TÉMA

Adam Scheinherr

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Elektroauta budou v Praze zdarma parkovat v zónách do konce roku

Elektromobily a auta na hybridní pohon budou stát v pražských parkovacích zónách zdarma do konce letošního roku. Původně chtělo město tuto výhodu zrušit od 1. ledna, kvůli nedokončené změně pravidel to ale odložilo. Řidiči budou moci do konce letoška rovněž využívat přenosná povolení k parkování, která plánuje vedení města rovněž zrušit. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Vedení metropole plánuje změnu pravidel provozování zón, k návrhu nyní jednotlivé radnice zasílají své připomínky.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 19:34|

Po staré lávce přes smíchovské nádraží v Praze už lidé nepřejdou. Začalo její bourání

V Praze začalo bourání takzvané smíchovské lávky. Bezmála sto let stará cesta přes rozlehlé nádraží i velká část samotné stanice musí ustoupit nové zástavbě.
9. 10. 2023|

Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D

Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Experti zkoumají díly mostu podobného ohroženému vyšehradskému. Správa železnic trvá na jeho zbourání

Přesný technický stav pražského železničního mostu pod Vyšehradem se pokoušejí zjistit odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT tak, že detailně zkoumají části nedávno odstraněného podobného mostu z Děčína. Správa železnic chce most pod Vyšehradem nahradit novou konstrukcí, což ale vyvolalo diskusi a částečně také odpor. Zachování původního mostu žádá petice s 16 tisíci podpisy a vyzvalo k tomu také UNESCO. Podle železničářů ale vychází agentura OSN z neúplných informací a chce jí zaslat další.
28. 6. 2023|

Na řadě míst, kde je v Praze potřeba třicítka, už podle politiků je. Aktivisté ji ale chtějí jako pravidlo, ne výjimku

Snížení rychlostního limitu v rezidenčních oblastech Prahy na 30 kilometrů za hodinu by podle mluvčí hnutí Poslední generace Veroniky Holcnerové znamenalo spíše úlevu pro všechny než zhoršení. Domnívá se, že by se tak rozředily zácpy a situace by se zlepšila i pro městskou hromadnou dopravu. Podle starosty Prahy 9 a předsedy zastupitelského klubu SPOLU na magistrátu Tomáše Portlíka (ODS) se ale třicítka na mnoha místech, kde je potřeba, už zavedla, a případné zavedení jinde by naopak všechny zdržovalo. Třicítka ve městech byla tématem 90' ČT24.
25. 5. 2023|

Dozorčí rada pražského dopravního podniku je kompletní. Vedení města zvolilo zbylé tři členy

Pražští radní v pondělí v pozici valné hromady dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Kováříka (ODS), Tomáše Suneghu (KDU-ČSL) a Tomáše Homolu (STAN). Nové povolební složení rady by tak mělo být kompletní, první personální změny vedení města schválilo již začátkem března. Rada metropole v pondělí také schválila změny v dozorčí radě městské firmy Kolektory Praha.
20. 3. 2023|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

Opravy kanalizace a plynovodu budou komplikovat dopravu v pražské ulici Jana Želivského

Opravy kanalizace, vodovodu a plynovodu budou téměř celý letošní rok komplikovat dopravu ve frekventované ulici Jana Želivského v Praze 3. Jako první se uzavřel úsek pro auta od Basilejského náměstí směrem na Ohradu, poté bude ulice neprůjezdná v opačném směru od Koněvovy k Olšanské. Téměř na dva týdny se kvůli opravě portálu uzavřel pro pěší a cyklisty také Žižkovský tunel pod pražským vrchem Vítkov.
16. 1. 2023|

V Praze vznikla petice za zachování železničního mostu. Stojí o něj i radnice Prahy 5

Více než šest tisíc lidí už podepsalo on-line petici, která požaduje rekonstrukci a zachování současné podoby železničního mostu mezi pražskou Výtoní a Smíchovem. Správa železnic před časem představila projekt, podle kterého má z mostu zůstat zachována jen spodní část s pilíři a nynější nýtovanou konstrukci má nahradit nová. Stávající konstrukci podle ní opravit nelze.
11. 1. 2023|

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se po Vánocích téměř na rok uzavře

Pražský dopravní podnik (DPP) kvůli výměně eskalátorů a stavbě výtahů uzavře 14. ledna 2023 pro cestující stanici metra A Jiřího z Poděbrad. Stanice by se měla znovu otevřít po výměně eskalátorů v listopadu příštího roku, výtahy mají být zprovozněny na konci druhého čtvrtletí roku 2024.
7. 12. 2022|

Železniční most na pražské Výtoni získá novou podobu. Přestavba má začít v roce 2026

Železniční most mezi pražskou Výtoní a Smíchovem bude mít novou podobu. Zachována zůstane pouze spodní část stavby s pilíři. Nově bude most tříkolejný a přibude zastávka na Výtoni. Přestavba by měla stát zhruba dvě miliardy korun. Informovali o tom zástupci Správy železnic (SŽ), kteří představili návrh mostu od firmy 2T engineering vzešlý z architektonické soutěže. Přestavba by podle plánu SŽ měla začít v roce 2026 a trvat dvacet měsíců. Původní památkově chráněná ocelová konstrukce má alespoň zčásti sloužit na jiném místě.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:00|

