TÉMA

Pavel Čižinský

Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.
27. 11. 2023|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

Žalobci zastavili stíhání zastupitelů Prahy 1 kvůli prodeji městských bytů

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo trestní stíhání několika desítek současných a bývalých zastupitelů městské části, které se týkalo hlasování o privatizaci bytů v minulých volebních obdobích. Trestní oznámení podal pirátský zastupitel a bývalý radní Prahy 1 David Bodeček.
17. 1. 2020|

Praha 1 má novou koalici. Starostu Čižinského nahradil Petr Hejma ze STAN

Kluby My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO podepsaly v Praze 1 koaliční smlouvu. Učinily tak ještě před odvoláním starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a dalších členů rady, ke kterému na mimořádném zastupitelstvu došlo v úterý večer. Nová koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu, v jejím čele stojí Petr Hejma ze Starostů.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 22:54|

Tisíce lidí přišly na náměstí pro polévku. Praha 1 navařila letos lepší než magistrát, srovnávali lidé

Misky se na náměstích napříč republikou plnily polévkami, pro kterou si přišly tisíce lidí. V centru Prahy se mohli vánoční strávníci zasytit hned na několika místech, tradici ale má vánoční polévka na náměstích i v mnoha dalších městech. V Boskovicích je spojena s charitativní sbírkou, která vynesla 81 tisíc korun a v součtu se všemi předcházejícími ročníky již přes milion.
24. 12. 2019Aktualizováno24. 12. 2019, 15:01|

Názorové neshody rozložily koalici v Praze 1. O budoucnosti se rozhodne na úterním zastupitelstvu

V první městské části se rozpadla radniční koalice. Uskupení My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) vypovědělo koaliční smlouvu s Prahou 1 Sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Důvodem je dlouhodobý názorový nesoulad mezi politickými subjekty, vyplývá z textu výpovědi. Koalice vedená starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) tím ztrácí většinu v zastupitelstvu a je možné, že na úterním jednání zastupitelstva současné vedení městské části skončí. Čižinský uvedl, že chce se zastupiteli jednat a zabránit „návratu starých pořádků“.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 17:16|

Divadýlko pro turisty, vizitka pro město. Turismus v Praze a Krumlově řeší dvě publikace

Mnoho historických měst, včetně Prahy nebo Českého Krumlova, trápí podobný problém: z jejich center se stávají skanzeny přetížené zájmem turistů. Otázkou, jestli lze skloubit zájmy obyvatel a návštěvníků, se zabývají hned dvě nové publikace. Vědecký pohled nabízí Antropologie turismu, závěry jednoho uměleckého projektu shrnuje kniha UNES-CO aneb divadýlko pro turisty.
17. 11. 2019|

Krása měst mizí pod nánosem reklamy. Praha to chce změnit, Znojmo už to zvládlo

Pražští radní si jako jeden ze svých cílů vytkli boj s vizuálním smogem. Přemíra reklamy a dopravních značek v ulicích degraduje podle architektů a urbanistů veřejné prostranství. Ukázkovým příkladem je centrum Prahy a na radnici Prahy 1 v tom politici z „velké radnice“ našli spojence. Podobný problém řeší i v dalších městech. Nejdál jsou například ve Znojmě nebo v Brně, kde obchodníkům nabízí Manuál dobré praxe reklamy a označování provozoven.
12. 2. 2019|