TÉMA

Maturita z matematiky

U maturitních testů propadlo více středoškoláků než loni, v matematice se ale výrazně zlepšili

U písemných maturitních testů neuspělo 13,7 procenta maturantů, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat). Největší potíže měli s němčinou, kde byla neúspěšnost téměř sedmnáctiprocentní, u testu z matematiky naopak neuspěla jen desetina ze studentů, kteří se k němu přihlásili. Loni byl podíl neúspěšných maturantů z matematiky výrazně vyšší. Celkově přesto letos neprošel testy větší podíl maturantů než v minulém roce.
16. 5. 2022|

Povinná maturita z matematiky se má o dva roky odložit, nebo zrušit. Ministr ale varuje, že shoda není definitivní

Poslanci ještě v březnu rozhodnou o tom, zda bude povinná maturita z matematiky odložena na rok 2023, nebo zrušena úplně. Jednu z těchto změn má přinést novela školského zákona, kterou v pátek poslala sněmovna do závěrečného kola schvalování. Ministr školství ale varoval, že to sněmovna nemusí dodržet. Kromě toho pustili poslanci do třetího čtení vládní novelu zákona o silniční dopravě, která kromě jiného ukládá dopravcům zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 12:03|

Hazard s mladou generací, nefér přístup. I tak vidí nejistotu kolem maturity z matematiky ředitelé gymnázií

Nejistota pro ředitele středních škol i pro současné studenty třetích ročníků. Tak vidí nejasnosti kolem maturity z matematiky Asociace ředitelů gymnázií i ředitelé středních škol, které ČT oslovila. Na některých školách totiž upravili vzdělávací plány, nejčastěji přidáním hodin matematiky na úkor jiných předmětů. Jasno nemají ani v nastavení úvazků pro pedagogy a ve vypisování maturitního matematického semináře. Poslanecká sněmovna o případném zrušení maturity z matematiky dosud nerozhodla.
27. 2. 2020|
90' ČT24

Povinná maturita z matematiky: podle jedněch nesmysl, podle jiných lék na pokles kvality vzdělání

Povinná maturita z matematiky by přispěla k řešení poklesu kvality vzdělání v Česku, studentům se nemá ustupovat, jako se to v posledních letech děje. Tento názor v Devadesátce ČT24, která se věnovala otazníkům visícím nad zavedením povinné maturity z matematiky, vyjádřila ředitelka Asociace gymnázií Renata Schejbalová. Podle poslance Pirátů Lukáše Bartoně je nesmysl touto povinností zavírat cestu na vysokou školu humanitně zaměřeným studentům. Spoluautor projektu Matematika s chutí David Souček dokonce považuje povinnou maturitu „v jistém smyslu za zločin“, pokud neumíme dětem zprostředkovat podstatu a krásu matematiky.
30. 1. 2020|

Za týrání zvířat zákaz chovu, schválili poslanci. Delší trest vězení ale neprošel

Poslanci ve třetím čtení rozhodli, že soudy budou moci chovatelům, kteří týrají zvířata, zakázat chov až na deset let. Odpoledne začala sněmovna jednat o tom, zda zřídí vyšetřovací komisi k vlivům autoritářských režimů na Česko. Ve věci ale nerozhodli, k návrhu se vrátí koncem ledna.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 19:36|

Studenti se bojí čísel, z matematiky jich chce maturovat nejméně za posledních osm let

Maturantů z matematiky bude letos nejméně za osm let, vyplývá to z údajů o počtu přihlášek, které ČT poskytla společnost CERMAT pořádající státní maturity. Celkem se k řádnému jarnímu termínu zkoušek přihlásilo bezmála 70 tisíc studentů.
12. 2. 2019|