TÉMA

Led

Skončí Dobšinská ledová jeskyně bez ledu? Slovenští vědci zkoumají, jaký vliv na ni má změna klimatu

Největší zaledněná jeskyně na Slovensku – Dobšinská – má délku 1388 metrů. Přestože je zde průměrná roční teplota jeden stupeň Celsia pod nulou, i na ni má vliv globální oteplování. Výzkumníci složitý systém zkoumají a snaží se zjistit, jaká je budoucnost jeskyně.
13. 3. 2024|

Mořského ledu u Antarktidy ubývá, tři roky za sebou je pod průměrem. Vědci varují před „změnou režimu“

Už třetí rok po sobě kleslo množství mořského ledu plujícího kolem Antarktidy pod dva miliony kilometrů čtverečních. List The Guardian to uvedl s odkazem na nejnovější údaje amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC), podle kterého byla tato „znepokojivá“ hranice v roce 2022 překročena poprvé od začátku měření v roce 1979.
26. 2. 2024|

Ledová kra poškodila lipenský přívoz na Českokrumlovsku. Opravy mohou trvat týden

Lipenský přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku stojí kvůli poruše. Loď, která tam jako jediná během zimy vozí auta a lidi na druhý břeh, totiž poškodil led. Hasiči a převozníci ji museli vytáhnout z vody, aby zjistili přesnou příčinu problému.
29. 1. 2024|

Evropský výzkum našel u rovníku Marsu obří množství ledu. Je navrstvený jako lasagne, zaplnil by vodou Rudé moře

Větrem ošlehané hromady prachu anebo vrstvy ledu? Sonda ESA Mars Express znovu prozkoumala jeden z nejzáhadnějších útvarů Marsu, aby objasnila jeho složení. Výsledky naznačují, že pod povrchem Rudé planety se táhnou vrstvy vodního ledu. Jde o vůbec největší množství vody, jaká kdy byla v této části planety nalezena.
18. 1. 2024|

Ledovka zkomplikovala dopravu, záchranáři ošetřovali řidiče i chodce. Nehody mají jednu oběť

Česko začala od odpoledne pokrývat ledovka. V noci se pak začalo postupně oteplovat nad nulu, zejména na severu republiky ale stále mrzne a zároveň prší, takže ledovka ještě může vznikat. V příhraničních horách od Jizerských po Jeseníky je podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu extrémní riziko její tvorby. Na kluzkých silnicích se stala řada nehod. Smrtí spolujezdce skončila odpolední havárie dodávky na zledovatělé silnici na Rakovnicku, na Domažlicku utrpěli vážná zranění řidiči dvou kamionů. Zdravotníci ošetřovali také chodce, kteří se na ledovce zranili. Kvůli nehodě kamionu byla na tři hodiny uzavřena dálnice D8 u Lovosic, brzy večer byly ale problémy hlavně na D5 na Tachovsku.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 23:11|

V Česku bude během týdne sněžit a pršet. Na silnicích hrozí ledovka

Počasí v Česku bude tento týden bohaté na srážky, zejména sněhové. Denní maxima budou kolem nuly, ve čtvrtek se přechodně oteplí až k osmi stupňům. Zpočátku týdne hrozí vznik sněhových jazyků, na horách závějí. Ve středu a v noci na čtvrtek bude riziko představovat ledovka, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
15. 1. 2024|

Počasí slibuje příjemný zimní víkend. Jenže sníh je jen na malé části území

Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit. Předpověď slibuje naopak příjemný zimní víkend s teplotami kolem nuly. Jenže sníh je jen na malé části území. Lidé, kteří se chtějí věnovat tradičním zimním aktivitám, jako třeba jízdě na běžkách, musí pečlivě vybírat lokality s nejlepšími podmínkami. Naopak příznivci sjezdového lyžování jsou na tom díky nízkým teplotám mnohem lépe.
11. 1. 2024|

Na zledovatělých chodnících hrozí úrazy, poranění lidé mohou žádat náhradu škody u správců komunikací

Po celém Česku jsou sice v terénu stovky pracovníků technických služeb a správy komunikací, kteří pracují na chodnících pokrytých sněhem a ledem, uklidit všechny cesty pro pěší se jim ale nedaří. Nemocnice se v těchto dnech plní lidmi, kteří se po pádu na zasněženém terénu nebo ledových zmrazcích zranili. Lékaři ošetřují hlavně pohmožděniny, vymknuté kotníky a zlomeniny. Nejohroženější jsou přitom senioři.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 22:39|

Nové lampy a úspornější svítidla. Přes 550 obcí a měst rekonstruuje veřejné osvětlení

Česká města a obce rekonstruují svá veřejná osvětlení. Podle dat, která ČT poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), už resort za rok a půl obdržel téměř 700 žádostí za zhruba miliardu a půl. Obce a města motivuje snaha ušetřit náklady na vybudování nového osvětlení a i na svícení samotné.
5. 12. 2023|

Pražský dopravní podnik spustil nový reklamní systém. Cestující metra uvidí LED inzerci v tunelech

