástupce Zdeněk Štěpánek. Za podporu a propagaci terorismu hrozí podle českého trestního zákoníku pachateli pět až patnáct let vězení. Případem se bude zabývat pražský městský soud.
17. 4. 2020|

Útočník z Christchurche se nečekaně přiznal. Hrozí mu doživotí

Australan obviněný z loňského teroristického útoku na věřící u dvou mešit v novozélandském městě Christchurch se ke svým činům nečekaně přiznal. Informují o tom místní média. Devětadvacetiletý Brenton Tarrant při nejhorším teroristickém útoku v dějinách Nového Zélandu postřílel 51 lidí. Za to mu hrozí doživotí.
26. 3. 2020|

Nový Zéland s útokem na muslimy ztratil nevinnost. Pocit bílé nadřazenosti živí i západní elity a média, tvrdí experti

Teroristický útok na muslimskou komunitu ve městě Christchurch vyvolal na Novém Zélandu i ve zbytku světa šok a nepochopení. Jak se mohl v poklidném ráji stát takový masakr? Muslimů je na Novém Zélandu minimum a dosud zde žili v harmonii – s předsudky a diskriminací však řada z nich zkušenost má. V Christchurchi jsou navíc „bílí extremisté“ poměrně aktivní. Odborníci varují, že hrozba má globální rozsah. Islamofobii a pocitu bělošské nadřazenosti napomáhají i některé politické elity a média na celém Západě.
22. 3. 2019|