TÉMA

Uprchlický tábor

Při izraelském náletu na Rafáh a uprchlický tábor Nusajrát zemřelo dvacet lidí, uvedli zdravotníci

Při izraelském vzdušném útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně dvacet Palestinců. Nálety mířily na město Rafáh na jihu a uprchlický tábor Nusajrát ve středu Gazy. Podle agentury Reuters to oznámili zdravotníci působící v oblasti, kde proti sobě od října bojuje izraelská armáda a palestinské teroristické hnutí Hamás. Izrael podle agentury v noci vypálil i několik raket na vojenské cíle u syrského hlavního města Damašku. O míru v regionu chce jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Saúdské Arábie a Egypta, ke které má dojít tento týden.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:29|

Část Afghánců zůstává tajně v Pákistánu. Potichu a potmě se skrývají před úřady

Rozhodnutí Pákistánu vyhostit všechny přistěhovalce bez dokumentů se týká hlavně statisíců Afghánců. Vyhlídky na přijatelný život v původní vlasti jsou ale velmi malé, a tak část uprchlíků v zemi zůstává tajně a riskuje zatčení. Afghánci se bojí vyjít ven nebo rozsvítit světla, aby je úřady nenašly. Další skončili v Afghánistánu v nuzných podmínkách v táborech ovládaných islamisty.
10. 11. 2023|

Izraelské síly ohlásily zabití několika polních velitelů Hamásu v Gaze

Izraelská armáda oznámila, že za poslední den podnikla útoky na více než čtyři sta cílů teroristického palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Při úderech prý zabila několik polních velitelů i „teroristických operativců“ Hamásu, píše list The Times of Israel. Podle armádního mluvčího byl jedním z cílů také uprchlický tábor v Gaze. Podle šéfa Bílého domu Joea Bidena je nutné zajistit pravidelný přísun humanitární pomoci do Gazy. Americký prezident to sdělil v pondělním telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 20:03|

Před boji utíkají ze Súdánu statisíce lidí. V uprchlických táborech jsou podmínky tíživé

Spojené státy i Velká Británie odsoudily násilí v súdánském Dárfúru. Satelitní snímky z posledních dní ukazují další vypálené vesnice, svědci mluví o brutálním násilí povstaleckých jednotek a spřátelených milic. Mezinárodní společenství vyzývá k dialogu. Při poslední sérii těžkých bojů bylo zabito nejméně dvacet civilistů. Kvůli nebezpečí prchají obyvatelé Súdánu i za hranice, v uprchlických táborech ale na ně čekají tíživé podmínky.
9. 8. 2023|

Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací

Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.
9. 4. 2023|

Do kin vstoupil dokument More Miko. Řidič kamionu v něm chce pomoci slabším

Česká kina promítají dokument, který se částečně vrací ke kauze nepřijetí čtyřiceti nezletilých a opuštěných dětí z řeckých uprchlických táborů. Snímek More Miko je observačním portrétem řidiče kamionu, Roma a spoluzakladatele iniciativy Češi pomáhají, Jaroslava Mika, jenž se o přijetí zasazuje.
14. 3. 2023|

Při požáru v Pásmu Gazy zahynulo nejméně dvacet lidí, další se zranili

Nejméně 21 lidí zahynulo a další utrpěli zranění při požáru budovy v palestinském Pásmu Gazy, informovala ve čtvrtek večer agentura Reuters s odvoláním na tamní zdravotníky. Podle záběrů, které se objevily na sociálních sítích, začala hořet celá rezidenční budova v uprchlickém táboře Džabálija, který leží na severu Pásma.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 23:01|

Na třech kilometrech čtverečních žije sto tisíc lidí. Rohingští uprchlíci pět let bouchají na zavřené dveře

Před pěti lety rozpoutaly bezpečnostní složky v Myanmaru genocidu muslimských Rohingů. Stovky tisíc lidí musely zemi opustit, spousta z nich skončila v uprchlických táborech v Bangladéši. Tam se jim ale nedostává jídla, pitné vody ani zdravotní péče. Nemohou se ani začlenit do společnosti či posílat děti do bangladéšských škol. Tamní úřady uprchlíky nechtějí a občanství jim nechce dát ani vláda v Myanmaru.
26. 8. 2022|

