TÉMA

Demolice

Plzeňské „skleněné peklo“ posílají bagry do zapomnění. Nahradí ho nákupní centrum a byty

Bagry začaly bourat nikdy nedokončenou černou stavbu u Rokycanské třídy v Plzni. Původně v ní měl být autosalon, ale tehdejší majitel ji nedokončil. Čtvrt století pak zůstala opuštěná, stala se úkrytem pro bezdomovce a narkomany a od místních dostala přezdívku „skleněné peklo“. Nyní má ustoupit obchodnímu komplexu a bytovým domům.
9. 4. 2024|

Most nad dálnicí D6 v noci zanikl. Úplná uzavírka skončila, zúžení trvá

S velkým zpožděním skončila uzavírka dálnice D6 na křižovatce u Lokte. Místo do devíti dopoledne trvala téměř do půl druhé odpoledne. Po zprovoznění zůstává dálnice na místě, kde dříve stál nadjezd, zúžená, v každém směru se jezdí pouze jedním pruhem.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 13:55|

Silničáři začali bourat most na městském okruhu v Chrudimi, nový má být hotový v létě

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v úterý začalo bourat most na městském okruhu v Chrudimi. Nejpozději do 4. srpna vybuduje a zprovozní nový, původní již byl ve špatném technickém stavu. Náklady dosáhnou 18 milionů korun, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Kvůli pracím je provoz na obchvatu přerušený. V Pardubicích zároveň začala oprava čtyřpruhu na silnici I/37. Jde o hlavní tah z krajského města do Hradce Králové.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 12:14|

ŘSD zbourá most přes D1 na Jihlavsku. Provoz na dálnici bude omezený, v noci na neděli přerušený

Výrazná omezení včetně noční uzavírky čekají řidiče o víkendu na dálnici D1 východně od Jihlavy. Omezení začnou již v pátek večer, zcela uzavřena bude dálnice od sobotních devíti hodin večer do nedělních devíti ráno. Objízdná trasa povede po souběžných silnicích II. třídy. Ředitelství silnic a dálnic nechá při uzavírce zbourat nadjezd u Řehořova, přičemž má zaniknout bez náhrady. Obyvatelům obce se to ovšem nelíbí, sepisují petici za stavbu nového mostu přes dálnici. ŘSD však tvrdí, že za stavbu spojnic polních cest utrácet nemůže.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 18:54|

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst

Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|

Přímo u rozhledny v Jizerských horách vznikla černá skládka. Majiteli pozemku hrozí velká pokuta

Výletní místo u rozhledny Bramberk hyzdí černá skládka. Na nepořádek v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory upozornili turisté. Hromadu suti nechal na soukromý pozemek navézt jeho majitel, za to mu ale teď hrozí několikamilionová pokuta. Suť se na místo dostala z Horního Maxova, kde se demoluje objekt, který patří stejnému majiteli jako pozemek u rozhledny.
1. 3. 2024|

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

Části Libeňského mostu hrozí vyhlášení havarijního stavu. Technická správa komunikací plánuje demolici

Pokud skupina odborníků v příštím týdnu označí stav uzavřené části Libeňského mostu nad Rohanským ostrovem za havarijní, Technická správa komunikací (TSK) začne připravovat její demolici. Začít by mohla v řádu několika týdnů a trvala by asi tři až čtyři měsíce. Následně by TSK zahájila stavbu nového inundačního mostu, která potrvá patnáct měsíců. Práce neovlivní provoz na mostu přes Vltavu, který je památkově chráněný, řekl generální ředitel TSK Jozef Sinčák.
25. 1. 2024|

Další architektonická ikona 70. let zaniká. K zemi jde brněnská Myslivna, nahradí ji větší komplex

Osud pražského hotelu Praha nebo budovy Transgasu potkal i brněnský hotel Myslivna. Slavná budova ze 70. let jde k zemi a nahradí ji novostavba. Její architekt se při návrhu nové Myslivny tou původní inspiroval. Budou v ní ale především byty a bude větší – šestipatrová.
15. 11. 2023|

Zchátralý most nad dálnicí D1 na Jihlavsku má ŘSD zbourat do 25. ledna. Náhradu stavět nebude

Zchátralý most nad 136. kilometrem dálnice D1 u Řehořova na Jihlavsku má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úkol zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že by se demolice mohla uskutečnit okolo 10. ledna. Most je kvůli bezpečnosti od loňska uzavřený, nedá se opravit. Náhradu za toto přemostění ředitelství podle mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci.
2. 11. 2023|

Vsetín se rozloučil s padesátiletou lávkou. Na jejím místě vznikne nová

Více než šedesátimetrovou lávku pro pěší a cyklisty zbourali ve Vsetíně. Břehy Vsetínské Bečvy spojovala půlstoletí, kvůli havarijnímu stavu byla ale od loňska uzavřená. Na jejím místě nechá město postavit novou.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:05|

