TÉMA

Malostranské náměstí

Traktory několik hodin blokovaly pražskou magistrálu. Část zemědělců protestovala proti Zelené dohodě i vládě

Zemědělci v Praze kritizovali evropskou zelenou politiku. Dopoledne se shromáždili před resortem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), později demonstrace pokračovala na Malostranském náměstí. Protestní jízda traktorů časně ráno částečně zablokovala magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila. Velké zemědělské organizace se od pondělní akce už předem distancovaly a chystají vlastní. Hlavní část protestu na průtahu Prahou skončila po patnácté hodině, kdy stroje odjely.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:11|

Většina škol zůstala zavřená. Podle premiéra je stávka neodůvodněná

Na školách v Česku se v pondělí stávkovalo. Zavřeny zůstaly tři čtvrtiny z nich. Protest podpořili i někteří žáci průvodem k ministerstvu školství. Školské odbory vyhlásily jednodenní stávku na protest proti chystaným změnám, které podle nich zhorší kvalitu výuky, jsou také nespokojeny s nízkými platy nepedagogických pracovníků. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že považuje stávku za neodůvodněnou, část argumentů odborů odmítl. Předseda školského odborového svazu František Dobšík označil slova předsedy vlády za manipulaci s čísly. Stávka se koná v den, na který svolaly odbory i další protesty proti vládě.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 21:11|

Škody po úderu blesku do Božího oka na sloupu v Praze jdou do statisíců

Statik, restaurátoři a také zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) v úterý z plošiny prohlédli části morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí v Praze. Památku před dvěma týdny poničila silná bouřka, kdy blesk uhodil do Božího oka na vrcholu. Škody půjdou zřejmě do stovek tisíc korun, přesnou výši ale zatím radnice nevyčíslila.
29. 8. 2023|

Na pražskou Malou Stranu se vrátily tramvaje o týden dřív. Data z uzavírky poslouží k rozhodování o trvalém omezení pro auta

V Praze na Malé Straně od pondělí po dvou měsících oprav kolejí mezi Klárovem a Újezdem opět jezdí tramvaje. Výluka měla původně trvat do 1. dubna, díky dobrému počasí ale pražský dopravní podnik zrekonstruoval tramvajovou trať o týden dřív. V době oprav Praha sbírala data o okolní dopravě, na jejich základě chce podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) zavést opatření, která by vedla ke zklidnění provozu v širším centru města.
27. 3. 2023|

Tramvaje se na Malou Stranu vrátí o týden dřív. Opravu se podařilo zkrátit

Provoz tramvají se na pražskou Malou Stranu vrátí v pondělí 27. března, téměř o týden dříve proti plánu. Opravu frekventované trati z Klárova na Újezd se podařilo díky dobrým klimatickým podmínkám zkrátit, informovala v pátek mluvčí Dopravního podniku Praha (DPP) Aneta Řehková. Původně měla být trať zprovozněna v sobotu 1. dubna.
10. 3. 2023|

Na Malou Stranu v Praze nebudou až do konce března jezdit tramvaje

V Praze začala oprava frekventované tramvajové trati z Klárova na Újezd na Malé Straně. Výluka má trvat až do konce března. Linky číslo 12, 15, 20, 22, 23, noční 97 i historická linka 42 budou jezdit po objízdných trasách, změny čekají i autobusovou linku 194.
30. 1. 2023|

V úterý přibylo 107 případů covidu, reprodukční číslo je nejnižší za týden

V úterý testy potvrdily 107 případů covidu. Je to zhruba o 50 méně než minulý týden. Byl ale státní svátek a ve volných dnech se méně testuje. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, kleslo na hodnotu 1,08. Je nejnižší za osm dní, uvedl resort zdravotnictví.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 22:00|

Krása měst mizí pod nánosem reklamy. Praha to chce změnit, Znojmo už to zvládlo

Pražští radní si jako jeden ze svých cílů vytkli boj s vizuálním smogem. Přemíra reklamy a dopravních značek v ulicích degraduje podle architektů a urbanistů veřejné prostranství. Ukázkovým příkladem je centrum Prahy a na radnici Prahy 1 v tom politici z „velké radnice“ našli spojence. Podobný problém řeší i v dalších městech. Nejdál jsou například ve Znojmě nebo v Brně, kde obchodníkům nabízí Manuál dobré praxe reklamy a označování provozoven.
12. 2. 2019|