Dřív si tu páry říkaly svá ano, teď svatební resort plní uprchlíci před válkou. Prošlo jím přes tisíc lidí

Ukrajinští obránci sestřelili ruskou raketu u Vyžhorodu nedaleko Kyjeva. Oběti úřady nehlásí. Zbytek střední a západní Ukrajiny hlásí v posledních dnech relativní klid. Do této části země ale dál proudí uprchlíci z frontových oblastí. S těmi, kteří našli útočiště ve svatebním resortu, natáčel štáb České televize.
19. 6. 2022|

Při náletu na uprchlický tábor v Tigraji zahynulo přes padesát lidí, píše Reuters

Při pátečním náletu na uprchlický tábor ve státě Tigraj na severu Etiopie zahynulo zřejmě 56 lidí a nejméně třicet jich utrpělo zranění. Agentuře Reuters to v sobotu sdělili dva pracovníci mezinárodní pomoci. Odvolávali se přitom na tigrajské úřady i na očité svědky. Etiopská vláda ani armáda však zatím zprávy o incidentu nekomentovaly. Podle Reuters není jasné, kdo nálet podnikl, schopnost útočit ze vzduchu však mají v oblasti pouze etiopské vládní síly.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 22:14|

Sobecká Evropa odsuzuje k smrti lidi na okraji společnosti, řekl papež azylantům na ostrově Lesbos

Papež František se po pěti letech vrátil na řecký ostrov Lesbos. V tamním táboře se setkal s migranty a nabídl jim útěchu. Ve svém projevu opět zkritizoval lhostejnost a sobeckost Evropy, která podle něj „odsuzuje k smrti ty, kteří se ocitli na okraji společnosti“, uvedla agentura AP.
5. 12. 2021Aktualizováno5. 12. 2021, 14:56|

Ikonická fotografie mladé Afghánky obletěla celý svět, žena ze snímku dnes žije v Itálii

Celý svět ji znal jako afghánskou dívku, dokonce jako afghánskou Monu Lisu. Její ikonický portrét z obálky časopisu National Geographic z roku 1985 obletěl celou planetu. Teprve v roce 2002 se k neznámé podařilo přidat jméno – Šarbat Gulaová. Po obnovení nadvlády Talibanu dostala dnes už vdova se svými dětmi šanci na nový začátek v Itálii.
27. 11. 2021|

Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.
18. 9. 2021|

V Litvě se vzbouřili migranti, místní blokují výstavbu dalšího tábora

Migranti, zadržení v Litvě po nelegálním přechodu bělorusko-litevské hranice, se vzbouřili a požadují, aby byli propuštěni z uprchlického tábora v bývalé škole v Alytausském okresu na jihu země. Informoval o tom zpravodajský server Delfi.
26. 7. 2021|

Přes tisíc afghánských vojáků ustoupilo před Talibanem do Tádžikistánu

Přes tisíc afghánských vojáků a příslušníků bezpečnostních sil se v neděli uchýlilo před postupujícími povstalci z radikálního hnutí Taliban do Tádžikistánu. Do této země už dříve odešly stovky afghánských vojáků, ale až v neděli se tak poprvé stalo v tak velkém rozsahu, uvedla v pondělí agentura Reuters. Taliban se v provincii Badachšán, která leží na hranici s Tádžikistánem, zmocnil dalších šesti okresů.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 21:43|

V uprchlickém táboře pro Rohingy se vzňal vařič, o přístřeší přišly desítky tisíc lidí

Při požáru v jihobangladéšském táboře pro Rohingy zemřelo nejméně 15 lidí. Podle úřadů se 560 osob zranilo a čtyři stovky lidí zůstávají nezvěstné. Humanitární pracovníci oznámili, že své příbytky muselo opustit 50 tisíc Rohingů. Jde o třetí požár v táborovém komplexu za poslední čtyři dny. Tábory jsou domovem téměř milionu příslušníků myanmarské muslimské menšiny, kteří ze své země uprchli před etnickými a náboženskými čistkami páchanými rukou tamních buddhistů v roce 2017.
23. 3. 2021|

Celníci na jižní Moravě zadrželi čtyři běžence. Dalších šest cizinců objevila policie na Ústecku

