TÉMA

Prodavač

Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.
29. 3. 2024|

Potraviny se stále víc nakupují on-line. Doplácí na to malé obchody i jejich role komunitních center

Nákup potravin na internetu se podle prodejců stal po covidu zcela běžnou službou. I když je podíl této kategorie zatím nejnižší, rychle roste. Meziročně stoupl o celou pětinu. Nejčastěji si lidé nechávají dovážet nápoje a velká balení potravin. Hlavní sezóna pro e-shopy začíná právě teď po prázdninách. Na trh proto vstupují i firmy, které měly zatím jen kamenné obchody. Na mnoha vesnicích malé prodejny, které fungují i jako komunitní centra, přitom bojují o přežití.
15. 9. 2023|

Drogy, alkohol a krádeže. Kvůli bezdomovcům jezdí na plzeňské nádraží víc policejních hlídek

Plzeň řeší bezpečnost před tamním hlavním nádražím. Bezdomovci a narkomani tam obtěžují cestující, aplikují si před nimi drogy a často tam dochází k násilnostem a krádežím. Problém řeší vedení města už několik let. Obyvatelé dokonce tvrdí, že se situace v posledních měsících zhoršila. Podle redaktorky ČT Daniely Tunklové jsou podobné problémy i na nedalekém autobusovém terminálu. Do lokality tak častěji vyrážejí strážníci i policisté.
3. 3. 2023|

Žádné pokladny, žádné fronty. Budoucnost nakupování může být ve stylu „vezmi, co chceš, a jdi“

Obchod, ve kterém úplně chybí pokladny, a přesto funguje. Většina zákazníků i prodavačů si něco takového představí jen stěží. Už brzy by se však bez placení na místě mohlo nakupovat běžně. Technologie, se kterými jako první přišli internetoví prodejci, si pomalu klestí cestu i do městských večerek.
12. 2. 2019|