TÉMA

Želva

Ostravské zoo se podařil odchov želvy chrámové. Ve volné přírodě jí hrozí vyhynutí

Ostravské zoologické zahradě se poprvé podařil odchov vzácné želvy chrámové. Mimořádný je především v tom, že se v zajetí podaří jen výjimečně a za poslední rok ho žádná zoo kromě ostravské nezaznamenala, uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
26. 7. 2021|
Doporučujeme

Vědci objevili zkameněliny želv velkých jako osobní auto. Lovily i kajmany

Před třinácti až sedmi miliony lety se vodami dnešní Jižní Ameriky proháněla jedna z největších želv, která kdy žila. Sladkovodní plaz, jehož zkamenělé pozůstatky nalezli vědci v Kolumbii a ve Venezuele, dosahoval rozměrů osobního auta, píše agentura Reuters. První fosílie těchto obřích želv paleontologové objevili už v 70. letech minulého století, nový nález však dopomůže k lepšímu porozumění tomu, jak tato zvířata žila.
13. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 15:04|

U pobřeží Mexika uhynuly stovky želv. Otrávil je „rudý květ“

Téměř tři sta mrtvých želv, které vyplavilo koncem loňského prosince moře na pláže mexického státu Oaxaca, uhynulo po otravě toxickými řasami. Informoval o tom místní tisk s odvoláním na úřad pro ochranu životního prostředí. Podle něj se 27 želv postižených přemnožením jednobuněčných řas u mexického pobřeží podařilo zachránit.
10. 1. 2020|

Nevymřela. Biologové objevili želvu, která měla už před stoletím vyhynout

V posledních letech se stále objevují zprávy o tom, který živočišný druh vyhynul. Jen výjimečně se objeví příběh s opačnou zápletkou. Na Galapágách se tento měsíc podařilo objevit želvu, o které se vědci domnívali, že už před 112 lety vyhynula. Přesto se jedna skrývala v odlehlé části ostrova mezi lávovými poli. A vědci doufají, že by nemusela být poslední svého druhu.
3. 3. 2019|

Tableta inspirovaná želvím krunýřem by mohla nahradit injekce. Vědci ji testují u cukrovky

Vědci vyvinuli tabletku, která by mohla umožnit diabetikům, aby dostávali inzulin, aniž by si ho museli píchat injekčními stříkačkami. Podoba i funkce kapsle je inspirovaná tvarem želvích krunýřů. Informoval o tom britský deník The Guardian.
12. 2. 2019|