TÉMA

Páteř

Léčbu bolesti podstupuje v Česku čím dál širší spektrum pacientů, většinu z nich trápí chronické obtíže se zády

Dvě třetiny pacientů na specializovaných pracovištích pro léčbu bolesti tvoří lidé, které trápí chronické obtíže se zády. Často je trápí degenerativní onemocnění páteře nebo revmatoidní artritida. Zároveň ale přibývá i onkologických pacientů nebo lidí s bolestmi souvisejícími s psychikou, zejména u mladých.
6. 4. 2024|

Soukromou kliniku vyměnili za frontovou linii. Fyzioterapeuti pomáhají ukrajinským vojákům

Ruská agrese na Ukrajině už si vyžádala tisíce obětí. Mezi hlavní ohniska bojů v Donbasu dlouhodobě patří okolí Bachmutu, kam podle britské rozvědky posílá Moskva další jednotky. Tamější zákopová válka se i proto stále více podepisuje na fyzické kondici ukrajinských vojáků. O její zlepšení usilují mimo jiné zakladatel skupiny frontových terapeutů Oleg Ševcov a fyzioterapeut Serhij Ivanov, s nimiž natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
18. 4. 2023|

Česko pomůže handicapovaným Ukrajincům a poskytne jim zdravotní péči

Ukrajinský manželský pár, Pavla a Tatianu, zasáhla válka nepřímo, ale fatálně. Oba jsou odkázáni na vozík, jemu by mohla pomoci operace páteře, na kterou však nyní nemá Ukrajina kapacitu. Češi se nabídli, že k ní může dojít v Praze. O jejich příběhu informoval zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 08:30|

Na silnicích jsou ročně zraněny stovky motorkářů, kladrubský festival jim pomáhá vyrovnat se s vážnými úrazy

Na silnicích letos zahynulo už 36 motocyklistů, o 11 méně než před rokem. Alarmující je ale vysoký počet zraněných, víc než patnáct set, zhruba dvě stě z nich těžce. Návrat do běžného života třeba bez dolní končetiny je obtížný. Jak to zvládat, ukazuje festival v Kladrubech Keep Respect.
6. 8. 2022|

Britská královna ze zdravotních důvodů zrušila účast na ceremonii k uctění padlých vojáků

Britská královna Alžběta II. se ze zdravotních důvodů nezúčastní tradiční ceremonie k uctění vojáků padlých ve světových válkách. Oznámil to Buckinghamský palác, podle něhož má panovnice problémy se zády. Listopadová vzpomínka na padlé britské vojáky patří k nejdůležitějším událostem v kalendáři královny a členů královské rodiny.
14. 11. 2021|

Liberecká nemocnice dostala potvrzení kvality operací páteře. Certifikát má jen 13 zařízení na světě

V Evropě jsou nyní čtyři nemocnice s mezinárodním certifikátem centra spinální chirurgie a jednou z nich je Krajská nemocnice Liberec. V Česku je jediná. Jde o ocenění kvality libereckých neurochirurgů a jejich schopnosti operovat páteř. Aby si ale nemocnice certifikát udržela, bude muset po pěti letech prokázat, že je v operacích páteře minimálně na stejné nebo ještě na vyšší úrovni než nyní.
2. 9. 2020|

Britský mladík, jenž shodil dítě z vyhlídky, dostal 15 let vězení

Britský soud poslal na 15 let do vězení mladíka, který loni shodil z vyhlídky londýnské galerie Tate Modern šestiletého chlapce z Francie. Londýnský trestní tribunál Old Bailey v pátek konstatoval, že mladík trpící vážnou psychickou poruchou měl v úmyslu dítě zabít, informovala stanice BBC. Chlapec pád přežil, má ale trvalé následky.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 15:28|

Mícha je chytřejší, než to vypadalo. Lékaři našli další věc, kterou umí

Lidská nervová soustava je komplikovaný systém, kterému vévodí mozek. O významu míchy se sice ví už dlouho, ale nyní o ní vědci zjistili něco nového: kontroluje i mnohem složitější procesy, například umístění rukou.
12. 2. 2019|