TÉMA

Homosexuálové

Nazvat svazek homosexuálů manželstvím je podle Síly zavádějící. Rád bych v tomto patřil na Západ, reagoval Exner

Sněmovna opět nedokončila úvodní debatu o uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. K poslanecké novele občanského zákoníku se zákonodárci vrátí nejdříve přespříští týden. Podle poslance vládního hnutí STAN Martina Exnera by takovým krokem nikdo neztratil hodnoty a naopak by se víc Česká republika přiblížila Západu. Poslanec SPD Jan Síla s tím nesouhlasí, možná je podle něj například úprava registrovaného partnerství. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.
3. 6. 2023|

Americká sněmovna schválila ochranu sňatků homosexuálů. Pomohly i hlasy republikánů

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, jenž má na federální úrovni ochránit manželství lidí stejného pohlaví. Informovala o tom stanice CNN, podle níž tento krok pramení z obav demokratů, že by si sňatky homosexuálů v zemi mohl vzít na mušku nejvyšší soud, jenž nedávno svým rozsudkem umožnil zákonodárcům napříč Spojenými státy zakazovat potraty. Zda návrh zákona projde rovněž Senátem, není podle CNN v tuto chvíli jasné.
20. 7. 2022|

Zeman by vetoval zákon o sňatcích lidí stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval novelu občanského zákoníku, podle které by stejnopohlavní páry od poloviny příštího roku měly mít možnost uzavírat manželství. To přitom předpokládá ohlášená novela, kterou v úterý obdržela Poslanecká sněmovna. Pod návrh nepřipojili své podpisy poslanci z KDU-ČSL a SPD.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 19:26|

Přenos opičích neštovic se dá v Evropě zastavit, říká WHO. Evropské úřady se jich také nebojí

Přenos opičích neštovic mezi lidmi v neendemických zemích, tedy mimo oblasti původního výskytu, lze zastavit. Prohlásila to epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria Van Kerkhoveová. Nebezpečí zasažení širší populace je „velmi slabé“, uvedlo v pondělí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).
24. 5. 2022|

Soud EU podpořil stejnopohlavní páry. Rodičovská práva podle něj platí ve všech zemích stejně

Soudní dvůr Evropské unie svým rozsudkem podpořil stejnopohlavní páry, když rozhodl, že rodiče zapsaní v dokladech dítěte v jedné ze zemí EU mají bez ohledu na pohlaví stejná rodičovská práva i ve zbylých státech sedmadvacítky. Verdikt se týká případu dvou žen, Bulharky a Britky, které uzavřely manželství ve Španělsku a tam také byly zapsány do rodného listu narozeného dítěte jako jeho matky. Bulharsko však odmítalo tento stav uznat a vydat dítěti cestovní doklady.
14. 12. 2021|

Gayové a lesby v Česku se nejhůř cítí ve školství a v justici, ukázal průzkum

Čtyři z deseti LGBT+ (leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob) mezi státními zaměstnanci v práci o své sexuální orientaci nemluví, pětina z nich dokonce zažila diskriminaci. Vyplývá to z výzkumu spolků Prague Pride a Queer Geography, podle kterých je situace nejhorší pro gaye a lesby ve školství a v justici. Coming out, tedy okamžik, kdy se člověk se svou sexuální orientací svěří svému okolí, je i tématem letošního ročníku festivalu Prague Pride.
19. 6. 2021|

Sňatky mezi páry stejného pohlaví by mohly postavení rodiny posílit, říká socioložka

Poslanci po třech letech odkladů a hodinách vášnivých diskusí dali ve čtvrtek šanci manželství gayů a leseb. Návrh půjde do druhého čtení, stejně jako další návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V některých zemích světa jsou stejnopohlavní sňatky běžné, jinde zase naprostým tabu. U nás je manželství homosexuálů dalším tématem, které rozděluje společnost. Sňatky mezi gayi a lesbami by mohly postavení této instituce i posílit, řekla v pořadu Interview ČT24 socioložka z katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková.
1. 5. 2021|

Japonský soud se zastal možnosti uzavřít homosexuální manželství

Japonský soud označil za protiústavní, že homosexuálové nemohou v zemi uzavřít manželství. Podle soudu to odporuje zásadě rovnosti osob před zákonem. Homosexuální páry tak dosáhly před japonskými soudy prvního symbolického vítězství, uvedla agentura Reuters. Japonsko jako jediná země skupiny G7 neumožňuje uzavřít před zákonem stejnopohlavní svazky, podle zástupců státu s touto možností nepočítá ústava.
17. 3. 2021|

Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 14:52|

Ateista s židovkou si řekli ano. Od první pražské civilní svatby uplynulo 150 let

Manželství nebylo v historii pro všechny. Tradičně se obřad odehrával před Bohem, a tak sňatku mohlo zabránit třeba netolerované vyznání nebo úplná absence víry snoubenců. Překážku ale překonaly civilní obřady, v Praze byl ten první uzavřen pátého března 1871. Za uplynulých 150 let se svatby přesouvaly z kostelů na úřady a zase zpět, lidé do manželství vstupovali kvůli ekonomickým důvodům, které zmizely po sametové revoluci, kdy se počet sňatků zásadně snížil. A o tom, že manželství není pro každého, se znovu mluví i dnes v souvislosti s homosexuálními páry. Úpravou zákonů se zabývá hned několik poslaneckých návrhů.
5. 3. 2021|

Cizozemská osvojení u homosexuálů se v Česku nadále neuznávají, rozhodl Ústavní soud

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Návrh podal Krajský soud v Praze, nález je dostupný na webových stránkách ÚS.
11. 1. 2021|