Lužánky jsou pro Brno symbolem, míní Koláčný. Demolice je nutná, upozornil Aberl

Zchátralý fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. Důvodem je špatný stav tribun, a proto musí dojít k demolici, vysvětlil v Událostech, komentářích brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Město plánuje výstavbu nového stadionu v areálu výstaviště. Zastupitel Tomáš Koláčný (Piráti) si myslí, že by Brno mělo s demolicí počkat, protože stadion je nejen symbol, ale také proto, že pro město bude financování projektů spojených s výstavbou nového stadionu náročné.
24. 10. 2023|

Brno nechá zbourat fotbalový stadion Za Lužánkami

Fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně půjde k zemi. České televizi to potvrdil radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Radnice má demoliční výměr, pracuje na projektu. Samotná demolice by měla začít zhruba v polovině roku 2024. Důvodem je špatný stav tribun. Nový fotbalový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:52|

Ruina u brněnského dolního nádraží jde k zemi. Dráhy chtějí předejít dalším tragickým požárům

Na brněnském dolním nádraží začala demolice ruiny někdejší drážní administrativní budovy. Dlouhodobě v ní přebývali lidé bez domova. České dráhy o jejím zbourání rozhodly po jarním tragickém požáru v jiném opuštěném objektu na drážním pozemku u dolního nádraží. Při něm uhořelo osm bezdomovců.
22. 9. 2023|

Reportéři ČT: Zbourat, či nezbourat? Na osudu mostu pod Vyšehradem se odborníci neshodnou

Budoucnost železničního mostu v Praze pod Vyšehradem už několik měsíců rozděluje památkáře, architekty a stavitele v otázce, zda jej zbourat či nikoliv. Například podle názoru památkářů se jedná o vzácnou památku v pražské zóně UNESCO, pro jiné je to však vysloužilá a rozpadající se stopa minulosti. Zúčastněné strany zatím ve sporu nemohou najít společnou řeč, ani případnou dohodu na kompromisu. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
5. 9. 2023|

Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.
30. 8. 2023|

V Karlovarském kraji padne několik starých mostů

Nevyhovující most na Sokolovsku, který vede přes frekventovaný úsek dálnice D6, čeká demolice. Z betonového mostu už začínají odpadávat úlomky na silnici, což potvrdila i Krajská správa a údržba silnic (KSÚS). Výstavba nového mostu přijde investora na 130 milionů korun.
22. 8. 2023|

Ředitelství silnic a dálnic navrhuje demolici nadjezdu nad D1 u Kamenice

O nadjezdu nad dálnicí D1 na 126. kilometru rozhodne ministerstvo dopravy. Most je ve špatném stavu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navrhlo jeho demolici. Resort nařídil správní řízení. Lidé z okolních obcí silnici, která spojuje pravou a levou stranu dálnice, potřebují. Místo zchátralého mostu požadují nový, a to nejen pro pěší, ale i pro auta a zemědělskou techniku.
21. 8. 2023|

Podjezd pod nedokončenou Baťovou dálnicí jde k zemi. Zmizí do tří dnů

Silničáři začali bourat chátrající betonový podjezd v Ludkovicích na Zlínsku. Postaven byl v roce 1940 a původně měl stát pod silnicí ze Zlína do Luhačovic na Zlínsku, takzvanou Baťovou dálnicí. Ta ale nakonec nikdy dokončena nebyla. Stavební firma k demolici využívá tři bagry s hydraulickými bouracími kladivy a hydraulickými nůžkami, uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Bronislav Malý.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 11:38|

Za nepovolenou demolici v centru Špindlerova Mlýna dostal vlastník pokutu, už ji i zaplatil

Za zásadní proměnu podoby centra krkonošského Špindlerova Mlýna udělil stavební úřad pokutu. Firmě, která nechala loni na podzim zbourat historickou, ale chátrající budovu, se podle informací České televize prodraží projekt na její náhradu řádově o statisíce. Oficiálně ale výši pokuty nekomentoval úřad ani sama společnost.
27. 7. 2023|

Roklanská chata na Šumavě se letos bourat nebude. Ministerstvo nechá posoudit její stav

Ministerstvo životního prostředí nechá třemi odborníky posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě. Letos ji bourat nebude, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je podle něj i to, že by chata byla na jiném místě.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:36|

Škole v Trutnově hrozí kvůli narušené statice demolice

Studenti Střední školy hotelnictví v Trutnově se od září zřejmě budou muset učit v jiných prostorách. Při prázdninové rekonstrukci školy se totiž zřítila nosná stěna jedné z budov. Podle statika je teď celý objekt v havarijním stavu. Dokonce to vypadá, že se bude muset škola zbourat. Vedení školy už proto shání pro studenty náhradní prostory. Špatně je na tom i škola v Prušánkách u Hodonína, praská tam zdivo, opravy se ale chystají až příští rok.
20. 7. 2023|