Pražský dopravní podnik chce dvě stě nových tramvají

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr na dodávku až dvou set tramvají v předpokládané hodnotě 15 miliard korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Prvních čtyřicet vozů odebere závazně, na další uzavře rámcovou smlouvu do roku 2035. Na nákup první dvacítky vozů chce firma využít evropské dotace z Národního plánu obnovy. Vozy budou potřeba na obnovu vozového parku i obsluhu nových tratí.
21. 11. 2022|

I po konci oprav Barrandovského mostu se tvoří kolony. Situaci má vyřešit stavba rampy

Konec letošních oprav pražského Barrandovského mostu kolony zmírnil jen částečně. Potvrzují to data z telematických systémů. Příčinou je složité řazení aut na mostě, a vedení města tak nyní počítá s tím, že problém vyřeší až stavba další rampy.
5. 11. 2022|

Praha se chystá na čtvrtou linku metra. Nemusí být poslední

Se stavbou čtvrté linky pražského metra se počítalo už při zahájení výstavby na konci 60. let 20. století. Jak šel čas, měnila se místa, kudy má metro projíždět; pouze barva zůstala stejná. Současnou podobu dostala linka na konci 80. let, přičemž plány prošly drobnými úpravami. Předpokládá se i další rozšíření déčka na sever, kam ale případně povede metro z Náměstí Míru, zatím nebylo rozhodnuto. Jednou z variant bylo Náměstí Republiky, podle druhé by měla trasa zamířit na Žižkov a dále do Vysočan. Do budoucna by přitom k lince D mohly přibýt i další: třeba okružní linka, kterou má v Evropě třeba metro v Moskvě, v Oslu nebo v Kodani.
22. 10. 2022|

Dopravní omezení, ale žádní dělníci. Za zdržení staveb často může chybná dokumentace

Zdržení dopravních staveb není nic neobvyklého. Většinou za nimi podle zúčastněných stojí nesrovnalosti v plánech, které neodrážejí realitu. Výsledek ale působí na ty, jež situaci vidí zvenčí, dost rozpačitě.
18. 10. 2022|

Praha chce snížit minimální počty parkovacích stání u nových domů

Pražský magistrát chce snížit minimální počet parkovacích míst, který musí stavebníci podle Pražských stavebních předpisů (PSP) budovat u nových rezidenčních domů. Návrh novely předpisů schválili radní města, připomínkovat jej budou městské části. Ve velké části centra města by podle návrhu bylo možné stavět bytové domy bez parkovacích míst. Cílem je podle vedení magistrátu snížení cen bydlení a podpora udržitelného rozvoje města.
17. 10. 2022|

Skončila podstatná část oprav Barrandovského mostu. Už je plně průjezdný

Silničáři ukončili první etapu prací na Barrandovském mostě v Praze. Během nedělního večera odstranili všechny zátarasy a řidiči projedou po silnici téměř bez omezení. Po mostě se dá jezdit všemi směry. V pondělní budou pracovníci stavební firmy ještě dodělávat značení. Další etapa oprav začne na jaře.
17. 10. 2022|

Letošní opravy Barrandovského mostu skončí v noci z neděle na pondělí

Letošní opravy Barrandovského mostu v Praze skončí v noci na pondělí 17. října. Dokončeny jsou všechny vrstvy vozovky a stavebníci dodělávají pouze drobné práce, řekl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Práce měly skončit původně 2. září, termín se ale kvůli úpravám projektu dvakrát posunul.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 12:04|

Oprava Barrandovského mostu nabírá další zpoždění. Zřejmě padne pokuta

Dokončení první fáze rekonstrukce Barrandovského mostu se opět prodloužilo o další tři týdny. Po nové rampě ze Strakonické a části jižního mostu řidiči projedou nejdřív 22. října. O posunutí termínu požádala stavební firma už podruhé. Dokončení této části stavby je tak odloženo dohromady už o dva měsíce.
29. 9. 2022|

Skončila oprava spodní části Václavského náměstí

Spodní část Václavského náměstí je opravena. Prostor mezi Můstkem a tramvajovými kolejemi dělníci kompletně předláždili a rozšířili prostor pro pěší. Vysázeli i nové stromy, vyměnili lavičky a vybudovali novou fontánu. Prahu práce vyjdou na asi 420,1 milionu korun. Metropole také vypsala tendr na opravu horní části náměstí, v rámci nějž se tam mají vrátit tramvaje.
15. 9. 2022|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Pražský dopravní podnik vypsal konkurz na členy představenstva včetně generálního ředitele

Pražský dopravní podnik (DPP) ve středu vypsal výběrová řízení na všechny pozice ředitelů, což se týká i celého představenstva včetně generálního ředitele Petra Witowského. Učinil tak na pokyn vedení Prahy, která podnik stoprocentně vlastní, sdělil mluvčí města Vít Hofman. Policisté kvůli podezření na korupci v DPP v červnu obvinili několik lidí včetně tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), který byl zároveň členem dozorčí rady DPP, a nyní už bývalého člena představenstva Mateje Augustína.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 14:24|