Každý pátý nakažený virem HIV v Česku netuší, že je nemocný. Pro léčbu je přitom klíčová včasná diagnóza

Na úterý připadá Světový den boje proti nemoci AIDS. Jen loni v souvislosti s touto chorobou zemřelo na světě bezmála 700 tisíc lidí. Každý pátý nakažený v Česku přitom podle pražské pobočky Světové zdravotnické organizace a České společnosti AIDS pomoc netuší, že je infikovaný virem HIV a u dvou pětin pacientů je nemoc diagnostikována až v pozdním stádiu. Včasná diagnostika je v případě této nákazy klíčová, a to nejen pro pomoc pacientům, ale i ochraně jejich okolí.
1. 12. 2020|

Půl století s duhou. „Pochody hrdosti“ se během let staly v mnoha zemích respektovanou tradicí

Po staletí pronásledovaná gay a lesbická komunita se začala výrazně emancipovat až po druhé světové válce. Její práva již padesát let připomínají „pochody hrdosti“ neboli Gay Pride. První z nich, známý i pod názvem „Den osvobození Christopherovy ulice“, se uskutečnil 28. června 1970 jako vzpomínka prvního výročí událostí v newyorském baru Stonewall.
28. 6. 2020|

Někdejší tajemník SPD narazil s dovoláním. Podmínka za nenávistné výroky platí

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal roční podmíněný trest. Podle pravomocného verdiktu měl Staník také zaplatit 70 tisíc korun. Soud se dovoláním zabýval neveřejně, výsledek je patrný z databáze InfoSoud a potvrdila ho mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.
26. 3. 2020|

Registrované partnerství, adopce homosexuály? Pro Slováky jsou některá témata stále příliš citlivá

Témata jako registrovaná partnerství gayů a leseb nebo adopce dětí homosexuálními páry hrají na Slovensku důležitou roli při rozhodování voličů, které ze stran dají svůj hlas. Většina slovenské společnosti zastává konzervativní hodnoty, proto se ani liberální strany do řešení těchto záležitostí zatím nepouští.
28. 2. 2020|

Manželství stejnopohlavních párů budou nejspíš legální i v Severním Irsku

Britští zákonodárci legalizovali sňatky homosexuálů v Severním Irsku a rozšířili zde také možnost provádění potratů. Rozhodnutí nemá okamžitou účinnost, do října ho může zvrátit severoirský parlament, který je však už více než dva roky nefunkční, informovala agentura AP.
10. 7. 2019|

Ženy, které policie zabránila protestovat proti průvodu Prague Pride, se zastal Ústavní soud

Policie podle Ústavního soudu porušila práva ženy, která chtěla před pěti lety protestovat proti Prague Pride. Policisté ženu k trase pochodu nepustili, ta poté neúspěšně žádala o náhradu újmy. Případ, který obecné soudy již uzavřely, tak znovu začíná. Ústavní soud zároveň rozhodoval také o stížnosti proti způsobu, kterým policie vyzvěděla ze sociální sítě informace o chystaných protestech proti pochodu. V této části ale policisty podpořil.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 11:39|

Život Eltona Johna bez sexu a drog. Ruský distributor vystřihl z filmu Rocketman některé scény

Film o Eltonu Johnovi se může v Rusku promítat, ovšem bez některých scén. Cenzurované verzi snímku Rocketman, který zachycuje kariéru britského zpěváka, chybí podle ruských médií až dvacet minut včetně homosexuálních erotických scén. Distributor se hájí tím, že scény vystřihl v souladu s ruskými zákony.
4. 6. 2019|

Homosexualita je v Polsku před volbami opět tématem. Varšava se snaží LGBT komunitu hájit

Kampaň před květnovými volbami do europarlamentu ovládlo v Polsku téma sexuálních menšin. Sledované je i proto, že zemi čekají na podzim volby místních zákonodárců. Vítězství chce obhájit konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS).
7. 4. 2019|
Události komentáře

Američanka porodila vlastní vnučku. „Smíme to, co můžeme?“ ptá se kněz a expert na etiku Vácha

Jednašedesátiletá Američanka nedávno porodila zdravou dívku, která je současně i její vnučkou. Podle přednosty Ústavu etiky Marka Váchy se dítě narodí do zmatku, kdy má najednou několik matek. A v Událostech, komentářích kritizoval případy náhradního mateřství, kdy se z žen stávají stroje.
5. 4. 2019|

Názorový střet znovu provázel debatu o uzákonění manželství homosexuálů

Po čtyřměsíční pauze se poslanci a poslankyně znovu věnovali návrhu na novelu zákona týkající se uzákonění manželství párů stejného pohlaví. A opět o názorový střet nebyla nouze. Spor by podle exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO) mohly vyřešit úpravy, které by posílily práva registrovaných partnerů, například v otázce společného jmění nebo vztahu k vychovávanému dítěti.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 20:23|
90' ČT24

Co je zabijákem manželství? Lidé to vědí, ale nic s tím nedělají, říká psycholog

V České republice v posledních letech přibylo svateb a ubylo rozvodů, vyplývá z aktuálních dat. Podle odborníků však jde jen o náhodný výkyv. Na příčiny krachu vztahů cílí kampaň Národní týden manželství. Tentokrát nese motto „Zabijáci manželství a jak se jim bránit“. Lidé často vědí, jaké kazy jejich vztah a soužití mají, ale nejsou schopni nebo ochotni s tím nic udělat, upozornil v Devadesátce ČT24 psycholog Jeroným Klimeš.
12. 2. 2019|