Pražský dopravní podnik (DPP) spustil na lince metra A nový reklamně-informační systém. Ten zobrazuje LED světla v tunelech za okny projíždějící soupravy a skládá je do souvislého obrazu. Praha je první město ve střední a východní Evropě, které bude tuto metodu využívat, obdobný systém reklamy funguje například v Barceloně, Madridu nebo Římě.
20. 11. 2023|

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Mořského ledu je u Antarktidy rekordně málo. Důsledky tání pocítí všichni

Dlouhá desetiletí se zdálo, že Antarktida je v podstatě imunní vůči změnám klimatu, téměř se tam neprojevovaly. Ale letošní rok ukázal, jak rychle může změna přijít.
20. 10. 2023|

Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku

Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.
13. 10. 2023|

Tisíce mláďat tučňáků uhynuly, když pod nimi roztál led

Až deset tisíc mladých tučňáků císařských uhynulo v Antarktidě kvůli tomu, že led pod nimi roztál a rozlámal se dřív, než jim stihlo narůst voděodolné peří potřebné pro to, aby mohli plavat v oceánu. Podle vědců z britského ústavu pro výzkum Antarktidy (BAS) jde o předzvěst vývoje, který nastane v budoucnu v souvislosti se změnou klimatu, uvádí britská stanice BBC.
25. 8. 2023|

Svítíme moc a špatně. Odborníci upozorňují na světelný smog, který škodí lidem i přírodě

Evropu trápí světelný smog. Noci, které by měly být tmavé, už zdaleka tak tmavé nejsou. Může za to umělé osvětlení. Až 99 procent obyvatel Evropy žije pod osvětlenou oblohou. Situaci zhoršuje i trend posledních let, kdy obce a města ve snaze ušetřit za energie instalují LED osvětlení. Kvůli tomu se ale na řadě míst svítí příliš, a to i tam, kde to není potřeba. Navíc se často svítí nevhodným bílým světlem, což ruší biologické rytmy člověka a ohrožuje druhovou rozmanitost.
6. 8. 2023|

Kusy ledu padající rychlostí 120 kilometrů z nebe. Kroupy mohou i zabíjet

Tento týden přináší první výraznější bouřkovou epizodou tohoto roku. Bouřky můžou být doprovázeny i krupobitím, přičemž velikost krup může výjimečně přesáhnout i tři centimetry. A jejich dopad může způsobit nejen vážné zranění, ale dokonce i smrt.
22. 6. 2023|

Grónsko a Antarktida ztrácí ročně třikrát více ledu než před třiceti lety

Grónsko a Antarktida ztrácí ročně třikrát více ledového příkrovu než před třiceti lety. Ukázala to rozsáhlá mezinárodní studie zveřejněná v aktuálním vydání časopisu Earth System Science Data (ESSD). Vědci s pomocí satelitních snímků zjistili, že tání v Grónsku prudce zrychlilo v posledních několika letech.
21. 4. 2023|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Po ledové bouři v Kanadě zůstali dva mrtví, statisíce lidí jsou bez proudu

Životy dvou lidí, stovky popadaných stromů a rozsáhlé výpadky elektrické energie má na svědomí ledová bouře na východě Kanady. Nepřízeň počasí zasáhla zejména dvě nejlidnatější kanadské provincie Québec a Ontario a město Montreal. Výpadky proudu jsou podle agentury AFP nejhorší od havárie způsobené počasím v roce 1998.
7. 4. 2023|

Přes Česko přejde studená fronta. V noci a ráno hrozí náledí, varují meteorologové

V neděli přejde přes Česko studená fronta. Zejména v severozápadní polovině Čech se tak může v noci na pondělí tvořit náledí, vyplývá z varování vydaného Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).
15. 1. 2023|

Ledy rychle tají. Na Berounsku se na řece propadl bruslař, povodí vydávají výstrahy

Zamrzlé vodní hladiny rychle roztávají. Hasiči tento týden zasahovali v Radotíně, kde se na řece Berounce propadl bruslař. Povodí po celé republice proto vydávají výstrahy, aby lidé na zamrzlé plochy dál nevstupovali. Obleva, která přišla začátkem týdne, rychle zeslabuje před pár dny ještě vyhovující tloušťku ledu.
23. 12. 2022|

Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|

V Čechách a na Vysočině se může příští dny tvořit náledí. Řidiči by měli být opatrní, varují meteorologové

Ve východní polovině Čech a na Vysočině, kde v uplynulých hodinách pršelo nebo sněžilo, se bude od noci místy tvořit při poklesu teplot pod nulu náledí či zmrazky. S jejich tvorbou je třeba počítat do středečního dopoledne, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli kluzkým chodníkům a silnicím by měli být obezřetní chodci i řidiči.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 19:18|

Na Plutu jsou obří kryovulkány, ukázala sonda. Chrlí hmotu podobnou zubní pastě

Na Plutu se díky datům ze sondy NASA New Horizons povedlo rozeznat skupinu kopulovitých ledových sopek neboli kryovulkánů, které se nepodobají ničemu jinému ve Sluneční soustavě. Tyto sopečné útvary jsou navíc možná stále aktivní, což by znamenalo, že vzdálená trpasličí planeta je ještě dynamičtější, než se dosud předpokládalo.
30. 3. 2022|