Jihomoravští celníci v pátek ráno zadrželi na dálnici D2 poblíž Lanžhota na Břeclavsku čtyři běžence, pravděpodobně jde o Afghánce. Cestovali v nákladním prostoru bulharského kamionu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí celníků Lada Temňáková. Další Afghánce a jednoho Maročana zadrželi také ústečtí policisté. Přes Česko se chtěli dostat do Německa a Francie. Všichni skončili v záchytném zařízení pro cizince.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 13:44|

Nemají identitu, nemohou do školy. V iráckých uprchlických táborech vyrůstá ztracená generace dětí

V uprchlických táborech Iráku žijí desítky tisíc dětí, které kvůli nadvládě teroristické organizace Islámský stát přišly o rodiče i právní identitu. Ať už se jejich rodiny přidaly k samozvanému chalífátu, anebo zemřely během bojů, děti zůstávají bez dokladů a tím i bez nároku na péči nebo na školní docházku.
12. 12. 2020|

Moria se stala spálenou zemí. Uprchlický tábor zničil rozsáhlý požár

Tisíce migrantů byly nuceni opustit své příbytky a uprchnout do okolí z důvodu rozsáhlého požáru, který zachvátil uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. První požár vypuknul během úterý. Co nezničil, dokonal následný požár ve středu večer. Velitel místních hasičů uvedl, že shořelo 99 procent tábora. Akutní situaci nyní řeší řecká vláda a zástupci Evropské unie. Aktuální stav v postižené oblasti ukazuje obrazová galerie.
10. 9. 2020|

Na Lesbu shořel uprchlický tábor. Řecká vláda vyhlásila na ostrově nouzový stav

Přeplněný uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos v noci na středu zničil požár. Úřady zatím nehlásí žádné oběti na životech, několik lidí však utrpělo lehčí zranění, když se nadýchali kouře. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise zavinili požár žadatelé o azyl, kteří protestovali proti koronavirové karanténě. Řecká vláda po mimořádné schůzi vyhlásila na ostrově mimořádný stav, který zůstane v platnosti čtyři měsíce. Ve středu večer uprchlický tábor opět zachvátil požár, oheň zatím nezpůsobil žádná zranění.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 21:59|

30 let zpět: Uprchlíci v Děčíně

Situace s rumunskými běženci na děčínském nádraží se před třiceti lety začala komplikovat. Město nakonec ve spolupráci s pohraniční stráží přistoupilo ke zřízení stanového městečka s kapacitou 200 lůžek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 8. 2020|

Řecko přesouvá žadatele o ochranu z přeplněných táborů do prázdných hotelů

V Řecku se začínají přesouvat první žadatelé o azyl z táborů na ostrovech do ubytovacích zařízení na pevnině. Celkem se to týká více než 2300 lidí. V první vlně se přesunou staří a nemocní, zbytek z tohoto počtu by měl následovat do dvou týdnů. Cílem je snížit riziko nakažení koronavirem, které je v přeplněných táborech vysoké.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 15:51|
Uprchlická krize

Nelidské podmínky v řeckém táboře pro uprchlíky. Podle Lékařů bez hranic trpí děti s postižením

Tábory migrantů v Řecku znovu budí vášně. Pracovníci organizace Lékaři bez hranic (MSF) obvinili řeckou vládu z toho, že upírá lékařskou pomoc vážně nemocným dětem běženců na ostrově Lesbos. Migranti si na nelidské podmínky v přeplněných zařízeních stěžují dlouhodobě. Teď se k nim přidali i obyvatelé ostrovů.
25. 1. 2020|

Nigerijci deportovaní z Chorvatska měli zřejmě kromě účasti na turnaji zálusk i na azyl

Příběh dvou Nigerijců, který 3. prosince přinesl bosenský server Žurnal, byl zřejmě složitější, než se zdálo. Muži tehdy řekli, že přijeli do Chorvatska na turnaj ve stolním tenise a po něm si vyrazili do města bez dokladů, které zapomněli v hotelu. Zastavila je prý policie, která je násilím donutila přejít hranici do Bosny a Hercegoviny a tamního uprchlického tábora. Nyní chorvatské úřady říkají, že muži od počátku plánovali v Evropě zůstat a pingpong ani neuměli.
10. 12. 2019|