TÉMA

Krmení

Plejtváci denně spolknou až deset milionů kusů mikroplastů, varuje výzkum

Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Uvádí to výzkum, o kterém napsal britský list The Times.
2. 11. 2022|

Mezi ptáky se šíří krmítková nemoc. Udržujte v nich čistotu, nabádají ornitologové

V Česku se šíří trichomonóza, nebezpečná nákaza, která ohrožuje především pěvce. Ti hynou zesláblí a vyhladovělí. Na vině jsou paraziti ve špinavých krmítkách, prevencí je jejich pravidelné čištění. Ornitologové nemají o šíření nemoci mezi ptáky přesné informace, žádají tak o pomoc i veřejnost.
23. 3. 2021|

Zbytky z vánočního stolu do krmelců nepatří, mohou zvířata zabít, varují myslivci a chovatelé

Myslivci a chovatelé jako každý rok varují před nevhodným přikrmováním zvířat. Zbytky jídla z vánočního stolování do krmelců podle nich nepatří, zvěři škodí a může způsobit její úhyn. Nevhodné krmení škodí nejen zvěři v lese. Vážné případy koliky řeší například veterináři v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, kde lidé hází přes plot koňům ovoce a zeleninu.
29. 12. 2020|

Osm kuřat denně. V Halenkově krmí čápa, který kvůli zranění neodletěl do teplých krajin

O čápa, který neodletěl na zimu do teplých krajin, se starají obyvatelé Halenkova na Vsetínsku. Několik čápů sice zůstane v Česku každý rok, hlavně v mrazech ale mají problémy sehnat potravu. Do našich krajin naopak na zimu přilétají ptáci například z chladnější Skandinávie.
27. 12. 2019|

Vědci geneticky upravili kukuřici, aby byla úroda o desetinu vyšší

Geneticky upravená kukuřice má větší listy a lépe nakládá s dusíkem. Díky úpravě jednoho genu může být úroda až o 10 procent vyšší.
8. 11. 2019|
Počasí

Vlna veder v Evropě: Francie omezuje spotřebu vody, v Německu naměřili nejvyšší teplotu v historii

Evropu zasáhla za letošní léto už druhá vlna veder. Ve Francii čelí extrémnímu počasí hlavně jihozápad a střed země, v Bordeaux v úterý naměřili rekordních 41,2 stupně Celsia. Rekordy ale padaly i ve středu: v Belgii naměřili 38,9 stupně, v Německu dokonce 40,5 stupně. Teploty mají kulminovat ve čtvrtek a očekává se, že nové rekordy zaznamená řada velkých evropských měst. Obyvatelé Paříže se připravují na 42 stupňů.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 22:36|

OBRAZEM: Pražská zoo vymýšlí zvířatům hravou stravu

Chovatelé pražské zoologické zahrady vymýšlejí pro zvířata hry při servírování potravy. Schovají například krmení do provrtaného dřeva nebo zavěsí ovoce na strom, snaží se také potěšit své chovance hmatovými či pachovými vjemy a skrýšemi pro nerušený odpočinek. Takzvaný enrichment, tedy zpestření prostředí pro zvířata k jejich stimulování k přirozenému chování, bude tématem letošní sezony v zoo.
12. 2. 2019|